Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών στην Ευρυτανία

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: Να μην εγκατασταθούν αιολικά πάρκα στην Ευρυτανία.

Θύελλα διαμαρτυριών έχει ξεσηκώσει η χορήγηση αδειών στην «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ» για την εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας στις βουνοκορφές της ανατολικής Ευρυτανίας και δυτικής Φθιώτιδας.  Συγκεκριμένα προβλέπεται η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις θέσεις Καστρί - Κοκκάλια, ισχύος 18,9MW, Καράβι-Αλογοβούνι, ισχύος 23,4 MW και Τύμπανο Τρυπήρι ισχύος 13,5 MW  (αποφάσεις 2787/238799/23-12-2013, 228/18048/30-1-2014 και 2552/210065/15-1-2014 αντίστοιχα της αποκεντρωμένης διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας).

Χιλιάδες στρέμματα δημόσιας γης θυσιάζονται στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματιών της ενέργειας, ανοίγει επικίνδυνος δρόμος για μαζικές αλλαγές στις χρήσεις γης με σοβαρές αρνητικές περιβαλλοντικές συνέπειες και πολλαπλές  δυσμενείς επιπτώσεις για τους κατοίκους της περιοχής.

Και όλα αυτά όταν από το 2007 έχουν συγκεντρωθεί 7.500 υπογραφές ενάντια στην εγκατάσταση ΑΠΕ στην περιοχή, όταν πληθώρα μαζικών φορέων, συλλόγων και κοινωνικών οργανώσεων έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στα παραπάνω επιχειρηματικά σχέδια.

Το γεγονός ότι τα παραπάνω αιολικά πάρκα πρόκειται να εγκατασταθούν σε δασικές εκτάσεις, και μάλιστα εντός του καταφυγίου άγριας ζωής «Κρικέλλου-Σταύλων –Άμπλιανης» υπογραμμίζει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της «ανάπτυξης» που ευαγγελίζεται η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και προωθεί η στρατηγική της ΕΕ. Μια «ανάπτυξη» που θυσιάζει στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας εργατικά δικαιώματα, περιβάλλον και ότι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία. Ένα δρόμο ανάπτυξης που προώθησαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΕΕ και οδήγησε στην ερήμωση των χωριών της Ευρυτανίας, στην εγκατάλειψη των δασών, στην εξαφάνιση δασεργατών και εργοστάσιων ξυλείας, στην απαξίωση της κτηνοτροφίας.

Οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων στις ΑΠΕ που αναφέρονται στην 6η έκθεση της ομάδας δράσης  της ΕΕ για την Ελλάδα αποδείχνουν ότι οι εξελίξεις στις ΑΠΕ φέρουν τη σφραγίδα της  ΕΕ, είναι προϊόν της στρατηγικής για την απελευθέρωση και ιδιωτικοποίηση της ενέργειας .

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα την καταστροφή του περιβάλλοντος και την αλλαγή χρήσης γης για την κερδοφορία των εταιρειών, καταδικάζει την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, την παράδοσή της στα χέρια οικονομικών ομίλων. Αποκλειστικά δημόσιος φορέας ενέργειας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Ενέργεια λαϊκή περιουσία, αυτό επιβάλλει το συμφέρον των εργατικών – λαϊκών οικογενειών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός:

·         Τι μέτρα θα πάρει η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για να ανακληθούν τώρα οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή των αιολικών στις θέσεις  «Καστρί Κοκκάλια», «Καράβι-Αλογοβούνι» και «Τύμπανο-Τρυπήρι». Για να απαγο­ρευ­θεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και των ιδιωτικών υδροηλεκτρικών στην Ευρυτανία όπως άλλωστε απαιτούν οι κάτοικοι και οι φορείς της περιοχής

·         Πως τοποθετείται στο λαϊκό αίτημα για την εξασφάλιση φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας στις λαϊκές οικογένειες.

Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης
Νίκος Μωραΐτης