ΚΕΔΕ: Πρωτοστατεί στα Προγράμματα που Μοιράζουν Ψίχουλα

Τον κοινό τους στόχο για μια Τοπική Διοίκηση αποτελεσματική που θα χαίρει της εμπιστοσύνης των επιχειρηματιών και θα υλοποιεί σε συνεργασία με τη κεντρική κυβέρνηση τις απαραίτητες για το σύστημα αναδιαρθρώσεις, παρουσίασαν χτες σε κοινή συνέντευξη Τύπου η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ο πρόεδρος του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης και δήμαρχος Στουτγάρδης, Γ. Σούστερ και ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χ. Φούχτελ.

Οι δύο Γερμανοί βρέθηκαν στην Ελλάδα προσκεκλημένοι της ΚΕΔΕ, προκειμένου να συζητηθεί η πρότασή της για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης το οποίο στόχο θα έχει τη χρηματοδότηση κυρίως του προγράμματος αυτεπιστασίας για την εκτέλεση μικρών έργων στους δήμους και τη δήθεν «καταπολέμηση» της ανεργίας με 6μηνες συμβάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή, θα κληθούν εταιρικά σχήματα να αναλάβουν την υλοποίηση αυτών των έργων, κάτι που σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κ. Ασκούνη, μαζί με τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας θα αποτελέσουν ανάχωμα στην ανεργία.

Συντάσσεται έτσι πλήρως το όργανο της τοπικής διοίκησης με την κεντρική ευρωπαϊκή κατεύθυνση, όπως αυτή ειπώθηκε από τον Γ. Σούστερ, για την αντιμετώπιση της ανεργίας κυρίως των νέων, μέσα από την απασχόλησή τους σε διάφορα έργα ή υπηρεσίες έναντι μιας υποτυπώδους αμοιβής, ή μέσω της εθελοντικής εργασίας, η οποία μπορεί «να είναι ένα συν στο βιογραφικό τους», όπως είπε... Συμπλήρωσε ότι «είναι καλύτερο αυτό από το να είναι κανείς τελείως άνεργος».

Ο δήμαρχος Στουτγάρδης δεν απέκλεισε τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάπτυξης, σύστησε ωστόσο το θέμα να επανεξεταστεί το 2014 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των ευρωπαϊκών ταμείων. Προέτρεψε δε, τους Ελληνες δημάρχους να αξιοποιήσουν πόρους, ύψους 8 δισ. ευρώ, διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ που δεν έχουν απορροφηθεί, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών αναγκών, όπως το πρόγραμμα αυτεπιστασίας (σ.σ. το οποίο χρηματοδοτείται προς το παρόν με 70 εκατομμύρια ευρώ από πόρους των δήμων). Είπε ότι θα συμβάλλει για την απλούστευση των σχετικών διαδικασιών. Παρέπεμψε δε, ως εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Σχολιάζοντας τις θέσεις, όπως εκφράστηκαν από τον Σούστερ, η εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ελ. Παντελάκη, τόνισε ότι «οι άνεργοι στην ΕΕ ξεπερνούν τα 24 εκατομμύρια, λόγω της πολιτικής που ακολουθούν διαχρονικά τα κράτη μέλη της». Οτι οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί του πλούτου και υποβάλλονται σε συνεχείς θυσίες για να αντέξει το καπιταλιστικό σύστημα. Οτι οι παίκτες του χρήματος είναι κοινωνικά παράσιτα κι το κεφάλαιο πάει εκεί όπου υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό.

Αναφερόμενη στην προσέλκυση τουρισμού στη χώρα, η Ελ. Παντελάκη σημείωσε ότι οι Ελληνες εργαζόμενοι δεν μπορούν να κάνουν διακοπές στη χώρα τους και ότι ο 1 στους 2 δεν πηγαίνει στη θάλασσα, ενώ την ίδια στιγμή «κόπηκε» ο κοινωνικός τουρισμός και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια αυξάνονται σημαντικά. Η Ελπ. Παντελάκη έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στο γερμανικό λαό και γενικά στους λαούς της Ευρώπης «που συνθλίβονται στις μυλόπετρες του ευρωονείρου» και «τους απλώνουμε το χέρι για κοινή πάλη για μια άλλη εξουσία». Συμπλήρωσε ότι «επιφυλάσσουμε στα παιδιά μας κάτι καλύτερο» από το να γίνουμε περιπλανώμενοι με εκ περιτροπής εργασία.