Για την τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ: Πλάτη στα κυβερνητικά σχέδια για αξιολόγηση – απολύσεις. Αποκαλυπτική η συζήτηση για το ΣΧΟΑΠ Ποταμιάς. Και πάλι οι ΑΠΕ.

 Ο ισολογισμός επιβεβαιώνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της διοίκησης του Δήμου

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 9/7/2014 συζητήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση ο ισολογισμός του Δήμου για το 2012 (!). Σε αντίθεση με τις άλλες παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και των δήθεν «ανεξάρτητων» και «οικολόγων» που κινούνται στα πλαίσια της κυρίαρχης πολιτικής υπέρ του κεφαλαίου και εξαντλήθηκαν σε μια διαχειριστική κριτική η Λαϊκή Συσπείρωση υπογράμμισε ότι ο ισολογισμός αποτυπώνει και αποδείχνει τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της διοίκησης Μπακογιάννη – ΝΔ και τον καταψήφισε.

Η εισήγηση της δημοτικής αρχής επιβεβαίωσε την προσήλωσή της στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης. Αυτό που ονομάζει «χρονιά προσαρμογής» ήταν το έτος όπου σημειώθηκε καρατόμηση των πόρων για την τοπική διοίκηση κατά 34%. Το έτος όπου η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ μαζί με τις ψήφους του τότε κόμματος της κ. Μπακογιάννη υφάρπαξαν μέσω του προϋπολογισμού το 30% των θεσμοθετημένων πόρων των δήμων - πάνω από 830 εκατομμύρια που πλήρωσαν οι εργαζόμενοι για υποδομές, υπηρεσίες, κοινωνικές δομές κτλ των δήμων αφαιρέθηκαν για να δοθούν ποικιλοτρόπως στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η  κατάσταση αυτή αποτυπώνεται στον ισολογισμό του δήμου. Όπου τα έσοδα από φόρους, εισφορές, τέλη, πρόστιμα φτάσανε στο 30% του συνόλου των εσόδων, ενώ ομολογείται ανοικτά ότι βασική κατεύθυνση της Δημοτικής Αρχής δεν είναι η διεκδίκηση επαρκούς χρηματοδότησης και των παρανόμως παρακρατηθέντων από την κυβέρνησή τους αλλά η ένταση της φοροεπιδρομής στους δημότες. Αποτυπώνεται δηλαδή η λογική της λειτουργίας του δήμου ως τοπικού φορομπήχτη και πωλητή υπηρεσιών,

Πλάτη στα κυβερνητικά σχέδια για αξιολόγηση – απολύσεις

Η Δημοτική Αρχή της ΝΔ, με τη στήριξη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και τους «ανεξάρτητους – οικολόγους» απέδειξαν για άλλη μια φορά την ταύτισή τους με την πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ. Στην ουσία ψήφισαν επικρότησαν τους αντιλαϊκούς στόχους και κριτήρια του νόμου 4250/2014 και ενώ δήλωσαν ότι ψηφίζουν κατά της εφαρμογής του στην πραγματικότητα ψήφισαν υπέρ περιορίζοντας τη διαφωνία τους επί της διαδικασίας!

Ουσιαστικά κρυφτήκαν πίσω από ένα υπόμνημα των εργαζομένων που δε στεκόταν στην ταξική ουσία και τους πραγματικούς αντεργατικούς στόχους της «αξιολόγησης». Απέκρυψαν ότι η αξιολόγηση δεν αφορά μόνο τους υπαλλήλους αλλά και τις δομές και υπηρεσίες του δήμου, ότι αποτελεί εργαλείο για την μεγαλύτερη προσαρμογή της δημόσιας διοίκησης και του κράτους στα συμφέροντα των επιχειρηματιών και το χτύπημα κάθε μονιμότητας στην εργασία. Ένα τέτοιο κράτος έχει ανάγκη δημόσιους υπάλληλους τρομοκρατημένους και χειραγωγημένους, με ελαστικές σχέσεις και ανασφάλεια στην εργασία τους.

Ο ίδιος ο  κύριος Μπακογιάννης επιβεβαίωσε ότι Δημοτική Αρχή – ΚΕΔΕ – ΠΟΕ-ΟΤA συμφωνούν σε ότι αφορά στην αξιολόγηση, δηλαδή στην κυβερνητική πολιτική. Στην πραγματικότητα η απόφαση του ΔΣ δεν προβλέπει κανένα συγκεκριμένο μέτρο ή βήμα για το μπλοκάρισμα της αξιολόγησης και τη διεκδίκηση κατάργησης του νόμου. Εντυπωσιακή ήταν και η ετοιμότητα της παράταξης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Σταμάτη να συνδράμει τη διοίκηση της ΝΔ, αλλά και η στάση των λεγόμενων «ανεξάρτητων».

Η Λαϊκή Συσπείρωση – που φωνάζει για το θέμα εδώ και καιρό - στάθηκε στην ταξική ουσία της αξιολόγησης, τους στόχους και τους σκοπούς sπου υπηρετεί οι οποίοι υπαγορεύουν και τις διαδικασίες και τη μορφή που αυτή λαμβάνει. Καυτηρίασε τη λογική «ναι στην αξιολόγηση – όχι στη διαδικασία» που θυμίζει ορισμένους στους οποίους αρέσει το κρέας όμως ανατριχιάζουν και εξεγείρονται στην ιδέα των σφαγείων. Θύμισε ότι η διοίκηση ΝΔ-Μπακογιάννη έχει εμπλέξει το δήμο -πίσω από τις πλάτες του δημοτικού συμβουλίου, των δημοτών και των εργαζομένων – σε συμφωνίες με την Task Force και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αφορούν μεταξύ άλλων και την αξιολόγηση. Πρόκειται για συμφωνίες και συμβάσεις τις οποίες ο κ. Μπακογιάννης επιμένει μην κοινοποιεί στο Δημοτικό Συμβούλιο παρά τα επίμονα αιτήματα της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ κατέθεσε ολοκληρωμένη εισήγηση και πρότεινε να παρθεί απόφαση με συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα για τη μη εφαρμογή του Ν.4250, για την πάλη για την απόσυρσή του. Κάλεσε το ΔΣ να καταδικάσει την αξιολόγηση δομών και  υπαλλήλων. Να αποφασίσει πως εντέλλονται οι Γενικοί Διευθυντές και προϊστάμενοι των διευθύνσεων να μην υλοποιήσουν τη διαδικασία αξιολόγησης . Να σταματήσει κάθε συνεργασία με την Task Force και να φέρει η Δημοτική Αρχή στη δημοσιότητα όλα τα έγγραφα και τις συμφωνίες που αφορούν στο Δήμο, συμπεριλαμβανομένης της σύμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη GIZ.

Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην εφησυχάσουν, να μην τρομοκρατηθούν αλλά να συσπειρωθούν σε ταξική κατεύθυνση με το ΠΑΜΕ.

Αποκαλυπτική η συζήτηση για το ΣΧΟΑΠ Ποταμιάς.

Η πρώτη συζήτηση για το ΣΧΟΑΠ Ποταμιάς δικαίωσε πλήρως τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης που μόνο αυτή αρνήθηκε την –εκτός των άλλων παράτυπη-  «έγκρισή» χωρίς συνεδρίαση. Η πρόταση για του «δια περιφοράς» έγκρισή του αποδείχνεται ανεύθυνη και εκθέτει σοβαρά τόσο αυτούς που την κατέθεσαν όσο και  όσους αβίαστα τη δέχτηκαν.

Θυμίζουμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση ήταν  κατηγορηματικά αντίθετη με την έγκριση για ενός θέματος που άπτεται σοβαρών ζητημάτων  (λχ χρήσεις γης) χωρίς  καλά προετοιμασμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δημοτικός σύμβουλος του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης το γεγονός ότι η μελέτη που βρίσκεται στα χέρια του Δήμου από τον περασμένο Νοέμβρη δεν δόθηκε στους δημοτικούς συμβούλους  παρά το γεγονός ότι η Λαϊκή Συσπείρωση τη ζήτησε –προφορικά από την υπηρεσία και εγγράφως  από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου.

Με βάση μια πρώτη ματιά στη μελέτη (δεν την είχαμε για να τη μελετήσουμε προσεκτικά) φάνηκε ότι δε μπορούμε να την υπερψηφίσουμε. Υπάρχουν ζητήματα που χρήζουν διερεύνησης και αλλαγής (λχ σε συνοδευτικούς χάρτες απεικονίζονται χρήσεις γης στο Καρπενήσι με βάση το ΓΠΣ πριν τις αλλαγές).

Το βασικό θέμα ωστόσο είναι ότι ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός δεν είναι μια ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία. Έχει ταξικό - πολιτικό περιεχόμενο Στοχεύει στην οργάνωση του χώρου σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιλογές της κυρίαρχης τάξης. Υπηρετεί την ανάπτυξη με κριτήριο τους νόμους της αγοράς και την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι τη συνδυασμένη ικανοποίηση των αυξανόμενων λαϊκών αναγκών.  Προωθεί τη συγκέντρωση και την αλλαγή χρήσεων της γης, την παράδοση δημόσιων εκτάσεων στο κεφάλαιο.

Η μελέτη αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό αντικειμενικά την κατάσταση, τη δημογραφική αποψίλωση της περιοχής, το χτύπημα της μικρής παραγωγής και παραδοσιακών κλάδων.  Όμως κινείται ακριβώς στο παραπάνω πλαίσιο και ενεργοποιεί το φιλομονοπωλιακό  οπλοστασίο που έχει διαμορφωθεί (γενικό χωροταξικό πλάισιο, ειδικά πλαίσια για τουρισμό και ΑΠΕ κα).

Αυτό φάνηκε έκδηλα στο θέμα των ιδιωτικών ΑΠΕ που μπήκαν από το παράθυρο για άλλη μια φορά.  Η μελέτη αλλά και η εισήγηση επιβεβαίωσαν τις τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα, ότι σχετίζεται με στρατηγικές κατευθύνσεις του κεφαλαίου και της ΕΕ. Ότι υπάρχει σχεδιασμός σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο για την προώθηση των κατευθύνσεων αυτών στην απελευθερωμένη αγορά ενέργειας (και όχι έλλειψη σχεδιασμού όπως ισχυρίζονταν διάφοροι που προσπαθούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες της ΕΕ και την πολιτική ουσία του ζητήματος). Η Λαϊκή Συσπείρωση ξεκαθάρισε ότι δε πρόκειται να δεχτεί σε καμία περίπτωση την παραχώρηση δημόσιας-λαϊκής περιουσίας στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ. Σημείωσε ότι στη μελέτη χωροθετούνται ακόμη και ΑΠΕ που έχουν απορριφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο λχ στο Μοσχοπλάι και απέρριψε κατηγορηματικά την άποψη της μελέτης και της εισηγήτριας για αναζήτηση «κατάλληλου μείγματος ΑΠΕ».

Η μελέτη ήδη από την πρώτη της φάση κινείται αντικειμενικά μέσα στα πλαίσια που ορίζει ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που θέλει τη γη εμπόρευμα, κινείται με όρους οι οποίοι δεν διασφαλίζουν έτσι κι αλλιώς τη μικρή ιδιοκτησία αντίθετα προωθεί τη συγκέντρωσή της. Αυτό αποτυπώνεται και στα 2 προτεινόμενα σενάρια – με ιδιαίτερη σαφήνεια στο 1ο.  Παράλληλα η Λαϊκή Συσπείρωση τόνισε ότι μας ενδιαφέρει να δούμε τι αναγκαίες υποδομές αναδείχνονται.

Με βάση τα παραπάνω και με βασικό κριτήριο ότι δεν είχαμε στα χέρια μας τη μελέτη –παρότι φάνηκε πως υπήρχε κάθε δυνατότητα να δοθεί – η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε «παρών» και επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί ολοκληρωμένα σε επόμενη φάση έχοντας όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της.



Καρπενήσι, 15/7/2014