Ανακοίνωση της Κ.Ο Ευρυτανίας του ΚΚΕ για τα Αιολικά


Η αδειοδότηση κατασκευής αιολικού πάρκου στην θέση «Καστρί – Κοκκάλια» από την αποκεντρωμένη διοίκηση εντάσσεται ξεκάθαρα στις γενικότερες στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου σε σχέση με τις ΑΠΕ και την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας. Προϋποθέτουν την εκχώρηση δημόσιας λαϊκής περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους. Θα έχουν σοβαρότατες αρνητικές συνέπειες στο περιβάλλον.

Την ίδια στιγμή που εκχωρούν δημόσιες δασικές εκτάσεις στο βωμό της κερδοφορίας των μεγαλοεργολάβων κατηγορούν τις λαϊκές οικογένειες ότι καταστρέφουν το περιβάλλον αφού δεν έχουν τίποτα άλλο για να ζεσταθούν παραμόνο τα ξύλα, και δεσμεύουν μικροιδιοκτησίες χαρακτηρίζοντας ως δασικές εκτάσεις. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αφού με την πολιτική τους ερήμωσαν τα χωριά της Ευρυτανίας, αφού έδιωξαν τους δασεργάτες από τα δάση μας , αφού έβαλαν λουκέτο στα εργοστάσια ξυλείας στο Καρπενήσι και στη Φουρνά, αφού απαξίωσαν την κτηνοτροφία έρχονται τώρα να στήσουν τις ανεμογεννήτριες στο όνομα της "ανάπτυξης". 

Ανάπτυξη λοιπόν για ποιόν;

Από αυτήν την ανάπτυξη που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μεγαλοεργολάβων, που συμπλέει με την στρατηγική των αστικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο λαός δεν έχει παρά  μόνο δεινά να περιμένει. Καμία προσδοκία από την ΕΕ δεν μπορούμε να έχουμε και όσα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ θολώνουν τον ξεκάθαρο ρόλο της ΕΕ φέρουν μεγάλες ευθύνες για χειροτέρευση της ζωής των λαϊκών οικογενειών.

Είναι πρόκληση η βιομηχανία αδειοδοτήσεων που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην ευρύτερη περιοχή (Σαράνταινα, Μοσχοπλάι Χελιδώνας, Επισκοπή).

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ σήμερα γίνεται με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία του κεφαλαίου εις βάρος του λαούΕπιπρόσθετα οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ προικοδοτούνται με συνεχείς αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού και του τέλους των ΑΠΕ τα οποία επιβαρύνουν τους καταναλωτές. Επίσης η εμπειρία από άλλες περιοχές της χώρας μας έχει δείξει ότι ανεμογεννήτριες και επιχειρηματικά συμφέροντα πάνε χέρι-χέρι με τους εμπρησμούς στα δάση.

Το ΚΚΕ καταδικάζει απερίφραστα κάθε προσπάθεια ξεπουλήματος του δημόσιου αγαθού της ηλεκτρικής ενέργειας, την παραχώρηση λαϊκής περιουσίας για την κερδοφορία των εταιρειών.

Οι αρμόδιοι φορείς, τα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια έχουν ευθύνη, όχι μόνο να καταψηφίσουν τις σχετικές αποφάσεις οι οποίες θα είναι επιζήμιες τόσο για τον τόπο όσο και για τους εργαζόμενους αλλά και να πρωτοστατήσουν στον αγώνα ενάντια στην καταλήστεψη της δημόσιας περιουσίας και των λαϊκών εισοδημάτων που στοχεύουν οι μπιζνες των μεγαλοεργολάβων.

Έχουμε όλοι ευθύνη να βάλουμε φρένο στο πλιάτσικο που γίνεται στον τομέα της ενέργειας και στον υπόλοιπο δημόσιο πλούτο (μεταφορές, υγεία, παιδεία). Αποτελεί κύριος στόχος της  πλουτοκρατίας για να ξεπεραστεί η κρίση  προς όφελος της. Να καταδικαστούν τα κόμματα που στηρίζουν και σιγοντάρουν αυτές τις πολιτικές.

Καλούμε τον Ευρυτανικό λαό να βάλει φραγμό στην παράδοση της γης, των ορεινών όγκων και των υδάτινων πόρων στις ορέξεις του κεφαλαίου και την καταστροφή της και στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ενέργειας που πάλι θα κληθεί να πληρώσει!

Να απαιτήσουμε:
Όχι στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας.

Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας με κεντρικό σχεδιασμό που θα είναι λαϊκή περιουσία.

ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ
Καρπενήσι, 27 – 1 - 2014