Άρθρο του Ν. Σερετάκη: Η Ανεργία, τα Κροκοδείλια Δάκρυα και ο Εμπαιγμός


Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το ρόλο του Καλλικράτη στην προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, το σφαγιασμό εργατικών δικαιωμάτων για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Τονίζαμε παραπέρα ότι η Τοπική Διοίκηση αναλαμβάνει μέσω του «Καλλικράτη» να προωθήσει προγράμματα που θα διοχετεύουν στους εργοδότες φθηνό και υποταγμένο εργατικό δυναμικό.

Το Γραφείο Ενημέρωσης για την Απασχόληση που ψηφίστηκε στις 7 Μάρτη και διαλαλεί η Δημοτική Αρχή ΔΗΣΥ-ΝΔ του Δήμου Καρπενησίου κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Να τι μας είπε δια της εισήγησης η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη:

  • Ότι πάνω από 1.200.000 άνεργοι είναι αποπροσανατολισμένοι ή δεν έχουν δεξιότητες (!): «η ανεργία που δοκιμάζει την κοινωνία μας .... χαρακτηρίζεται δε κυρίως ως διαρθρωτική, και άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την σωστή ενημέρωση, την κατάρτιση, που προσδίδει νέες δεξιότητες και προσόντα σε αντιστοιχία με τις τεχνολογικές και παραγωγικές αλλαγές, αλλά και τον σωστό προσανατολισμό». Με άλλα λόγια φταίνε οι ίδιοι για την ανεργία και όχι ο καπιταλισμός και η κρίση του!
  • Ότι το γραφείο θα είναι διαμεσολαβητής με τις επιχειρήσεις και θα στηθεί «μια Βάση Δεδομένων – Τράπεζας, για την προσφορά και ζήτηση εργασίας στην περιοχή μας»
  • Ότι όλο αυτό θα συνοδεύεται από μηχανισμό φακελώματος για τη χειραγώγηση και την υποταγή ανέργων – εργαζομένων. Ευθαρσώς λένε ότι θα καταγράφουν το «ατομικού προφίλ (ενδιαφέροντα, προσωπικά χαρακτηριστικά, αξίες, ικανότητες και δεξιότητες, κ.λπ.)» !! Δεν είναι τυχαία και η επιμονή του εισηγητή της πλειοψηφίας στην «μοριοδότηση» των ανέργων που θα εξυπηρετήσει το εν λόγω γραφείο.
Πρόκειται δηλαδή αφ’ ενός για απροκάλυπτο εμπαιγμό των ανέργων και αφ’ ετέρου για δημιουργία ενός άθλιου μηχανισμού εκβιασμού και εκμετάλλευσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο 7μελές γραφείο υπάρχει εκπρόσωπος των εργοδοτών (αλίμονο!), αλλά όχι των εργαζομένων, ούτε καν από το μνημείο κυβερνητικού συνδικαλισμού που ακούει στο όνομα Εργατικό Κέντρο Ευρυτανίας!

Δεν πρέπει να μείνει φυσικά απαρατήρητο το ότι τα ίδια κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Μπακογιάννη) μόλις λίγες μέρες πριν είχαν ψηφίσει από κοινού την καρατόμηση του κατώτατου μισθού στα 492 καθαρά -429 για τους νέους – του επιδόματος ανεργίας στα 12 ευρώ την ημέρα(!), την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
Υπάρχει πλούσια εμπειρία από άλλες χώρες της ΕΕ όπου οι δήμοι ανέπτυξαν παρόμοιες δραστηριότητες και μάλιστα δίχως την πρόφαση της κρίσης. Στη Φινλανδία οι δήμοι έχουν δικά τους γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων. Στη Δανία οι δήμοι συμβάλλονται με ιδιωτικά γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων με αποτέλεσμα οι εργοδότες να απολύουν εργαζόμενους και μετά να τους ξαναπροσλαμβάνουν μέσω του δουλεμπορικού γραφείου στο οποίο έχει αναθέσει ο δήμος την τύχη του εργαζόμενου! Τέτοια είναι και η λογική της «κοινωνική εργασίας» που προωθούν τα κόμματα του κεφαλαίου και διαφημίζει η δημοτική μας αρχή μαζί με τα άλλα αντιλαϊκά φρούτα (ΑΚΣΙΑ, τα ΤΟΠΣΑ κτλ).

Ο υποψιασμένος δεν χρειάζεται και πολύ για να μυριστεί τη λούμπα: ότι η δημοτική αρχή ΝΔ-ΔΗΣΥ του πλασάρει δήθεν ως διέξοδο τα προγράμματα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-, δηλαδή την εφαρμογή της πολιτικής που τον έχει φέρει στο αμήν!

Ας δούμε όμως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα:

«Συμμετοχή του Δήμου στις Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ)». Πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο βρίσκεται στην ουσία ένα ακόμη πρόγραμμα «κατάρτισης» και ανακύκλωσης ανέργων.

Σημειώνουμε με ενδιαφέρον ότι το εν λόγω πρόγραμμα που κατά τα άλλα γίνεται για τους ανέργους δεν αναφέρεται στις ανάγκες τους αλλά σε αυτές των...επιχειρηματιών (!) όπως ευθαρσώς δηλώνεται «Έμφαση θα δοθεί τόσο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της υπάρχουσας τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και στη διεύρυνση αυτής».

Το πρόγραμμα θα «τρέξει», όταν εγκριθεί, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα συγκροτήσουν οι Δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων, το Επιμελητήριο Ευρυτανίας, η ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ και ένα ιδιωτικό ΚΕΚ (SYNERGY A.E.), για το οποίο εκτός των άλλων δεν γνωρίζουμε πως προέκυψε και πως επιλέχθηκε (όχι βέβαια ότι αυτό θα άλλαζε την ουσία του πράγματος).

Όλη αυτή η «αγία οικογένεια» ανώνυμων εταιρειών, δημοτικών επιχειρήσεων, δήμων κτλ θα διαχειριστεί ουσιαστικά –σύμφωνα με την πρόταση που υποβλήθηκε- 400.000 € κρατικού χρήματος (και το ΕΣΠΑ κρατικό χρήμα είναι), δηλαδή πόρων που προέρχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Και όμως, οι ...40 (!) δικαιούχοι άνεργοι που προβλέπει η πρόταση δεν πρέπει να περιμένουν παρά μόνο κάποια ψίχουλα συν την «δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση αυτών τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες» (!!!).

Πρόκειται για καραμπινάτο παράδειγμα του πως στο όνομα της ανεργίας χρήματα των εργαζομένων καταλήγουν στην τσέπη των επιχειρηματιών και εργοδοτών. Δε θέλει πολύ μυαλό να υπολογίσει κανείς πόσους μήνες θα βγάζαν 40 οικογένειες με αυτά τα χρήματα εάν πήγαιναν στα χέρια τους.

Τέτοιες «λύσεις» για την ανεργία δίνει ο καπιταλισμός και τα κόμματα που τον στηρίζουν. Το πρόβλημα μας βέβαια δεν είναι οι άνεργοι αποδέκτες του προγράμματος. Το θέμα είναι να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους την πολιτική αυτή. Η σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα στο μισθό, στις κοινωνικές παροχές, στον ελεύθερο χρόνο, αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής προόδου. Η εργατική τάξη μπορεί να το κατακτήσει καταργώντας την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Παράλληλα διεκδικούμε άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων:
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% επί του βασικού μισθού (ως τέτοιο θεωρούμε τα 1.400€).
  • Βιβλιάριο ασθενείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία συμμετοχή για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα.
  • Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για δάνεια.
  • Επιδότηση ενοικίου καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Μειωμένα τιμολόγια (ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου) κατά 30%. Απαγόρευση διακοπής κατά το διάστημα της ανεργίας.
Είναι στο χέρι και ευθύνη του κάθε ανέργου να βάλει εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική με την πάλη του αλλά και με την ψήφο του στο ΚΚΕ. Να αποδυναμώσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και παραφυάδες συμβάλλοντας να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.
Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Καρπενησίου του ΚΚΕ, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση