6ο ΔΣ της 4/6/2014. Τοποθετήσεις για Κοινωνικές Δομές, ΑΠΕ, εκμίσθωση γηπέδων, "αξιολόγηση"


·         Να συνεδριάσει το ΔΣ με θέματα ΑΠΕ-"αξιολόγηση"
Ελλείψει απάντησης στην επιστολή προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε και στη συνεδρίαση το ζήτημα ότι το τρέχον Δημοτικό Συμβούλιο έχει την πολιτική και ηθική υποχρέωση να τοποθετηθεί για 2 σοβαρότατα θέματα που αφορούν:
-          τους φακέλους που αφορούν γνωμοδότηση για έργα ΑΠΕ και χρονίζουν στα συρτάρια του Δήμου. Να υπάρξει επιτέλους σαφή και συνολική τοποθέτηση του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα, αλλά και να υπάρχει συστηματική παρακολούθηση της ΡΑΕ και προσβολή από τη φάση της αίτησης όλων των περιπτώσεων που παραβιάζεται ακόμη και η ισχύουσα νομοθεσία (λχ λόγω μη ενημέρωσης του Δήμου από τη ΡΑΕ κα). 
-          το θέμα του ν. 4250/26-3-14, της λεγόμενης  «αξιολόγησης» και της έκδοσης αποφάσεων επιμερισμού των ποσοστών από τον Δήμαρχο ή τον ΓΓ του δήμου όπως αναφέρει η απαράδεκτη κυβερνητική εγκύκλιος που ανοίγουν το δρόμο σε απολύσεις υπαλλήλων, παραπέρα αντιδράστική ανατροπή εργασιακών σχέσεων και την υποβάθμιση έως και κλείσιμο διευθύνσεων και τμημάτων

Η Δημοτική Αρχή της ΝΔ για άλλη μια φορά δεν απάντησε στα συγκεκριμένα αυτά αιτήματα.

·         Κοινωνικές δομές και υπηρεσίες
Η Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξε το σοβαρό θέμα της λειτουργίας των κοινωνικών δομών (παιδικοί σταθμοί, βοήθεια στο σπίτι, ΚΔΑΠ), των οποίων η χρηματοδότηση και η συνέχεια βρίσκονται ουσιαστικά στον αέρα και έθεσε το ερώτημα τι σκοπεύει να κάνει ο Δήμος για την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Ο κ. Μπακογιάννης ουσιαστικά παρέπεμψε το θέμα της στήριξης των δομών στην περιφέρεια. Αυτό όχι μόνο δεν αποτελεί λύση αλλά στην ουσία συνιστά ομολογία και συμβιβασμό με την παραπέρα περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης.

Η θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τα προβλήματα της χρηματοδότησης και της στελέχωσης αυτών των κοινωνικών υπηρεσιών. Να συνεχίσουν τη λειτουργία τους όλες οι δομές και να καλυφτούν όλες οι ανάγκες των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων και να δρομολογηθεί η μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να καλυφθούν με μόνιμο προσωπικό τα κενά όλων των ειδικοτήτων.

Να παρέχονται αποκλειστικά από μόνιμες κρατικές δομές, χρηματοδοτούμενες 100% από τον κρατικό προϋπολογισμό και με αξιοποίηση των κονδυλίων της  ΕΕ.

Να παρέχονται πλήρεις υπηρεσίες σε όλους όσους έχουν ανάγκη, χωρίς εξαιρέσεις και απολύτως δωρεάν, αποσυνδεδεμένες από την ασφαλιστική, εισοδηματική κατάστασή τους, είτε είναι Έλληνες είτε μετανάστες.  

·         Εκμίσθωση γηπεδικών εγκαταστάσεων
Η Λαϊκή Συσπείρωση ζήτησε να διευκρινιστεί ότι άλλο ΠΑΕ και επιχειρήσεις στις οποίες εκμισθώνονται τα γήπεδα  και άλλο ερασιτεχνικά σωματεία στα οποία παραχωρείται η χρήση.

·         Για τα ιδιωτικά Αιολικά και τις επικίνδυνες εξελίξεις που βρίσκονται προ των πυλών
Στο Δημοτικό Συμβούλιο έγινε ξανά συζήτηση για τα επιχειρηματικά σχέδια ιδιωτικών ΑΠΕ που απειλούν τα Ευρυτανικά βουνά με αφορμή το θέμα των Αιολικών πάρκων σε Πικροβούνι και Μοσχοπλάι

Η Λαϊκή Συσπείρωση ψήφισε υπέρ της προσβολής του έργου στο Πικροβούνι, άλλωστε ήταν η μόνη παράταξη στο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε μιλήσει για το θέμα, και υπέρ της αρνητικής γνωμοδότησης για το Μοσχοπλάι.

Ο κ Μπακογιάννης βρήκε σε αυτό το ΔΣ να τονίσει ότι είναι «θετικοί επί της αρχής» στις ιδιωτικές ΑΠΕ και ξεκαθάρισε ότι η θέση τους είναι η κατά περίπτωση εξέταση. Το θέμα των ιδιωτικών ΑΠΕ είναι βαθύτατα πολιτικό ζήτημα που σχετίζεται με τους σχεδιασμούς του κεφαλαίου στη χώρα μας και τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Δείχνει ανάγλυφα τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη, ανάπτυξη με κριτήριο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό δε μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με νομικά μέσα, και είναι ατελέσφορη η λογική «αντιδράμε κατά περίπτωση» που έχει επιλέξει η Δημοτική Αρχή. Παράλληλα η τακτική της είναι να «αγοράζει χρόνο» μέχρι να δημιουργηθούν τετελεσμένα ενώ την ίδια στιγμή αφήνει να δρομολογηθούν εξελίξεις σε μια σειρά άλλες περιπτώσεις που ήδη βρίσκονται σε επικίνδυνη φάση (λχ τα αιολικά στη Βράχα).

Υπογράμμισε τις σοβαρές πολιτικές ευθύνες που υπάρχουν και σε τοπικό επίπεδο (λχ το αιολικό στο Πικροβούνι που σήμερα προσβάλλει ο Δήμος με σημαντική οικονομική επιβάρυνση έχει φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Λάμπρου Τσιτσάνη  περιφερειακού συμβούλου του ΠΑΣΟΚ με τον Περγαντά που επανεκλέχθηκε τώρα με το συνδυασμό της ΝΔ και του κ. Μπακογιάννη). Σημείωσε ότι τόσο στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Δήμου όσο και στο περιφερειακό πρόγραμμα του κ Μπακογιάννη υπάρχουν ρητές αναφορές στην προώθηση των επενδύσεων ιδιωτικών ΑΠΕ.

Η δημοτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ και της «κεντροαριστεράς» προσπαθεί να κρύψει τον ρόλο που έπαιξε στην εφαρμογή των κυβερνητικών επιλογών και στο άνοιγμα του δρόμου στις εταιρίες (απόφαση ΔΣ Δομνίστας, προσωπική επιστολή 9/9/2003 του κ Σταμάτη υπέρ του Αιολικού σε Κοκκάλια κτλ,  στάση στο ΔΣ στο Κρίκελλο το 2012, συζήτηση για τη διαχείριση του υδάτινου διαμερίσματος δυτικής Ελλάδας και για το μικρό υδροηλεκτρικό στον καρπενησιώτη το Δεκέμβρη του 2011).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόφαση για το Μοσχοπλάι ήταν ομόφωνη μόνο επειδή απείχε ο κ. Καρφής όπως ακριβώς και στο Κρίκελλο το 2012.

Οι λεγόμενοι «οικολόγοι» ξεσπάθωσαν όχι κατά των εταιρειών αλλά κατά.. του σποτ στο ράδιο γιατί αυτό…υπονοεί «όχι σε όλα» και δήλωσαν πως επιμένουν στη θέση τους για αιολικά…στο Βελούχι.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταδικάζει απερίφραστα τη δολιοφθορά στην Α/Γ στο Βελούχι και τις ύποπτες απειλητικές επιστολές ενάντια σε μέλη του ΔΣ, ενέργειες που μυρίζουν προβοκάτσια από μακριά. Καταγγέλλει όμως και την προσπάθεια που γίνεται από ορισμένους να αξιοποιηθούν οι προβοκάτσιες για να ενοχοποιηθεί η λαϊκή αντίθεση στα ενεργειακά μονοπώλια και να αθωωθεί ο ρόλος τους  στην προώθηση των επιχειρηματικών συμφερόντων.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους κατοίκους και τους φορείς του Δήμου και της Ευρυτανίας να οργανώσουν πιο αποτελεσματικά την παρέμβασή τους, την επαγρύπνηση, ενημέρωση και κινητοποίηση για το πρόβλημα. Να κλιμακώσουν την πίεσή τους σε Δήμο, Περιφέρεια, κυβέρνηση, ΕΕ δίχως να αναθέτουν στη Δημοτική Αρχή και ακόμη χειρότερα να αναμένουν τη δρομολόγηση λύσεων από εκείνους που έχουν σημαία τους την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα, στηρίζουν την απελευθέρωση της ενέργειας και τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ.

Καρπενήσι, 10 Ιουνίου 2014