ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΠΑΤΗΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ "ΔΗΘΕΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ"

Σε «σκοτσέζικο ντους» υποβάλει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα λαϊκά νοικοκυριά, μέσω της προεκλογικής τροπολογίας για το Αφορολόγητο. Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, μαζί με την προνομοθετημένη μείωση του Αφορολόγητου, καταργεί και τα «αντίμετρα» που θα ίσχυαν την επόμενη χρονιά.
Εκτός από το Αφορολόγητο, η τροπολογία που θα ψηφιστεί αύριο προβλέπει ότι δεν θα ισχύσει το 2020 η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, για εισοδήματα έως 700 ευρώ, η οποία έχει νομοθετηθεί ως «αντίμετρο» για την καρατόμηση του Αφορολόγητου.
Επίσης, καταργούνται η μείωση του κατώτατου φορολογικού συντελεστή που θα ίσχυε για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, καθώς και ο επαναπροσδιορισμός του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς και της κλίμακας, βάσει της οποίας υπολογίζεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. 
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από την κατάργηση της μείωσης του Αφορολόγητου θα υπάρξει ετήσια απώλεια εσόδων, η οποία για το 2020 εκτιμάται στο ποσό του 1,92 δισ. ευρώ περίπου και για το 2021 και εφεξής στο ποσό των 2,058 δισ. ευρώ περίπου.
Από την κατάργηση των «αντιμέτρων» που αφορούν τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξηθούν τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατά 209 εκατ. ευρώ για το 2020 και τα επόμενα χρόνια.
Από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή θα αυξηθούν τα έσοδα κατά 877 εκατ. ευρώ για το 2020 και κατά 997 εκατ. ευρώ από το 2021 και εφεξής.
Επιπλέον, τα έσοδα -και η αντίστοιχη επιβάρυνση για τους φορολογούμενους- θα αυξηθούν κατά 368 εκατ. ευρώ για το 2020 και κατά 613 εκατ. ευρώ για το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.