ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ σ. ΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ (16 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018)


Στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Δήμος Αγράφων για την επένδυση των αιολικών πάρκων στα Άγραφα, την Δευτέρα 16 Ιουλίου, στην κεντρική πλατεία των Αγράφων, ο σ. Γιάννης Γιαννούλης, εκ μέρους της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ έκανε την παρακάτω παρέμβαση:
"Κυρίες και κύριοι, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες,
Στα πλαίσια του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία –με τις ευλογίες της κυβέρνησης αλλά και της Τοπικής Διοίκησης- προωθείται γιγαντιαία επένδυση αιολικού πάρκου 300 και πάνω ανεμογεννητριών, στις βουνοκορφές των Αγράφων, σε προστατευόμενες περιοχές "Natura" και μάλιστα στο μεγαλύτερο υψόμετρο που έχουν ποτέ εγκατασταθεί Α/Γ, στα 1.600 μ.-2.000 μ. Αυτό σημαίνει διάνοιξη πολλών χιλιόμετρων νέων δρόμων σε κορυφογραμμές και πλαγιές, σε προστατευόμενα λόγω της ευαισθησίας τους οικοσυστήματα, εναέριες γραμμές πυλώνων υψηλής τάσης μέσα σε απόκρημνες και δασωμένες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Βρίσκεται επομένως σε εξέλιξη διαφαινόμενη μετατροπή των Αγράφων από παρθένα φύση σε βιομηχανική ζώνη.
Στα ευρυτανικά βουνά έχουν χωροθετηθεί και αδειοδοτηθεί εκατοντάδες ανεμογεννήτριες! 
Με τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών, αλλά και με τα περιβόητα "μικρά υδροηλεκτρικά", συντελείται μια βιβλική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος σε παρθένα δάση και σε προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Ευρυτανία και κυρίως στα Άγραφα θα αλλοιώσει την ιστορική και οικολογική φυσιογνωμία τους, διώχνοντας αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλλάζοντας τις χρήσεις γης και δημιουργώντας ένα δαιδαλώδες πλέγμα δρόμων και δικτύων, που θα προξενήσει ανεπανόρθωτη ζημιά στο τοπίο, αλλά και σοβαρή επιβάρυνση στην ανθρώπινη υγεία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των πολλών χιλιομέτρων καλωδίων υψηλής τάσης.
Η κυβέρνηση μέσω του αρμόδιου υπουργού ούτε καν συζητάει ακύρωση της αδειοδότησης και της χωροθέτησης αφού όπως ομολογεί έχει δεσμευτεί  να έχουν δημιουργηθεί μέχρι το 2020  ιδιωτικές μονάδες ισχύος 3000MW!!!  
Από την άλλη γνωρίζοντας το πώς γνωμοδοτεί σε παρόμοιες περιπτώσεις το Συμβούλιο της Επικρατείας προτρέπει όσους αντιδρούν στα κυβερνητικά σχέδια σε δικαστικές προσφυγές.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις στον τομέα της Ενέργειας:
α) Δεν θα συμβάλουν στην παροχή φθηνής ενέργειας - ηλεκτρικού ρεύματος - για τους κατοίκους. Αντίθετα, μέσω της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης, η τιμή του ρεύματος για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξάνεται συνεχώς.
β) Δεν θα προστατεύουν το περιβάλλον, όπως ισχυρίζονται. Αντίθετα, επειδή ακριβώς γίνονται με σκοπό το κέρδος, θα γίνουν με το μικρότερο δυνατό κόστος, που σημαίνει: Πρόχειρες και ελλιπείς περιβαλλοντικές μελέτες, μικρή και ανύπαρκτη επιτήρηση του έργου από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.
γ) Καταπατήσεις περιουσιών κατοίκων σε περιπτώσεις όπου περνούν δρόμοι ή κατασκευάζονται πυλώνες μέσα από ιδιοκτησίες.
δ) Μέσω ενός περίπλοκου συστήματος θυγατρικών εταιρειών, εργολαβιών και υπεργολαβιών, γίνεται προσπάθεια να χτυπηθεί κάθε εργασιακό δικαίωμα, να πέσουν οι μισθοί των εργαζομένων στο έργο.
Τα δήθεν "αντισταθμιστικά οφέλη" που τάζουν οι εταιρείες και αποδέχονται οι ντόπιοι παράγοντες - μεσάζοντές τους, δεν είναι παρά στάχτη στα μάτια και καθρεφτάκια για ιθαγενείς, ενώ οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, θα είναι ελάχιστες και σίγουρα πολύ λιγότερες από αυτές που θα χαθούν από το χτύπημα που θα δεχτεί ο όποιος αγροτουρισμός και κυρίως η κτηνοτροφία. Φυσικά όπου δεν πιάνει το «καρότο» των «αντισταθμιστικών» χρησιμοποιείται το «μαστίγιο» των απειλών εναντίον όποιου αντιδρά.
Είμαστε αντίθετοι στην παράδοση της Ενέργειας σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Αυτή η ενεργειακή πολιτική δεν υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες, αλλά αποκλειστικά την κερδοφορία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.
Το ΚΚΕ παλεύει για ενεργειακό σχεδιασμό από ενιαίο αποκλειστικά κρατικό ενεργειακό φορέα της λαϊκής οικονομίας, μέσω του οποίου θα μπορέσει να γίνει η αναγκαία και χρήσιμη για τους εργαζόμενους και το λαό αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας.
Μόνο στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας, με κοινωνικοποιημένα τα βασικά μέσα παραγωγής, μπορεί να πάψει η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα και να μετατραπεί σε κοινωνικό αγαθό.
Σήμερα, η παρεμπόδιση του σχεδιασμού των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κινητοποίηση όλων των μαζικών φορέων και συνδικάτων των εργατών, αγροτών, συνταξιούχων, μικροεπαγγελματιών, που θα εκφράσουν δυναμικά την αντίθεσή τους στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα και θα διεκδικήσουν:

·                        Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα βουνά των Αγράφων και της Ευρυτανίας
·                        Μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας (εγγυημένες τιμές σε γάλα, κρέας, μείωση κόστους παραγωγής και απωλειών κ.α) και όχι των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών.
·                        Απαγόρευση εγκατάστασης ανεμογεννητριών μέσα ή κοντά σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
·                        Φθηνό ρεύμα για το λαό - κατάργηση των "πράσινων" τελών ΑΠΕ - άμεση μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος κατά 30% για κάθε οικογένεια με εισόδημα έως 40.000 ευρώ.
·                        Κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα.
·                        Ενιαίο κρατικό φορέα Ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό.

Το ΚΚΕ μέσω των εκλεγμένων συμβούλων του έχει φέρει το θέμα στα Περιφερειακά Συμβούλια Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, ενώ πρόκειται να υπάρξει άμεσα και νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση."