Η Λαϊκή Συσπείρωση στο ΔΣ της 18/3/2015

Τοποθετήσεις Βασίλη Παπαροϊδάμη, εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση ΔΣ 18-3-2015

Θέμα  11ο Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων

Αγαπητοί συνάδελφοι
«Με το νου πλουταίνει η κόρη με τον ύπνο η ακαμάτη» λέει ο φιλόσοφος λαός

Με την οικονομική ένδεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα πλουτίσουν λίγοι  μεγαλοεργολάβοι ,που θα έλθουν  ως ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ για να αναλάβουν την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Αυτοί έχουν την τεχνογνωσία ,θα βρουν εύκολα  τη χρηματοδότηση, θα εκμεταλλεύονται τους μηχανισμούς και το προσωπικό των Δήμων, θα απασχολούν ελάχιστο  προσωπικό  με συνθήκες γαλέρας. Γι αυτό χρειάστηκε να γίνει Περιφερειακός  ΦΟΔΣΑ . Για να είναι  εξασφαλισμένος ΜΕΓΑΛΟΣ ΟΓΚΟΣ ΠΡΩΤΗΣ ΥΛΗΣ και πολλά τα υποζύγια που θα πληρώνουν.

Ο σχεδιασμός του Δήμου δεν είναι λάθος πιστεύει όμως κανένας από σας, ότι θα χρηματοδοτηθούμε  ποτέ με τα απαιτούμενα για να τον υλοποιήσουμε και να τον συντηρήσουμε με το προσωπικό και τις προδιαγραφές που απαιτούνται ;

Αλλά και να έχουν και κάποιοι αυταπάτες η διεθνής εμπειρία ,οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης οδηγούν αργά ή γρήγορα στους ιδιώτες με τεράστια επιβάρυνση στα δημοτικά τέλη.

 Κατά την άποψη μας χρειάζεται  ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ  ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ, χρηματοδότηση από  τον Γενικό Κρατικό προϋπολογισμό, υπηρεσία του Δημοσίου που θα έχει την ολοκληρωμένη διαχείριση κάθε είδους απορριμμάτων. Με αυτό τον τρόπο αυτό  και μόνο ο πλούτος που θα παράγεται θα επιστρέφει  στην ίδια την κοινωνία  και δεν θα πηγαίνει στις τσέπες των μεγαλοκαρχαριών. Δεν μπορούμε να υπερψηφίσουμε την εισήγηση.

ΘΕΜΑ 3ο Υπαγωγή του Δήμου Καρπενησίου  στο «Σύμφωνο Δημάρχων»

Γνωρίζουμε ότι η θέσπισή του, αποτέλεσε προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που περιλαμβάνεται στο «Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση», στο πλαίσιο της «Αντιμετώπισης της  Κλιματικής Αλλαγής» και εντάσσεται στα μέτρα και τις δράσεις για την προώθηση των στόχων του «Χάρτη της Λειψίας». Δηλαδή εντάσσεται, σε μια συνολικότερη πολιτική με άξονα την κερδοφορία των Ευροενωσιακών Μονοπωλίων και με βασικές πλευρές, την ιδιωτικοποίηση του τομέα της ενέργειας,  τη διευκόλυνση του κεφαλαίου να επενδύει  με όρους υψηλής κερδοφορίας στον τομέα της ενέργειας, ειδικότερα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο εμπόριο των ρύπων, την «πράσινη φορολογία» αλλά και ειδικότερα στην περίπτωση του  «συμφώνου», στην απόκρυψη της ευθύνης του κεφαλαίου, για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, παράλληλα με την ενοχοποίηση των εργαζομένων ως συνυπεύθυνων, δήθεν, στην υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η αλήθεια είναι διαφορετική. Τα προβλήματα αυτά είναι αποτέλεσμα της ίδιας της φύσης του καπιταλιστικού συστήματος και των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου γιατί ενώ δεν υπάρχει οδηγία, δεν υπάρχει κανονισμός, δεν υπάρχει απόφαση, δεν υπάρχει πράσινη ή Λευκή Βίβλος και στα ζητήματα Ενέργειας/Περιβάλλοντος, που δεν υπηρετούν τις βασικές αρχές του καπιταλιτιστικού τρόπου παραγωγής και μάλιστα με την ενεργό συμβολή  ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ αλλά και ΠΡΑΣΙΝΩΝ και με τις σοβαρές ευθύνες της ΤΕΔΚΝΑ που σπεύδει διά του προέδρου της, τα μέλη της να συμπράξουν στην προσπάθεια εφαρμογής της πολιτικής της Ε.Ε., δεν προωθεί απλά τη συναίνεση των εργαζομένων αλλά στην υποστήριξη τους, μέσω της ενεργού δράσης του σε ανάλογους φορείς για να εξωραΐσουν την καταστροφική πολιτική για το περιβάλλον της Ε.Ε., να συγκαλύψουν την αποκλειστική ευθύνη των διεθνών μονοπωλίων και της εξουσίας τους για το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και να βάλουν πλάτη για νέες, χρυσοφόρες για το κεφαλαίο, επενδύσεις στο χώρο της ενέργειας.

Το σύμφωνο αναφέρει:
-Για την κλιματική αλλαγή «ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό, η χρήση ενέργειας για ανθρώπινες δραστηριότητες» και όχι η δράση των ρυπογόνων βιομηχανικών ομίλων…

-«Τα αστικά κέντρα ευθύνονται άμεσα και έμμεσα (επειδή οι πολίτες ζουν σ’αυτά και χρησιμοποιούν τα προϊόντα αυτοκίνητα κλπ.) για περισσότερο, από το ήμισυ των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου» λες και δεν είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, η χαμηλή ενεργειακή συμπεριφορά των κτιρίων, η έλλειψη υποδομών ανάσας, η διαμόρφωση συνθηκών κυκλοφοριακής συμφόρησης

-Να μεσολαβήσουν οι δήμαρχοι για την συνδρομή των τοπικών φορέων των πολιτών, για την υλοποίηση της πολιτικής της Ε.Ε. για τα συμφέροντα  των μονοπωλίων, ενώ προωθούν, προβάλλοντας ως ΑΠΕ, την καύση βιομάζας και την καύση απορριμμάτων με συμπαραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας.

Για τους παραπάνω λόγους σαν Λαϊκή Συσπείρωση παλεύουμε για την προστασία του περιβάλλοντος

-του δασικού πλούτου και των οικοσυστημάτων του από αποχαρακτηρισμούς, καταπατήσεις, πυρκαγιές

-προστασία των υδάτων από τη μόλυνση

-προστασία της ατμόσφαιρας από βιομηχανικής και παντός άλλου είδους ρύπανση

-προστασία των ελάχιστων ελεύθερων χώρων πρασίνου στις πόλεις

-Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην παραχώρηση δημόσιας γης στο ιδιωτικό κεφάλαιο για τοποθέτηση ανεμογεννητριών.

Αγωνιζόμαστε για:
-Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας (περιορισμός ενεργειακών απωλειών και σπατάλης, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης θερμικών εγκαταστάσεων)

-Βελτίωση της ποιότητας διαθέσιμων ορυκτών καυσίμων και εφαρμογή τεχνικών στην βιομηχανία μη ρυπογόνων, στις μεταφορές κλπ.

-μείωση των απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων .

-όχι στην καρκινογόνα καύση και στην ιδιωτικοποίηση       

-κρατική χρηματοδότηση στους δήμους για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Νομός Ευρυτανίας είναι ο πιο καθαρός νομός της Ευρώπης, προσφέρει οξυγόνο σε όλη τη χώρα. Μήπως κρύβεται πίσω από το «σύμφωνο» η τοποθέτηση ανεμογεννητριών στα βουνά μας;
Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε το «σύμφωνο των δημάρχων» αναδεικνύοντας το αντιλαϊκό του περιεχόμενο.

ΘΕΜΑ 5ο Προγραμματισμός Προσλήψεων  προσωπικού έτους 2015

Καταγγέλλουμε ότι το τελευταίο διάστημα πολλά δημοσιεύματα στον τύπο αναδεικνύουν την κατάσταση στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης .Σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, υπηρεσίες να υπολειτουργούν, καθυστερήσεις στην απόδοση των πόρων από το Κράτος. Αυτή η κατάσταση δεν είναι καινούργια. Αρκεί να θυμίσουμε ότι τα τελευταία χρόνια η χρηματοδότηση της Τοπικής Διοίκησης από το κράτος έχει πετσοκοπεί κατά 70%, έχουν παγώσει οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ από το 2011 οι προσλήψεις των συμβασιούχων μειώνονται κάθε χρόνο. Η πρόσφατη εγκύκλιος του Υπουργείο Εσωτερικών, που καλεί δήμους και περιφέρειες να θυμηθούν ότι, σύμφωνα με τους αντιλαϊκούς νόμους που απορρέουν απ’ το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση , θα πρέπει το 2015 να μειωθούν κατά 10% οι προσλήψεις  συμβασιούχων σε σχέση με το 2014, είναι ενδεικτική της κατάστασης. Και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ζητά να τηρηθούν αυτοί οι νόμοι… Είναι επίσης, ενδεικτικό κυρίως της πολιτικής που ακολουθείται από την συγκυβέρνηση στη λογική της «συνέχεια του κράτους». Αν πάρουμε, δε, υπόψη μας την πρόθεση του Υπουργού Οικονομικών  να θέσει για συζήτηση σε κυβερνητικό επίπεδο, το θέμα της πλήρους κατάργησης της χρηματοδότησης του κράτους προς τους δήμους, τότε φαίνεται πως έρχονται χειρότερες για το λαό πολιτικές επιλογές με επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις εργατικές  - λαϊκές οικογένειες. Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Σ’ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!!

  Όμως αυτό δεν προκύπτει απ΄ την εισήγηση. Το αντίθετο μάλιστα!!!

  Η φτώχεια του δήμου και ο εξαναγκασμός σε ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων ορισμένου χρόνου δεν είναι ΑΚΡΑΙΟ ΚΑΙΡΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ. Είναι αποτέλεσμα χρόνιας πολιτικής Ε.Ε., κυβερνήσεων, δημοτικών αρχών.

Τι θα γίνει το Νοέμβρη που θα λήξουν οι συμβάσεις;    

Ξανά «ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΠΟΓΙΑΤΙΣΜΑΤΑ» για να περνάει ο καιρός; Δεν θα διεκδικήσει ο δήμος τη χρηματοδότηση που κόπηκε κατά 70%;

Θα γίνουμε φορομπηχτικός μηχανισμός και μεσίτες ιδιωτών που θα εφορμήσουν στις τσέπες των δημοτών μας αφού η οικονομική ασφυξία που έχουμε θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών;
  Να κάνετε τις προσλήψεις και να αναλάβετε την ευθύνη, για την συμβολή σας, στην ανατροπή της μόνιμης και σταθερής δουλειάς και στη γιγάντωση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων που προωθεί το ευρωενωσιακό κεφάλαιο.

  Εμείς δεν συμφωνούμε με αυτή την κατάσταση χρειάζονται προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία.
      
    ΘΕΜΑ 4ο Έγκριση  στρατηγικού σχεδιασμού 2015-2019

     Μελετώντας την εισήγηση Εκτελεστικής Επιτροπής  για το επιχειρησιακό πρόγραμμα και τον Στρατηγικό Σχεδιασμό 2015-2019 και παίρνοντας υπ΄ όψη  μας όλα τα δεδομένα (άδεια ταμεία, χωρίς μόνιμο προσωπικό, χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές και εξοπλισμό, με την αδυναμία εκτέλεσης έργων, χωρίς την συνεργασία και εξειδίκευση απ’ την Περιφέρεια και τις Υπηρεσίες του Κράτους, κτλ) δεν μπορεί ο Δήμος Καρπενησίου να προχωρήσει σε ουσιαστική υλοποίηση της ανάπτυξης και ικανοποίησης των συνεχών διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών, για ολόπλευρο Κεντρικό Σχεδιασμό που θα εξειδικεύεται στην Περιφέρεια και στο Δήμο.

    Ο σημερινός σχεδιασμός είναι χωρίς ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ, αφού φτιάχνεται να λειτουργεί και να υπηρετεί την ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΙΚΟΥ ΤΡΟΠΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, επειδή κάθε δήμος θα έχει το δικό του σχέδιο, και ΒΟΥΡ!!  για τις Βρυξέλλες!! Δηλαδή ότι σχεδίασε και προκρίνει η Ε.Ε., ως υπερεθνικός θεσμός του κεφαλαίου, πέρασε από την Τοπική Διοίκηση με τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ και τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και έπειτα η συνέχεια….

   Ο σχεδιασμός αυτός «Φιλοδοξεί» να συγκρατήσει λίγο, να απαλύνει τη φτώχεια, την εξαθλίωση, την εγκατάλειψη του φουκαρά Ευρυτάνα. Στην καλλίτερη περίπτωση για να μην χειροτερέψουν, ακόμα περισσότερο τα πράγματα, για την φτωχολογιά. Δυστυχώς όμως θα χειροτερέψουν!

   Το νέο Στρατηγικό Εταιρικό Σύμφωνο (ΣΕΣ) δηλαδή, το νέο ΕΣΠΑ διαπνέεται από τις «κοινοτικές προτεραιότητες ανάπτυξης» την στρατηγική της ΛΙΣΑΒΟΝΑΣ και τη   «ΛΕΥΚΗ ΒΙΒΛΟ»  θέτοντας ως κύριους στόχους, για τα επόμενα χρόνια την μετατροπή των δήμων σε ελκυστικό τόπο για επιχειρηματικές επενδύσεις, αύξησης της κερδοφορίας του κεφαλαίου και προώθησης των ευέλικτων μορφών εργασίας, εργασία – λάστιχο χωρίς δικαιώματα.

    Όσος πλούτος και αν παράγεται, όταν μαζεύεται στα θησαυροφυλάκια των επιχειρηματικών ομίλων ο λαός δεν βλέπει προκοπή.

    Η άποψή μας είναι ότι το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Καρπενησίου αποτελεί μοχλό υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής των Κυβερνήσεων και των κομμάτων του ΕΥΡΩΜΟΝΟΔΡΟΜΟΥ, του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Με τις ξεκάθαρες αυτές θέσεις θα καταψηφίσουμε την εισήγηση και θα ζητήσουμε απ’ το λαό να οργανώσει αγώνες με τα κατάλληλα αιτήματα για μια άλλη πολιτική … προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και των εργαζομένων.    


Ερώτηση σχετικά με την κατάσταση του Αθλητικού Κέντρου         

Με αφορμή το δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα σχετικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το αθλητικό κέντρο, θέλουμε και από το δημοτικό συμβούλιο να αναδείξουμε το θέμα αυτό από την σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων.

Καταρχήν θεωρούμε ότι βαραίνουν μεγάλες ευθύνες όλες τις κυβερνήσεις διαχρονικά από την εποχή ακόμη που παραδόθηκε το αθλητικό κέντρο και ήταν στην ευθύνη της Γ.Γ. Αθλητισμού αλλά και όλες τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές του Δήμου Καρπενησιού και την τωρινή, για την εγκατάλειψη.

Είναι πάγια τακτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και των δημοτικών αρχών που τις στήριζαν, να αφήνουν στην "τύχη" τους υποδομές που έχουν φτιαχτεί με τον κόπο του Ελληνικού Λαού και μπορούν να αξιοποιηθούν για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην παρακμή και την απαξίωση και να έρχεται μετά σαν "σωτήρια λύση" η ιδιωτικοποίηση. Σοβαρές ευθύνες φέρει και η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η οποία συνεχίζει στην ίδια ρότα των ιδιωτικοποιήσεων, των ΣΔΙΤ, της λογικής ότι παραλάβαμε καμένη γη και δεν υπάρχουν χρήματα για τις λαϊκές ανάγκες, αλλά και η παρούσα δημοτική αρχή που βαδίζει στον ίδιο δρόμο.

Εμείς θέλουμε μαζικό λαϊκό αθλητισμό και όχι πρωταθλητισμό και εμπορευματοποίηση. Παλεύουμε για τη σχεδιασμένη αξιοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, με μόνιμο προσωπικό για τη συντήρηση και τη λειτουργία του, αλλά και επιστημονικό προσωπικό(γυμναστές, γιατρούς κ.τ.λ.). Έτσι το αθλητικό κέντρο να μπορεί να αξιοποιηθεί ολοκληρωμένα από τους κατοίκους και τη νεολαία της περιοχής, από τα σχολεία τους ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγους της περιοχής. Για να είναι χώρος ανοιχτός που πραγματικά θα συμβάλλει στην φυσική αγωγή των νέων, στην προώθηση του αθλητισμού με τους νέους ανθρώπους, τους κατοίκους της περιοχής πρωταγωνιστές και όχι θεατές.

Για να αποκτήσει λοιπόν τέτοιο χαρακτήρα χρειάζεται ρήξη με τις πολιτικές τις Ε.Ε., των κομμάτων και των τοπικών αρχών που πίνουν νερό στο όνομα της και θέλουν τον αθλητισμό πανάκριβο εμπόρευμα και τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων θεατές και πελάτες. Χρειάζεται ρήξη με τις πολιτικές που σφαγιάζουν τα λαϊκά δικαιώματα και ανάγκες στο βωμό της ανταποδοτικότητας.

Ερωτάται η δημοτική αρχή:

Τι προτίθεται να κάνει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το αθλητικό κέντρο; Με τη λύση της ιδιωτικοποίησης που προωθεί θα μπορεί έστω ένα παιδί της περιοχής να χρησιμοποιήσει δωρεάν τις εγκαταστάσεις του;