Ερώτηση τoυ ΚΚΕ για τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της Υγείας στην Ευρυτανία

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Υγείας
  
Θέμα: Τεράστιες ελλείψεις στο τομέα της Υγείας στην Ευρυτανία.


Tο τελευταίο διάστημα έχουμε κατ’ επανάληψη περιστατικά που αποδεικνύουν τη σοβαρή υποβάθμιση των υποδομών και του συστήματος υγείας στην Αντιπεριφέρεια Ευρυτανίας:

  • Αδυναμία αντιμετώπισης έκτακτων περιστατικών στα απομακρυσμένα χωριά του νομού με αποτέλεσμα το θάνατο δύο ανθρώπων (Ραφτόπουλο, Ποταμιά Γρανίτσας).
  • Σοβαρή καθυστέρηση του ΕΚΑΒ σε τροχαίο μέσα στο Καρπενήσι.
  • Υποστελέχωση του Νοσοκομείου Καρπενησίου. Δεν υπάρχει ΩΡΛ, ουρολόγος και ο αξονικός τομογράφος είναι παροπλισμένος.
  • Απαξίωση Κέντρου Υγείας Φραγκίστας. Από ώρα 13.30 μέχρι την άλλη μέρα το πρωί και τα Σαββατοκύριακα δεν υπάρχει γιατρός για κάτι έκτακτο. Κάνουν εφημερίες στο Νοσοκομείο Καρπενησίου.
  • Ελλιπής στελέχωση με αγροτικούς ιατρούς στα χωριά του νομού. Στο Δήμο Αγράφων οι ελλείψεις είναι τραγικές. Και στο Δήμο Καρπενησίου το ίδιο, αλλά «εξυπηρετείται» από το Νοσοκομείο. Η συνταγογράφιση καταντά περιπέτεια ή και απαγορευτική για τους κατοίκους των χωριών, αφού απαιτείται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα κακοσυντηρημένων δρόμων και με ανύπαρκτες δημόσιες συγκοινωνίες.
  • Κατ' επανάληψη παρατηρείται έλλειψη υλικών, αναλώσιμων νοσηλείας στο Νοσοκομείο της Eυρυτανικής πρωτεύουσας.

Αυτή η κατάσταση έχει δραματικές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων και πολλές φορές στοιχίζει όπως τονίζουμε παραπάνω την ίδια τους τη ζωή.

Είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής δραστικής υποβάθμισης των δημοσιών κοινωνικών δαπανών και υπηρεσιών για να εξοικονομηθούν κονδύλια για να στηριχθεί η κερδοφορία του κεφαλαίου και να προχωρήσει παραπέρα η επιχειρηματική δράση στο χώρο της υγείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα τα παραπάνω προβλήματα και να καλύπτονται πλήρως και δωρεάν οι ανάγκες υγείας του λαού της Ευρυτανίας αλλά και να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα της ακολουθούμενης απάνθρωπης αντιλαϊκής πολιτικής.


Οι βουλευτές
Θανάσης Παφίλης

Γιώργος Λαμπρούλης

Νίκος Μωραΐτης