Συνέντευξη Νίκου Σερετάκη στον Ευρυτανικό Παλμό


Νίκος Σερετάκης Δημοτικός Σύμβουλος Καρπενησίου: “Το θέμα της «μείωσης» των τελών θυμίζει την καλύβα του Χότζα”

Στα πλαίσια της συχνής μας επικοινωνίας με τους αυτοδιοικητικούς του τόπου μας, σήμερα έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε στην εφημερίδα μας, αποκλειστική συνέντευξη του κ. Νικολάου Σερετάκη, Δημοτικού Συμβούλου Καρπενησίου με την παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης.
Τι λέει ο κ. Σερετάκης στην Βάσω Φεγγούλη για την νέα Δημοτική, Αρχή, τον Κώστα Μπακογιάννη, τα νέα Δημοτικά Τέλη του Δήμου Καρπενησίου, για το μνημόνιο, τον Καλλικράτη, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που ακολουθεί.
1.Είναι η πρώτη φορά που εκπροσωπείται η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου; Τι μπορούμε να περιμένουμε από σας;
Αυτό που είπαμε και προεκλογικά. Θα συμβάλλουμε για να αναδείξουμε τα προβλήματα και τον ένοχο για αυτά, για να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση και η πάλη, να διεκδικήσουμε λύσεις σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων.
2.Πως κρίνετε τη νέα Δημοτική αρχή Καρπενησίου, 2 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων;
Όπως την περιμέναμε: χωρίς καμία διάθεση κινητοποίησης και αντίστασης, δεσμευμένη στην αντιλαϊκή πολιτική, βοηθητική στην κυβέρνηση. Το πόσο επικίνδυνα είναι αυτά για τα λαϊκά δικαιώματα στο νέο τοπίο που δημιούργησε ο Καλλικράτης στους Δήμους θα φανεί πολύ γρήγορα.
3.Τον επικεφαλής της και Δήμαρχο Καρπενησίου Κώστα Μπακογιάννη;
Συνεπής εκφραστής των κομμάτων και δυνάμεων που τον στήριξαν και της πολιτικής τους.
4.Στο τελευταίο Δ.Σ, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και η μείωση των τελών σε ποσοστό 7%. Με ανακοίνωση της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ αναφέρετε όμως ότι αποτελούν πρόκληση οι συμβολικές αυτές μειώσεις των τελών που προτάθηκαν όταν οι ίδιες παρατάξεις στηρίζουν την πολιτική που έχει ληστέψει πάνω από το 30% του εισοδήματός μισθωτών, επαγγελματιών, αγροτοκτηνοτρόφων και συνταξιούχων, χαρακτηρίζοντάς τα αντιλαϊκά γιατί δεν λαμβάνουν υπόψη τη διαφορετική οικονομική δυνατότητα των δημοτών. Δεν θεωρείται δηλ. ότι έχουμε μείωση τελών;
Το θέμα της «μείωσης» θυμίζει την καλύβα του Χότζα, χώρια που ορισμένοι δημότες θα δουν και απόλυτη αύξηση. Δεν ξεχνάμε ότι, εκτός από τα παραπάνω, οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ χαρίσανε δισεκατομμύρια που όφειλαν οι κυβερνήσεις στους δήμους και ανέχονται την παρακράτηση πόρων. Δεν ξεχνάμε ότι το 12% της φοροληστείας του ΦΠΑ πηγαίνει στους δήμους. Ότι προεκλογικά ο κ. Μπακογιάννης μας καλούσε να δεχτούμε «τη στενότητα του Κεντρικού Κράτος», δηλαδή τις άγριες περικοπές που υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Τώρα στέλνει και αυτός το λογαριασμό στους δημότες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα με τα σχολεία: αποδέχονται τις περικοπές στις σχολικές επιτροπές και αυξάνουν, με την ψήφο όλων των 3 άλλων παρατάξεων, το δημοτικό φόρο για να τις ...χρηματοδοτήσουν.
Τι είναι τα ανταποδοτικά; Είναι έμμεσοι φόροι, δηλαδή η πιο άδικη και πιο επαχθής μορφή φορολογίας. Έχουμε μείωση της έμμεσης φορολογίας; Όχι. Έχουμε έστω αναλογική ελάφρυνση των δημοτών; (με βάση του τι χάνουν αλλά και με βάση του τι από αυτά καταλήγουν στο δήμο) Επίσης όχι.
5.Ποιες οι δικές σας προτάσεις πάνω σε αυτό το θέμα;
Η πρόταση του ΚΚΕ είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για αλλαγή των συσχετισμών σε όλα τα επίπεδα. Διεκδικούμε την πλήρη χρηματοδότηση των Δήμων από το κράτος με κριτήριο την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Απαιτούμε την επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Η διάθεσή τους αλλού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα διαφθοράς.
Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει συγκεκριμένη τοποθέτηση για το σύνολο των φόρων, τελών, δικαιωμάτων που επιβάλλει ο Δήμος με κριτήρια: αύξηση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου, ελάφρυνση για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους, μείωση της έμμεσης φορολογίας στην προοπτική της κατάργησής. Στη βάση αυτή προτείναμε στο δημοτικό συμβούλιο:
- Κατάργηση των δημοτικών τελών για άνεργους, φτωχούς συνταξιούχους και μισθωτούς, πολύτεκνους με οικογενειακό εισόδημα κάτω των 40.000 €
- Αναλογική μείωση των τελών φωτισμού και καθαριότητας των κατοικιών τουλάχιστον όση είναι και η απώλεια εισοδήματος (30%)
- Διαφοροποίηση των τελών που πληρώνουν οι επιχειρήσεις, με ελάφρυνση των μικρών καταστημάτων. Αντίθετα αύξηση τελών για τράπεζες, σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, ΟΤΕ, υποκαταστήματα αλυσίδων, βιομηχανίες, ξενοδοχεία 4* και 5*, νυχτερινά κέντρα, μεγάλες αποθήκες, τέλος 15 φορές του τέλους των κατοικιών.
6.Ποιες είναι επίσης οι προτάσεις σας για ένα σωστό σχεδιασμό για την διαχείριση των απορριμμάτων στην Ευρυτανία;
Είναι από τα κατ’ εξοχήν θέματα που απαιτούν εθνικό σχεδιασμό, αλλά και που αναδείχνουν τις εγκληματικές ευθύνες των δημοτικών αρχών ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (που σήμερα προωθούν την ιδιωτικοποίηση και την επικίνδυνη καύση) σε όλη τη χώρα, και το νομό μας.
Είναι χαρακτηριστική η στάση όλων των 3 άλλων παρατάξεων, και αυτών που επικαλούνται «οικολογικό» προφίλ, στο θέμα του ΧΑΔΑ. Αποφάσισαν να κρατήσουν «προσωρινά» ανοικτό το ΧΑΔΑ Καρπενησίου και να στέλνουν εκεί όλα τα σκουπίδια με μοναδικό κριτήριο το χαμηλότερο κόστος. Στα ερωτήματα που θέσαμε για το ποια είναι η στρατηγική για μετά, αν υπάρχει κίνδυνος για υπόγεια ύδατα ή πυρκαγιά δεν λάβαμε απάντηση. Απορρίφθηκε ακόμη και το στοιχειώδες, να γίνει έστω συγκριτική μελέτη μεταξύ των υφιστάμενων ΧΑΔΑ και η προσωρινή λύση να επιλεγεί με αυτά τα κριτήρια (δημόσια υγεία – ασφάλεια).
Το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπιστεί ολοκληρωμένα μόνο από Ενιαίο Κρατικό Φορέα μέσα από Εθνικό Σχέδιο με προτεραιότητες: Την πρόληψη παραγωγής, την ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή, την ορθολογική μεταφορά, την πλήρη αποκατάσταση των ανεξέλεγκτων χωματερών, την επιλογή κατάλληλου μίγματος σύγχρονων μεθόδων επεξεργασίας, την χωροθέτηση των σχετικών υποδομών σε υπερτοπικό επίπεδο.
7.Τι προτείνετε να γίνει για να έχουμε ένα βιώσιμο και κερδοφόρο Χιονοδρομικό Κέντρο στο Καρπενήσι;
Ακόμα και αν ένα χιονοδρομικό κέντρο – επιχείρηση είναι κερδοφόρο για τον επιχειρηματία, αυτό δε σημαίνει και όφελος για τη ζωή του τόπου. Μπάνσκο, Μπόροβετς και Παμπόροβο μπορεί να κερδοφορούν στη Βουλγαρία, δέστε όμως την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων. Δέστε επίσης ποιοι τα χρησιμοποιούν. Εμείς διεκδικούμε όλες οι αθλητικές υποδομές και εγκαταστάσεις να υπηρετούν τις τεράστιες και αυξανόμενες ανάγκες για μαζική άθληση και φυσική αγωγή. Προϋπόθεση είναι να γίνουν δημόσια-λαϊκή περιουσία υπό κεντρικό σχεδιασμό.
8.Πως μπορεί να υπάρξει αφύπνιση της εργατικής τάξης και της νεολαίας τόσο στον Δήμο Καρπενησίου, όσο και στον Δήμο Αγράφων;
Να συναντηθούν οι αγωνιστικές παραδόσεις με τις ανάγκες του σήμερα. Τα βήματα σε ορισμένους χώρους πρέπει να ολοκληρωθούν. Να αναδειχθούν φορείς με αγωνιστικό προσανατολισμό, να συγκροτηθεί γραμματεία του ΠΑΜΕ.
9.Η κυβέρνηση ψήφισε το μνημόνιο με την αιτιολογία «ή το ψηφίζουμε ή χρεοκοπούμε». Συμφωνείτε με αυτό το δίλημμα;
Το μνημόνιο περιέχει μέτρα που έχουν αποφασιστεί εδώ χρόνια στην ΕΕ, περιέχονται στα προγράμματα των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ. Στόχο έχουνε τη συμπίεση της μισθωτής εργασίας προς όφελος της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό και δεν έχουν τέλος. Στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 25 Μάρτη συζητούν νέα εφιαλτικά μέτρα: νέα αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, νέα μείωση συντάξεων, δραστική μείωση μισθών, θεσμοθέτηση λιτότητας διαρκείας.
Οι λαϊκές οικογένειες ήδη οδηγούνται στη χρεωκοπία όταν πρόσφατα τα δημοσιεύματα αποκάλυπταν τα 600 δις καταθέσεων των ελλήνων καπιταλιστών στις Ελβετικές τράπεζες.
Το πραγματικό δίλημμα λοιπόν είναι χρεοκοπία του λαού ή της πλουτοκρατίας.
Οι εργαζόμενοι δεν ευθύνονται για την κρίση. Δεν «τα φάγανε μαζί». Να αρνηθούν να ζήσουν στην ανέχεια και την ανασφάλεια για να αυξηθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων. Να αρνηθούν να πληρώσουν την κρίση και να διεκδικήσουν τον πλούτο που παράγουν. Να στείλουν το λογαριασμό σε ΠΑΣΟΚ – ΝΔ και τα στηρίγματά τους.
10.Θεωρείτε ότι σήμερα φτάσαμε σε αδιέξοδο και αν ναι πως μπορούμε να βγούμε από αυτό;
Η κρίση είναι διεθνής κρίση του καπιταλισμού και όχι αποτέλεσμα της μιας ή της άλλης διαχείρισης, ή της ανικανότητας του ΠΑΣΟΚ ή της ΝΔ. Η μόνη έξοδος από την κρίση βρίσκεται στην έξοδο από το σύστημα.
Προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συσχετισμών: Αμφισβήτηση των νόμων και της κυριαρχίας του κεφαλαίου. Αποδυνάμωση ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην κοινωνία: από τη βουλή μέχρι το συνδικάτο, το δήμο, τον πολιτιστικό σύλλογο. Οργάνωση του λαού στο ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, το ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα. Απόφαση συστράτευσης με το ΚΚΕ.
11.Πώς βλέπετε τον θεσμό της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης;
Η περιφερειακή τοπική διοίκηση έχει οικοδομηθεί με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Ο «Καλλικράτης» αποτέλεσε όρο του «μνημονίου», αποτελεί μοχλό για την εφαρμογή του. Δεν είναι τυχαίο ότι η μόνη συγκεκριμένη συζήτηση σήμερα για τις περιφέρειες είναι για το πως θα γίνουν μοχλοί της φοροεπιδρομής, πως θα δημιουργήσουν εισπρακτικούς μηχανισμούς για το ΦΠΑ.
12.Κλείνοντας, τι θα θέλατε άλλο να προσθέσετε;
Καμιά αναμονή, καμία ανοχή. Δράση τώρα για τα προβλήματα. Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση για τη ζωή που μας αξίζει.
Ευρυτανικός Παλμός 9 Μάρτη 2011