ΛΣ Στερεάς: Τοποθέτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο


Εκτίμηση μας είναι πως η ημερήσια διάταξη επιχειρεί να αποπροσανατολίσει σκόπιμα το περιφερειακό συμβούλιο.
Επιχειρεί να  κατευθύνει την συζήτηση σε δευτερεύοντα διαχειριστικά, διαδικαστικού τύπου, ζητήματα, για να αποφευχθεί το άνοιγμα πολύ σοβαρών θεμάτων, που προκύψαν το τελευταίο διάστημα εξ αιτίας των επιλογών της πλειοψηφίας του περιφερειακού συμβουλίου και φυσικά στα πλαίσια της συγκεκριμένης και ολόπλευρης στήριξης που παρέχεται στην αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής κυβέρνησης

Είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε και αυτά τα θέματα, εφόσον προηγούμενα αντιμετωπίσουμε τα πολύ σοβαρά ζητήματα που υπάρχουν.
Ζητάμε, επίσης, σε αυτή την συζήτηση να συμμετάσχει ολόκληρο το περιφερειακό συμβούλιο. Να τοποθετηθούν όσοι περιφερειακοί σύμβουλοι θέλουν και φυσικά να προκύψει ειδικό πολιτικό κείμενο – απόφαση.
Γι' αυτό και προτείνουμε στο σώμα ειδικό σχέδιο ψηφίσματος.
Πιο συγκεκριμένα :
Α. Καταδικάζουμε απερίφραστα και καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την παραβίαση της απόφασης του περιφερειακού συμβουλίου, σχετικά με την άρνηση εφαρμογής της κυβερνητικής απόφασης που μιλάει για απολύσεις. Για να μην σταλούν ονομαστικές καταστάσεις και για να μην υπογραφούν διαπιστωτικές πράξεις διαθεσιμότητας.
Κάτω από την πίεση των γεγονότων και με την αναστάτωση των εργαζομένων αναγκαστήκατε να φορέσετε τον μανδύα του αγωνιστή.
Κάνατε τα λιοντάρια για λίγο και ύστερα, αφού μεθοδεύσατε την παρέμβαση σας στο συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση, ξαναγίνατε υπάκουοι εφαρμοστές της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.
Στην περιφέρεια, αλλάξατε γνώμη επειδή σας το ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι που βρήκαν – τάχα - άλλους δρόμους να καλυφθούν.
Στο δήμο της Λαμίας χρησιμοποίησαν σαν άλλοθι μια χειραγωγημένη Γ.Σ του Σωματείου.
Σας το λέμε ξεκάθαρα, δεν είχατε το δικαίωμα να αλλάξετε την απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου.
Αποδείχνεται περίτρανα η υποκρισία σας γύρω από την προστασία των θεσμών, που όταν σας είναι αναγκαίο τους καταπατάτε βάναυσα.
Αποδείχνεται, ακόμη, ο φόβος σας μπροστά στα συλλογικά  όργανα και φυσικά απέναντι στην πιθανότητα να αντιληφθεί ο λαός την διγλωσσία σας. Την διάσταση των έργων από τα λόγια σας.
Σας επισημαίνουμε, ακόμη πως η συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση αποτελεί εφαρμογή μνημονιακών κατευθύνσεων για απολύσεις στον δημόσιο τομέα και τους ΟΤΑ, που δεν σταματούν στους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζομένους αλλά κλιμακώνονται και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων μέσα στην επόμενη διετία.
Συνεπώς, με κανέναν τρόπο δεν ευσταθεί ο ισχυρισμός σας, σαν υπηρετών της κυβερνητικής πολιτικής και των εργατοπατέρων του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων, πως με ατομικές παρεμβάσεις, με μεσοβέζικες λύσεις, διαδικαστικά τερτίπια και δικαστικές διαδικασίες αντιμετωπίστηκαν οι κίνδυνοι των απολύσεων, που σίγουρα – όπως και οι ίδιοι γνωρίζετε - συνεχίζουν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν και για άλλους κλάδους και κατηγορίες εργαζομένων.
Λέμε ξεκάθαρα πως με την στάση σας, αυτή, απέναντι στην συγκεκριμένη κυβερνητική απόφαση ανοίγετε τον δρόμο στην συνέχιση των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων.
Β. Ιδιαίτερα σοβαρό είναι και το ζήτημα του πως στάθηκε και πως στέκεται η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου απέναντι στον νέο προϋπολογισμό της Χώρας, που φτιάχτηκε από την τρικομματκή κυβέρνηση στη βάση των φιλομονοπωλιακών κατευθύνσεων της Ε.Ε και του Δ.Ν.Τ και καταδικάζει τις περιφέρειες και τους δήμους σε ανέχεια, απραξία και μαρασμό, εξαναγκάζοντας τους να συμπράξουν με επιχειρηματίες και να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους στο λαό. Οδηγώντας τους στην φορολογία του λαού.
Πως στάθηκε η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου απέναντι στην θεσμοθέτηση της επιτροπείας των ΟΤΑ, που θα διασφαλίζει την υλοποίηση των αντιλαϊκών προϋπολογισμών τους.
Απέναντι σε αυτά ακριβώς τα ζητήματα, θεωρούσαμε και θεωρούμε απαραίτητη την τοποθέτηση του περιφερειακού συμβουλίου.
Δυστυχώς, όμως, ο κ. περιφερειάρχης και η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου σιώπησαν και σιωπούν.
Δεν μιλούν για την τραγική οικονομική κατάσταση που είμαστε. Για τα έργα και τις υπηρεσίες που δικαιούται ο λαός, αλλά δεν θα μπορέσει να τα απολαύσει.
Δεν μιλούν για τα δάνεια, τα απλήρωτα έργα και τις υπηρεσίες και τα έργα που θα μείνουν ημιτελή και ανολοκλήρωτα.
Δεν μιλούν για τις ανάγκες του λαού, που δεν μπορεί και δεν πρόκειται με αυτό τον τρόπο να ικανοποιηθούν.
Συγκαλύπτουν την τραγική υποχρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό δημοσίων επενδύσεων και μιλούν μόνο για ευρωπαϊκά προγράμματα, που είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα αυτών που τα προσδιορίζουν και όχι στη βάση των πραγματικών λαϊκών αναγκών. Φτιαγμένα να καλλιεργούν ψεύτικες εντυπώσεις εντυπώσεις. Προορισμένα να διευκολύνουν την εμπέδωση φιλομονοπωλιακών πολιτικών.
Σε αυτή την κατεύθυνση λειτουργούν και οι ειδικές συσκέψεις για το ΕΣΠΑ, που οργανώνονται σε κάθε περιφερειακή ενότητα.
Συγκαλύπτουν απροκάλυπτα την φτώχεια που καταδικάζουν τους ΟΤΑ και αποδέχονται την επιτροπεία, για να υποστηρίξουν την πολιτική των κομμάτων τους που σταθερά και επίμονα προωθούν τα συγκεκριμένα συμφέροντα των μονοπωλίων και της ολιγαρχίας του πλούτου.
Προσποιούνται τους υπερκομματικούς όταν απροκάλυπτα με την στάση τους ενισχύουν τις πολιτικές που κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους.
Η Κ.Ε.Δ, οι Π.Ε.Δ και ορισμένοι δήμοι ψέλλισαν κάποιες διαμαρτυρίες. Με ασαφή αιτήματα που δεν αμφισβητούν ολοκληρωμένα  την επικρατούσα πολιτική και φυσικά την κατάσταση και τις εξελίξεις. Με ορισμένες τουφεκιές στον αέρα και χωρίς την ενημέρωση του λαού, επεδίωξαν να δείξουν πως έκαναν κάτι.....
Στην ίδια λογική κινήθηκε και η οικονομική επιτροπή της περιφέρειας, που αρνείται να δει  πολιτικά και ολοκληρωμένα τις σχέσεις Ε.Ε – μνημονίων – κυβέρνησης – της συγκεκριμένης αντιλαϊκή πολιτικής και των μέτρων που παίρνονται, μιλώντας για επιμέρους λάθη και παραλείψεις.
Βασιλικότερη του βασιλέως, η ΕΝ.ΠΕ ανέβαλε ακόμα και το συνέδριο της, που είχε προκηρυχθεί με θεματολόγιο  φιέστας, εκτός τόπου και χρόνου, για να αποφύγει γενίκευση της συζήτησης πάνω στην κατάσταση που οδηγούνται οι Ο.Τ.Α.
Είναι χαρακτηριστική και η άρνηση της Διοίκησης της ΕΝ.ΠΕ να υιοθετήσει την πρόταση που διατύπωσε ο εκπρόσωπος της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ Ν. Καραθανασόπουλος, ζητώντας να καταγγελθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου της κυβέρνησης, να υπάρξει κατηγορηματική άρνηση στην υπογραφή διαπιστωτικών πράξεων που οδηγούν σε απολύσεις, να εκφραστεί στην πράξη ουσιαστική συμπαράσταση στους εργαζόμενους.
Σε αυτή την βάση, ασκούμε πολιτική κριτική :
       Στον κ. Περιφερειάρχη για τον τρόπο που δραστηριοποιείται και πολιτεύεται στο Δ.Σ της ΕΝ.ΠΕ.
       Στον κ. Περιφερειάρχη και την παράταξή του ΠΑΣΟΚ που στο περιφερειακό συμβούλιο μπροστά στα σοβαρά πολιτικά ζητήματα κάνουν την πάπια. Ενώ στην πράξη κάνουν ότι μπορούν για την στήριξη των αντιλαϊκών πολιτικών της τρικομματικής κυβέρνησης.
       Στην παράταξη της Ν.Δ, που ξεκάθαρα συμφωνεί με την βασική γραμμή πλεύσης της περιφέρειας εφόσον είναι προέκταση των κοινών πολιτικών επιλογών της συγκυβέρνησης Ν.Δ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σιωπά στα μεγάλα προβλήματα και ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με ζητήματα μικρο διαχείρισης και εμπειρίας ή ικανότητας στελεχών.
       Στον ΣΥΡΙΖΑ, που με τεχνοκρατικά και νομικίστικα επιχειρήματα συντηρεί και αναπτύσσει την αντίληψη πως τα προβλήματα που προκύπτουν μπορούν να αντιμετωπισθούν στα πλαίσια μιας καλής – κάπως καλύτερης - διαχείρισης του συστήματος. Στα πλαίσια της Ε.Ε, που αποδείχνεται καθημερινά, από κάθε πλευρά και άποψη, δυνάστης του λαού και όργανο εξυπηρέτησης των μονοπωλίων. Στη λογική του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, που φτιάχτηκε για να χειραγωγηθεί ο λαός με δομές και λειτουργίες που βολεύουν την άρχουσα τάξη.
       ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγοι αρνούνται τον ταξικό χαρακτήρα της πάλης που εξελίσσεται στην κοινωνία. Αντί της ανατροπής των αντιλαϊκών μέτρων και μιας καινούργιας εξουσίας που θα υπερασπίζεται αποκλειστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων σε αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, προτείνουν και προωθούν την ταξική συνεννόηση και συνεργασία στα πλαίσια  του εκμεταλλευτικού συστήματος που ζούμε, που, παρά τα όποια φτιασιδώματα του, δεν μπορεί να αλλάξει.
Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα που δοκιμάζονται βάναυσα από τις βάρβαρες πολιτικές και τους καλούμε :
       Να βγάλουν τα σωστά πολιτικά συμπεράσματα.
       Να αντισταθούν στις πολιτικές που πληγώνουν την ζωή τους και καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών τους. Να παλέψουν για την ανατροπή τους και όχι για το μερεμέτισμα τους που δεν λύνει τα προβλήματα μόνιμα και στην ουσία τους.
       Να απαιτήσουν την αποδέσμευση της Χώρας από την Ε.Ε και μια εντελώς διαφορετική εξουσία που θα υπερασπίζεται τον λαό και την ζωή του.
       Να κατανοήσουν την ουσία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, σαν σημαντικού εργαλείου εξυπηρέτησης του συστήματος και φυσικά τον ρόλο των πολιτικών δυνάμεων που κυριαρχούν.
Η όποια δημαγωγία και παραπλάνηση, ο όποιος αποπροσανατολισμός και να επιχειρείται δεν μπορεί να ακυρώσει την μεγάλη αλήθεια :
Η Περιφέρεια και οι Δήμοι, με τον συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας τους και με τον πολιτικό συσχετισμό που υπάρχει, είναι όργανα εξυπηρέτησης του συστήματος. Δρουν ενάντια στον λαό.
Γι' αυτό και προβάλλει σαν άμεση ανάγκη :
       Το άνοιγμα μετώπου ενάντια στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και το πολιτικό προσωπικό που τον στηρίζει.
       Η ενίσχυση των δυνάμεων που τον αντιπαλεύουν στην προοπτική αντιμονοπωλιακών εξελίξεων και με τους εργάτες να διαφεντεύουν τον μόχθο και την ζωή τους.



                                                                ΧΡΟΝΑΣ  ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
                                                  ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΙΩΡΓΟΣ
                                                  ΝΤΟΥΡΟΥ  ΣΟΦΙΑ  (ΙΩΑΝΝΑ)