ΛΣ Στερεάς για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας,
κ. Κλέαρχο Περγαντά.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ, απαντώντας στο από 28/8/2012  έγγραφο σας, με το οποίο μας κοινοποιείτε τις προτάσεις σας και ζητάτε την γνώμη μας και τυχόν δικές μας προτάσεις για το επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, την χρονική περίοδο 2012-2014, σημειώνει :

Το μικρό χρονικό διάστημα που μας δίνετε για την μελέτη ενός τέτοιου κειμένου αποκαλύπτει τον προσχηματικό χαρακτήρα της κίνησης σας να ενημερώσετε τις παρατάξεις που δρουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΣΤΕΡΕΑΣ, από θέση αρχών,  διαφωνεί κατηγορηματικά με το επιχειρησιακό πρόγραμμα - πρόταση που διατυπώνεται.

Πρόκειται για πρόταση. διαμορφωμένη με βάση την νομοθεσία του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ,  που αποκαλύπτει ξεκάθαρα πως η διοικητική μεταρρύθμιση σε περιφερειακό επίπεδο, εντάσσεται στην συνολικότερη αναδιάρθρωση του αστικού κράτους. για την αναγκαία προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου:

α.  Διευκολύνει, επεκτείνει και ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα
- Με την διευκόλυνση επενδυτικών σχεδίων: Ιδιαίτερα στις ΑΠΕ (Αιολικά, φωτοβολταϊκά) και στον τουρισμό
- Με την επέκταση της επιχειρηματικής δράσης  σε νέους τομείς: Απορρίμματα, διαχείριση των υδάτινων πόρων, ύδρευση
- Με την καθιέρωση της επιχειρηματικής δράσης σε δομές και λειτουργίες της Περιφέρειας
-  Με την διευκόλυνση στην αλλαγή χρήσεων γης και παράδοση του φυσικού πλούτου

β. Διαμορφώνει συνθήκες μεγαλύτερης σύμφυσης των περιφερειών με τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου
-   Στη διαχείριση του ΕΣΠΑ και ανάλογων προγραμμάτων, της Ε.Ε
- Στα ΣΔΙΤ και τις παραχωρήσεις σε μονοπωλιακά συμφέροντα με ταυτόχρονη παραπέρα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων (π.χ. οδικοί άξονες κλπ.).

γ.  Προωθεί στην πράξη, στα πλαίσια της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών σε βάρος των αγροτικών προϊόντων με τραγικές συνέπειες για τη διατροφή του λαού.

δ. Αγνοεί τις συγκεκριμένες άμεσες ανάγκες για αντιπλημμυρικά έργα, για αντισεισμική και αντιπυρική προστασία.

Η συγκεκριμένη πρόταση αποκαλύπτεται σαν εργαλείο εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής εφ’ όσον φαίνεται να αγνοεί σημαντικές κοινωνικές ανάγκες όπως η ανεργία, η φτώχεια και η ανέχεια.. Εφόσον :
·        Συμβάλλει στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.
·        Αποδέχεται και διαχειρίζεται την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.
·        Προωθεί την ανταποδοτικότητα, την συρρίκνωση και την  υποβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών στους τομείς της παιδείας της υγείας και της πρόνοιας. Στην ιδιωτικοποίηση τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως το προτεινόμενο επιχειρησιακό πρόγραμμα επικαλείται σαν βασικό και κυρίαρχο στόχο την αναγκαία ανάπτυξη της Περιφέρειας, συγκαλύπτοντας επιτήδεια  το ταξικό περιεχόμενο του όρου. Συγκαλύπτοντας, πως, άλλου είδους ανάπτυξη θέλουν οι κεφαλαιοκράτες και άλλη ανάπτυξη χρειάζεται ο λαός, που παρ’ ότι χρόνια τώρα ακούει περί ανάπτυξης, βλέπει την θέση του και την ζωή του να χειροτερεύουν καθημερινά.

Σημειώνουμε ακόμη πως ο προτεινόμενος οικονομικός προγραμματισμός, που στηρίζει την συγκεκριμένη πρόταση, είναι τουλάχιστον αυθαίρετος και πως κινείται σε απόλυτη αναντιστοιχία σε σχέση με την σκληρή πραγματικότητα και τις μέχρι σήμερα περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης προς τις περιφέρειες. Πως αγνοεί τις δραματικές περικοπές που συνεχίζονται και την οικονομική κατάσταση των Περιφερειών που είναι δραματική στα πλαίσια και της οικονομικής κρίσης που οι ίδιοι οι κεφαλαιοκράτες δημιούργησαν.

Σύμφωνα με την αντικειμενική πραγματικότητα και την καθημερινή μας εμπειρία το συγκεκριμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα γίνεται για δημαγωγικούς λόγους. Για να φανεί πως στις ζοφερές συνθήκες που ζούμε κάτι γίνεται.

Η αντίληψη της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ για τις δομές διοίκησης και διεύθυνσης σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει ως θεμέλιό της την κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό με κίνητρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Αυτός εξασφαλίζει τον σχεδιασμό της ανάπτυξης ανά τομέα και κλάδο σύμφωνα με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει την περιφερειακή ανισομετρία. Στηρίζεται στην εργατική και λαϊκή συμμετοχή, στον έλεγχο από τα κάτω προς τα πάνω.

Στη βάση αυτής της αντίληψης, της αναγκαιότητας του εργατικού – λαϊκού δρόμου ανάπτυξης προβάλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντούν στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων σήμερα τη λαϊκή οικογένεια.

Επικεντρώνουμε στους παρακάτω βασικούς άξονες διεκδίκησης:

- Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της Περιφέρειας και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.
- Διεκδικούμε την πλήρη επιστροφή των παρακρατηθέντων. Τα χρήματα αυτά ανήκουν στους εργαζόμενους. Αφαιρούνται, άμεσα ή έμμεσα, από το εισόδημά τους και αναπληρώνονται από πρόσθετους φόρους και τέλη που επιβάλλονται σε βάρος τους.
- Κατάργηση κάθε είδους τοπικής φορολογίας, ανταποδοτικών, αντισταθμιστικών και άλλων τελών, που χτυπάνε το λαϊκό εισόδημα.
- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
- Προσλήψεις νέου μόνιμου προσωπικού με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές.
- Αντιπαλεύουμε τη γενίκευση της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων και την επέκταση της εφαρμογής «ευέλικτων εργασιακών σχέσεων» στους ΟΤΑ μέσω προγραμμάτων περιορισμένου χρόνου, Τοπικών Πρωτοβουλιών Απασχόλησης, προγραμμάτων κατάρτισης, ή άλλων μέσω ΟΑΕΔ, Μ.Κ.Ο. κ.λπ., αλλά και οποιωνδήποτε άλλων μορφών επιχειρήσεων.
- Να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στη λειτουργία, στις υπηρεσίες και τα έργα της Περιφέρειας.
- Διεκδικούμε Έργα Υποδομής και Πόρους που κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκή οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία.
- Διεκδικούμε λαϊκή κατοικία, σύγχρονα σχολεία, προσχολικά κέντρα, πολιτιστικά κέντρα, κέντρα υγείας, προστασία από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, έντονα καιρικά φαινόμενα, κατολισθήσεις, αποκλεισμούς από χιονοπτώσεις κ.λπ., ρύπανση του αέρα και του εδάφους, ρύπανση και μόλυνση των υδάτων, έργα άρδευσης.
- Διεκδικούμε επίλυση του αποχετευτικού κατά ενιαίες περιοχές με ορθολογική διαχείριση των στερεών αποβλήτων με έμφαση στην ανακύκλωση μακριά από κάθε ιδιωτικοποίηση, ενάντια στην καύση απορριμμάτων, κ.λπ.). Ο σχεδιασμός, μελέτη και κατασκευή των έργων θα γίνει από ένα αποκλειστικά δημόσιο κατασκευαστικό φορέα με ευθύνη του κράτους.
- Κατοχύρωση Ενέργειας - Μεταφορών - Νερού ως κοινωνικών αγαθών παρεχόμενων από το κράτος με πολύ φθηνά τιμολόγια ή δωρεάν (π.χ. άρδευση αγροτικών καλλιεργειών) και κατάργηση του ΦΠΑ σε αντίθεση με την εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίησή τους.
- Κοινωνικό δικαίωμα ο Πολιτισμός, ο Αθλητισμός, η ερασιτεχνική δημιουργία, ο δημιουργικός ελεύθερος χρόνος για όλους. Αναβάθμιση των κοινωνικών συνθηκών ζωής σε εργατογειτονιές και την ύπαιθρο, με τη δημιουργία και ενίσχυση χώρων πρασίνου και αναψυχής, παιδικών χαρών κλπ.
- Υπεράσπιση των λαϊκών δικαιωμάτων και δημοκρατικών ελευθεριών Ελλήνων - μεταναστών - προσφύγων.


                            ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

                                        Χρονάς Τάσος.
                                        Γκικόπουλος Γιώργος.
                                        Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)