Παρέμβαση του Βασίλη Λάππα εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στο Κρίκελλο τον Αύγουστο του 2012 στο θέμα "Αιολικά πάρκα και έργα διασύνδευσης στις θέσεις «Καστρί Κοκκάλια» «Καράβι –Αλογοβούνι» και «Τύμπανο –Τρυπητήρι» Ν.Ευρυτανίας και Φθιώτιδας" - από τα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου
Καλησπέρα και από εμένα, θα ήθελα να βάλω μια άλλη διάσταση και να μπουν κάποια ζητήματα που θεωρούμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση ότι είναι πολύ πιο σημαντικά, πέρα από όλα αυτά που ειπώθηκαν για την καταστροφή του περιβάλλοντος στα οποία συμφωνούμε απόλυτα, υπάρχουν παραδείγματα, έχουμε εμπειρία και στην Ελλάδα και στις υπόλοιπες χώρες τι γίνεται αλλά εδώ πλέον με τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη έχουμε μια καραμπινάτη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας.
Και το αποτέλεσμα είναι αυτό που είπε και ο προηγούμενος ομιλητής, ότι το κόστος αυτό σίγουρα δεν θα επιβαρυνθεί η ΔΕΗ, θα το μετακυλήσει στους καταναλωτές είτε αυτό είναι το τέλος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο νομίζω πριν εβδομάδα αυξήθηκε είτε θα είναι αύριο οι αυξήσεις που λένε στα τιμολόγια και το κόστος της κιλοβατώρας.
Ζητήσανε διάφοροι προλαλήσαντες και από το Δημοτικό Συμβούλιο, ενότητα. Ενότητα σε ποιο θέμα; Στο θέμα ότι δεν πρέπει να γίνει πάρκο αιολικό στα Κοκκάλια; Δεν πρέπει να γίνει συγκεκριμένα εκεί γιατί επιβαρύνει το περιβάλλον; Ή ενότητα ότι σήμερα πρέπει να σταματήσουμε το πλιάτσικο αυτό που γίνεται στη δημόσια περιουσία της ενέργειας. Δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Κρίκελλου αυτό το πράγμα
Εάν κάποιοι εδώ πέρα με κάποιον παράλογο τρόπο συμπονούνε τους κατοίκους της δυτικής Μακεδονίας και καλά κάνουν, να απαιτήσουμε και εμείς και οι κάτοικοι εκεί πέρα να παρθούν μέτρα σήμερα που υπάρχει και η τεχνολογία, που υπάρχουν και οι επιστήμονες στην Ελλάδα, να φτιαχτούν εκεί πέρα φίλτρα και να μην υπάρχει η ρύπανση του περιβάλλοντος. Αυτά τα θεωρούν κάποιο σήμερα υπερβολικά. Δεν είναι καθόλου υπερβολικά. Το ότι εκεί υπάρχει ένα πρόβλημα δεν σημαίνει ότι πρέπει να μετακυληστεί και εδώ.
Όλα αυτά τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα κυριαρχούσε ένα μοντέλο ανάπτυξης, αυτό το μοντέλο ανάπτυξης που ότι υπήρχε και ότι παρήγαγε πλούτο είτε αυτό τα προηγούμενα χρόνια ήταν τα εργοστάσια είτε ήταν τα λιμάνια είτε σήμερα έχουν βρει την ευκαιρία αυτός ο πλούτος να παράγεται στα βουνά μας, να ανήκει στους λίγους, να ανήκει στους μεγαλομετόχους. Αυτό λοιπόν το πράγμα πρέπει να αλλάξει γιατί οδηγεί στα αδιέξοδα τα σημερινά. Δεν θα λογοδοτήσουν και θεωρούν ότι οι κάτοικοι εδώ πέρα έχουν γνωμοδότηση απλά και συμβουλευτική άποψη και δεν είναι οι πρώτοι που πρέπει να αποφασίσουν για το αν εδώ πέρα και αν εκεί που ζούνε και στο δάσος που αυτοί έχουν μεγαλώσει και αυτοί ζούνε, θα γίνει αυτό το πάρκο; Αλλά να μην έχουμε την αντίληψη την τοπικίστικη, είναι λάθος αυτό. Είναι λάθος να κοιτάμε μόνο το πρόβλημα το δικό μας γιατί το πρόβλημα αυτό το έχουν και οι διπλανοί Δήμοι, το έχουν και οι διπλανές Κοινότητες και αφορά αυτό που είπα και πριν, το μοντέλο ανάπτυξης.
Και εδώ θέλω να κάνω τελειώνοντας, μέχρι που είναι διατεθειμένοι οι κάτοικοι εδώ πέρα να φτάσουνε; Γιατί λέμε ότι θα πάρει μια απόφαση εδώ το Δημοτικό Συμβούλιο να μην γίνουν αυτά. Πιθανόν να έχουν αποφασιστεί ήδη να γίνουν και εδώ πέρα γίνεται έναν άλλο παιχνίδι. Είναι διατεθειμένοι οι κάτοικοι, είναι διατεθειμένοι εδώ οι δημοτικοί σύμβουλοι να εμποδίσουν έμπρακτα; Όχι; Γιατί είναι παράνομο; Και είναι νόμιμο να μην αποφασίζουν οι κάτοικοι το τι θα γίνει εδώ πέρα; Τι θα γίνει στον τόπο τους; Και δεν φτάνει μόνο αυτό γιατί αυτό θα αποτελεί μια παροδική άμυνα. Εδώ χρειάζεται αυτό το μοντέλο ανάπτυξης να αλλάξει. Χρειάζεται όλα αυτά που παράγουν τον πλούτο, τα εργοστάσια, τα λιμάνια, τα βουνά μας, όλα αυτά να ανήκουν στους πολλούς, να ανήκουν στους κατοίκους, να ανήκουν σ’ αυτούς που τους δίνουν ζωή για να μπορούν να λειτουργούν. Αυτό πρέπει να έχουμε στο νου μας.