"Έφυγε" ο Παλαίμαχος Ευρυτάνας Κομμουνιστής Νίκος Καραθάνος


Το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή σ. Νίκου Καραθάνου ανακοίνωσε την Τρίτη 7 Αυγούστου η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ. Στην ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ αναφέρεται:

«Ο σ. Νίκος Καραθάνος γεννήθηκε το 1915 στην Αγία Τριάδα Καρπενησίου. Εντάχθηκε στην ηρωική ΟΚΝΕ το 1932 στην Αθήνα. Το 1933 έδωσε και πέτυχε στη Σχολή Μηχανοσυνθετών της Αεροπορίας, έγινε μέλος του ΚΚΕ, εντάχθηκε στην Κομματική Στρατιωτική Οργάνωση (ΚΣΟ) και διώχτηκε από τη μεταξική δικτατορία.

Το 1940 ενώ κατατάχθηκε στο στρατό αντί να τον στείλουν στο μέτωπο, όπως ζήτησε, φυλακίστηκε ως "επικίνδυνος κομμουνιστής" και τραυματίστηκε στο βομβαρδισμό του στρατοπέδου. 

Στην Κατοχή πήρε μέρος στην Αντίσταση δρώντας στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ στις συνοικίες Νέα Σμύρνη, Δουργούτι, Νέος Κόσμος. Μετά το Δεκέμβρη του 1944 διατέλεσε γραμματέας της ΚΟ στο Παγκράτι και οργανωτικός γραμματέας στον τομέα των Ανατολικών συνοικιών. 

Το 1947 περνά στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Εντάσσεται στο μηχανισμό διαβιβάσεων του Γενικού Αρχηγείου και γίνεται διευθυντής της Σχολής Ασυρματοτεχνιτών. 

Το 1948 οι δυο του γονείς και η αδελφή του εκτελέστηκαν από τις συμμορίες του Καραπιπέρη που δρούσαν στη Ρούμελη. 

Από το 1949 έως το 1977 έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, όπου σπούδασε μηχανολόγος - μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Πόζναν. Με τον επαναπατρισμό του υπηρέτησε το Κόμμα από διάφορες στελεχικές θέσεις και υπεύθυνες χρεώσεις έως το τέλος της ζωής του.

Η ΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του».

Η πολιτική του κηδεία έγινε στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών την Πέμπτη 9 Αυγούστου όπου παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Αποχαιρετώντας τον εκ μέρους της Αχτιδικής Οργάνωσης Α' Αθήνας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ και της Οργάνωσης του Νέου Κόσμου, της οποίας ήταν μέλος, η Φρόσω Κονδύλη, μέλος της ΝΕ Κεντρικού Τομέα της ΚΟΑ, είπε μεταξύ άλλων:

«Ο σ. Νίκος Καραθάνος υπήρξε σύντροφος που τίμησε με συνέπεια, μαχητικότητα και σεμνότητα όλες τις υπεύθυνες θέσεις που το Κόμμα μας τον χρέωσε για να υπηρετήσει. Στις δύσκολες στιγμές για το επαναστατικό κίνημα στάθηκε βράχος ακλόνητος, υπερασπιστής του σοσιαλισμού και του επαναστατικού χαρακτήρα του Κόμματος, κόντρα στις επιθέσεις των αστών και των οπορτουνιστών.

Σύντροφε Νίκο, οι σύντροφοί σου που σε γνωρίσαμε τα πρόσφατα χρόνια της ζωής σου επιβεβαιώνουμε τη συνεπή σου πορεία μέχρι το τέλος. Ακόμα και τα δύσκολα χρόνια που προβλήματα στην υγεία σου αντικειμενικά σε δυσκόλευαν, αποτελούσες παράδειγμα συνέπειας στην κομματική δράση. Πάντα με το χαμόγελο στα χείλη, χωρίς να προβάλεις τα πολλά προβλήματα υγείας που σε βασάνιζαν, συμμετείχες, συνέβαλες με τον τρόπο σου, με σεμνότητα στεκόσουν διαπαιδαγωγητικά για πολλά νέα μέλη και στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Φεύγεις, σύντροφε, αλλά μας αφήνεις μια πλούσια κληρονομιά. Αφήνεις παρακαταθήκη το παράδειγμα της αγωνιστικής ζωής σου, στο δύσκολο μα όμορφο αγώνα μας για το σοσιαλιστικό μέλλον της ανθρωπότητας και το όραμα της κομμουνιστικής κοινωνίας. Γνωρίζουμε, σύντροφε, ότι όλα τα σημαντικά σου γνωρίσματα που σε χαρακτήριζαν τα κέρδισες μέσα από την πορεία σου στο τιμημένο μας Κόμμα. Σήμερα σε αποχαιρετούμε με μια υπόσχεση: Να συνεχίσουμε στο δρόμο που πορεύτηκες, αντλώντας κουράγιο και δύναμη από το παράδειγμά σου, ατσαλώνοντας την πίστη μας στα ιδανικά μας».

Από την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τον αποχαιρέτησε ο γενικός γραμματέας της Γρηγόρης Φωτίου, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Νίκος πραγματικά αποτέλεσε παράδειγμα για μίμηση και έτσι θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας».