Δήλωση των Περιφερειακών Συμβούλων της ΛΣ για το ΕΣΠΑ

Ακούσαμε, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όσα μας είπε ο κ. Περιφερειάρχης γύρω από το ζήτημα του ΕΣΠΑ, που άλλωστε παρακολουθούμε συστηματικά, αφού εκ των πραγμάτων αναδείχνεται αυτή την περίοδο σαν βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής στην τοπική και περιφερειακή διοίκηση.

Κατά την άποψη της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ επιβεβαιώνεται πως πρόκειται για προγράμματα χρηματοδότησης, που ουσιαστικά υποτάσσονται στην ικανοποίηση των αναγκών και των προτεραιοτήτων του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων.

Η ένταξη κάποιων υποδομών για τις λαϊκές ανάγκες είναι ελάχιστες ως προς τις πραγματικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας και δεν αλλάζουν τον βασικό φιλομονοπωλιακό χαρακτήρα των προγραμμάτων.

Επίσης, ο τρόπος υλοποίησης των παραπάνω έργων, μέσα από τις συμβάσεις παραχώρησης και τις συμπράξεις δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και αν αφορούν λαϊκές ανάγκες διευκολύνει την ιδιωτικοποίηση και την εμπορευματοποίηση τους.

Τα προγράμματα της λεγόμενης κοινωνικής οικονομίας, εργασίας και πρόνοιας οδηγούν στην υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών για την λαϊκή οικογένεια, στην απαλλαγή του κράτους από τις ευθύνες του, ενώ αναβαθμίζουν τον ρόλο των ΜΚΟ στο πλαίσιο του λεγόμενου εθελοντισμού και της φιλανθρωπίας.

Η κινητικότητα, που παρουσιάζεται τελευταία, σε σχέση με την ανάγκη επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ, στο όνομα της αναβάθμισης του αναπτυξιακού σκέλους της κυβερνητικής πολιτικής, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις προτεραιότητες που αφορούν αναγκαία για τους μονοπωλιακούς ομίλους και της ευρω-ενωσιακές πολιτικές έργα.

Τα κόμματα του ευρω-μονόδρομου ( ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΛΑΟΣ ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ κλπ ) κατηγορούν την κυβέρνηση για αδυναμία στην απορρόφηση των κονδυλίων, για γραφειοκρατία, για λαθεμένους χειρισμούς στην αξιοποίηση των κονδυλίων. Αθωώνουν, όμως την αντιλαϊκή πολιτική της Ε.Ε και τον συγκεκριμένο ταξικό προσανατολισμό των προγραμμάτων που προωθεί.

Στον αντίποδα αυτών των αντιλήψεων, η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ θεωρεί πως δεν μπορούν, με τέτοια προγράμματα, να αντιμετωπισθούν οι κοινωνικές ανισότητες και η περιφερειακή ανισομετρία, που εμφανίζονται πάντα στον καπιταλισμό και οξύνονται υπέρμετρα σε περιόδους κρίσεων.

Η κοινωνικές αδικίες και τα λαϊκά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπισθούν σε όφελος του λαού μόνο από μια άλλη εξουσία που θα έχει σαφή αντιμονοπωλιακό προσανατολισμό. Με έναν διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που θα ευνοεί το λαό ακυρώνοντας κάθε λογική εκμετάλλευσης του.

Επιφυλασσόμαστε να προβάλλουμε στο περιφερειακό Συμβούλιο σαν στόχους πάλης τις προτεραιότητες που θέτουμε σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.

· Την αντισεισμική θωράκιση της περιοχής.

· Την αντιπλημμυρική προστασία της.

· Απαραίτητα έργα υποδομής

· Την λαϊκή κατοικία.

· Τα δημόσια σχολεία που χρειαζόμαστε.

· Τα νοσοκομεία και τις κοινωνικές υπηρεσίες που χρειάζεται ο λαός, χωρίς επιχειρηματίες και ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Σε αυτή την κατεύθυνση, θα απευθυνθούμε στον λαό προκειμένου να του αποκαλύψουμε την αλήθεια για το ΕΣΠΑ αλλά για να τον καλέσουμε στον δρόμο των αγώνων. Στην πάλη για όσα δικαιούται και χρειάζεται.

20 Ιούλη 2011

ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ.

ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)