Οι εκπρόσωποι των κομμάτων του κεφαλαίου ως συνήθως προσπαθούν να συγκαλύψουν την πραγματικότητα. Και αυτή είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ΔΕΥΑΚ αλλά συνολικά πρόβλημα ΔΕΥΑ πανελλαδικά. Κρύβουν ότι οι 230 ΔΕΥΑ έχουν σωρευμένα χρέη 26 εκατομμύρια €.
Το ΚΚΕ, η Λαϊκή Συσπείρωση είναι από θέση αρχής ενάντια στην ύπαρξη Δημοτικών επιχειρήσεων: εκφράζουν μια επιχειρηματική αντίληψη για τις κοινωνικές ανάγκες τις οποίες υποτάσσουν στη λογική του κέρδους, αποτελούν μοχλό για την εμπορευματοποίηση βασικών κοινωνικών αναγκών.
Για αυτό είμαστε είμαστε κατά των δημοτικών επιχειρήσεων είτε είναι κερδοφόρες είτε έχουν ζημιές: και τα κέρδη και τις ζημιές τελικά τα πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα
Με σαφήνεια είχαμε τοποθετηθεί εξ' αρχής υπέρ της κατάργησης της ΔΕΥΑΚ και όλων των άλλων επιχειρήσεων με πέρασμα των αρμοδιοτήτων τους στο δήμο και διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Ειδικά για τη ΔΕΥΑΚ η ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ τοποθετήθηκε ήδη από τον Απρίλη του 2011 με ανακοίνωσή της όπου έθετε το παρακάτω πλαίσιο:
- Να μην υπάρξει καμία απόλυση εργαζομένου. Να περάσει η ΔΕΥΑΚ και όλοι οι εργαζόμενοι στο Δήμο με κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
- Αντικατάσταση τώρα όλων των αμιαντοσωλήνων. Επέκταση και αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα.
- Όχι στην τιμολογιακή πολιτική των χαρατσιών και των καπέλων. Φθηνό νερό για όλους τους δημότες.
- Να επεκταθεί ο βιολογικός καθαρισμός και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή μόλυνσης στον Καρπενησιώτη ποταμό μετά την σύνδεση των σφαγείων.
Αφετηρία για εμας είναι η αντίληψη ότι το νερό είναι βασική ανάγκη και αναντικατάστατο κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας .
Για αυτό το ΚΚΕ ήταν εξ αρχής ενάντια στη λογική των ΔΕΥΑ, καθώς το θέμα της ορθολογικής διαχείρισης των υδάτινων πόρων δε μπορεί να είναι αντικείμενο οποιασδήποτε εταιρίας , ούτε μπορεί να αντιμετωπιστεί στα περιορισμένα πλαίσια ενός δήμου δίχως περιφερειακό και κεντρικό σχεδιασμό.
Ωστόσο δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη για τις επιδιώξεις της Δημοτικής Αρχής και των πολιτικών δυνάμεων που τη στηρίζουν.
Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προωθούν συστηματικά την εγκληματική πολιτική της εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων, της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού
Για παράδειγμα με την οδηγία 2000/60ΕΚ της ΕΕ θα δούμε υδρομετρητές μέχρι και στα χωράφια!
Ή άλλο παράδειγμα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επισπεύδει την ολοκληρωτική παράδοση στις πολυεθνικές την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ (στην οππία ήδη συμμετέχει η γαλλική πολυεθνική ΣΟΥΕΖ), που κοσμούν τη λίστα των προτεραιοτήτων των δημόσιων φορέων προς ξεπούλημα.
Το τι σημαίνει για τον εργαζόμενο η πολιτική της παράδοσης στο κεφάλαιο και τους ιδιώτες δείχνουν οι δύο αυτές εταιρείες: μέσα σε 8 χρόνια η τιμή του νερού στην Αθήνα αυξήθηκε 150% ενώ η ΕΥΑΘ αύξησε τα κέρδη της από το 2005-2008 πάνω από 400%
Μέσω του «Καλλικράτη» την ίδια μοίρα θα έχουν και οι «Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης».
Ο αντιδραστικός ρόλος των δήμων ενισχύεται με το απαράδεκτο αντιλαϊκό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, στα πλαίσια του οποίου μετατρέπονται ανοιχτά σε μηχανισμό αφαίμαξης του λαού όταν προβλέπεται ότι οι ΟΤΑ ως σύνολο το 2012 θα εμφανίζουν πλεόνασμα 385 εκατ. ευρώ, το 2013 1,011 δισ. ευρώ, το 2014 1,557 δισ. ευρώ και το 2015 1,843 δισ. ευρώ.
Παράλληλα κόβονται 285 εκατ. ευρώ (χωρίς να υπολογίζεται το κόστος μισθοδοσίας των καθαριστριών) από την κρατική χρηματοδότηση για το 2011, ενώ προβλέπει αύξηση των εσόδων από δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη κατά 700 εκατομμύρια ευρώ για την περίοδο 2012-2015. Φυσικά και απολύσεις αφού προβλέπεται μείωση 100 εκατομμύρια μείωση της μισθοδοσίας.
Από την μια λοιπόν η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθήσει και ο δικός μας Δήμος, με δεδομένη την στήριξή του στην κυβερνητική πολιτική, θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Δεν είναι αλήθεια ότι η δημοτική αρχή είναι κατά της ιδιωτικοποίησης. Απλά η ΔΕΥΑΚ όπως είναι δε μπορεί να παραδοθεί σε ιδιώτη με όρους κερδοφορίας.
Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι η δημιουργία προϋποθέσεων για το σχηματισμό ΑΕ που θα διαχειρίζονται και θα εμπορεύονται το νερό σε ευρύτερες ζώνες.
Για αυτό έχουμε τη “εξυγίανση” των μη κερδοφόρων ΔΕΥΑ, είτε μέσω συγχωνεύσεων, είτε μέσω απολύσεων, ώστε στη συνέχεια να παραδοθεί η παροχή του νερού στους ιδιώτες με όρους κερδοφορίας, όπως ακριβώς “εξυγιάνθηκαν” τη δεκαετία το 80 οι προβληματικές επιχειρήσεις.
Προετοιμάζεται κατά τη γνώμη μας η ιδιωτικοποίηση και δεν απορρίπτεται.
Να δεσμευτεί το ΔΣ ότι δε θα παραδοθεί το νερό σε οποιαδήποτε εταιρεία στο μέλλον.
Καλούμε τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν ενάντια σε κάθε απόπειρα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού. Να αγωνιστούν μαζί με το ΚΚΕ διεκδικώντας:
- Μείωση των τιμολογίων, κατάργηση του απαράδεκτου καπέλου του 80%
- Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
- Δημιουργία αποκλειστικά Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, έλεγχο και διαχείριση
Το νερό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα, στο πλαίσιο ενός διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, του δρόμου της λαϊκής εξουσίας, των κοινωνικοποιημένων μέσων παραγωγής, της κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες και όχι την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου.