Ενημέρωση για την 5η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (23 Μάρτη 2011)


Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου: στα Πλαίσια της Αντιλαϊκής Πολιτικής
Η Λαϊκή Συσπείρωση κατήγγειλε την πρακτική της δημοτικής αρχής να μην μας προσκαλεί στην επιτροπή διαβούλευσης, όπως είναι υποχρεωμένη, τόσο για το τεχνικό πρόγραμμα όσο και για τον προϋπολογισμό. Θεωρούμε ιδιαίτερα απαράδεκτη την απάντηση του κ. Ντέκου, όπως την διαβάσαμε στον τύπο (γιατί δεν μας κοινοποιήθηκε ποτέ), που ουσιαστικά λέει ότι καλώς δεν μας προσκάλεσαν στην επιτροπή διαβούλευσης γιατί έτσι έκριναν. Δηλώσαμε πως δεν νομιμοποιούμε αυτή την πρακτική και δεν πρόκειται να συμμετέχουμε στην ψηφοφορία.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός είναι κατ' εξοχήν πολιτικά ζητήματα. Αποκαλύπτεται και μέσα από αυτά ο χαρακτήρας του Καλλικράτη ως εργαλείο για τη στρατηγική του κεφαλαίου. Το τεχνικό πρόγραμμα, όπως ομολογείται και από τη δημοτική αρχή, κινείται στη λογική της λιτότητας, της συμπίεσης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Συνδέεται με τον προϋπολογισμό του Δήμου που σχετίζεται και υλοποιεί τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι σε αρμονία με το αντιλαϊκό μνημόνιο. Σε όλους τους δήμους οι δημοτικές αρχές των κομμάτων του κεφαλαίου προφασίζονται τη στενότητα πόρων, την οποία όμως προκαλεί η πολιτική που υπερασπίζονται και εφαρμόζουν. Δεν είναι τυχαίο ότι δε λένε κουβέντα για τις τεράστιες περικοπές της κρατικής επιχορήγησης που επιφέρει το μνημόνιο (- 500 εκατ € κατ' έτος), για την παρακράτηση του 10%, για το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν αποδίδει ούτε καν τα ελάχιστα κονδύλια που έχει εγγράψει στον κρατικό προϋπολογισμό στο πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων. Και αυτά για να συγκεντρώνονται τα τεράστια ποσά, τα οποία το κράτος διοχετεύει απλόχερα στους τραπεζιτικούς ομίλους και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Το τεχνικό πρόγραμμα αποτυπώνει και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Κυριαρχούν έργα “αστικής ανάπτυξης” ιδιαίτερα στο Καρπενήσι, σε αρμονία με τον μονόπατο προσανατολισμό της δημοτικής αρχής στον τουρισμό, κλάδος όπου σήμερα και στον τόπο μας είναι έκδηλη η τάση συγκεντροποίησης και επέκτασης των μονοπωλιακών ομίλων.

Την ίδια στιγμή απουσιάζουν προβλέψεις για βασικές υποδομές όπως διαχείριση απορριμμάτων, διαχείρηση υδροφορέων, δεν προβλέπεται ούτε 1 € για βελτίωση των βοσκοτόπων, δημιουργία βασικών υποδομών (καταλύματα, στέγαστρα κα), την βελτίωση της προσβασιμότητας (λχ πάλι στα αζήτητα ο δρόμος πάτημα – Στένωμα που αποτελεί χρόνιο αίτημα). Τίποτα για την αντιπλημμυρική προστασία (πλην καθαρισμού του Κλαρωτού), την αντισεισμική θωράκιση (όταν η Ευρυτανία βρίσκεται στις πρώτες θέσεις κινδύνου σε ενδεχόμενο σεισμό). Δε μιλάμε καν για την απουσία στεγασμένων υποδομών για το παιδί, ούτε για τα όσα ανέφεραν οι ίδιοι οι σύμβουλοι των παρατάξεων του δικομματισμού για χωριά δίχως νερό και με σωληνώσεις δικτύων 40 και 50 ετών που αν μη τι άλλο υπογραμμίζουν τις ευθύνες των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που επί δεκαετίες κυβέρνησαν τη χώρα αλλά και τους δήμους και τις Νομαρχίες

Για άλλη μια φορά φάνηκε η στρατηγική σύμπλευση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΔΗΣΥ με την δημοτική αρχή να επικαλείται τις περικοπές των πόρων (όταν έχει χειροκροτήσει προεκλογικά το μνημόνιο) και την παράταξη του ΠΑΣΟΚ να ζητά μεγαλύτερη αξιοποίηση των τακτικών εσόδων, δηλαδή των αντιλαϊκών χαρατσιών από κλήσεις, κοιμητήρια, ύδρευση κτλ.

Το ΚΚΕ διεκδικεί την πλήρη χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την επιστροφή των παρακρατηθέντων (12 δις) που χάρισαν ΠΑΣΟΚ – ΝΔ μέσω της ΚΕΔΚΕ. Την αντικατάσταση των αντιλαϊκών φόρων από τους οποίους προέρχονται οι πόροι, με τη άμεση βαριά φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.
Τέλη ύδρευσης - αποχέτευσης (εκτός ΔΕΥΑΚ)
Και εδώ έχουμε ουσιαστικά αύξηση τελών. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις προβλέπεται μεγαλύτερη επιβάρυνση κατά κυβικό των νοικοκυριών σε σχέση με Ξενοδοχεία και Επιχειρήσεις. Η πρόσβαση σε καλής ποιότητας πόσιμο νερό είναι στοιχειώδες δικαίωμα και δε μπορεί να μπαίνει στην λογική της ανταποδοτικότητας. Επίσης θεωρούμε ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνεται διαφοροποίηση μεταξύ των καταστημάτων με ελάφρυνση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων.

Δικαίωμα ταφής
Η Λαϊκή Συσπείρωση θεωρεί ότι δε μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πηγή εσόδων, για αυτό και ψηφίσαμε παρών στην πρόταση της δημοτικής αρχής. Θέση μας είναι να υπάρχει μείωση στο δικαίωμα ταφής μέχρι 3 χρόνια, αύξηση στην αγορά τάφου και στην παράταση της ταφής. Παράλληλα χρειάζεται να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς υποδομές για την πολιτική κηδεία όσων το επιθυμούν και να εφαρμοστεί ο νόμος για την καύση των νεκρών με τη δημιουργία αποτεφρωτήρα.

Τέλη πεζοδρομίων και κοινόχρηστων χώρων
Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε καθώς και εδώ έχουμε σημαντική αύξηση σε αρκετές περιπτώσεις, που θα επιτείνει τη δύσκολη κατάσταση των μικροεπαγγελματιών που ήδη στενάζουν από τη φοροεπιδρομή της κυβέρνησης και την πίεση των μονοπωλίων.

Προνοιακά Επιδόματα
Η Λαϊκή Συσπείρωση προειδοποίησε ότι το πέρασμα της ευθύνης στους δήμους προαναγγέλλει το σταμάτημα της καταβολής των πιστώσεων αυτών από το κράτος, οπότε θα υποχρεωθούν οι δήμοι είτε να επιβάλλουν νέα χαράτσια ή να προχωρήσουν σε περικοπές. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και οι εκπρόσωποί τους στους δήμους, έχουν τεράστιες ευθύνες γιατί συμφώνησαν και στηρίζουν την αφαίρεση από το κράτος της ευθύνης για την πρόνοια και την κοινωνική πολιτική.

Τέλος για άλλη μια φορά σημειώθηκαν εκφυλιστικά φαινόμενα στη συνεδρίαση του ΔΣ, με μια σειρά θεμάτων να περνάνε “πακέτο” δια βοής και ουσιαστικά χωρίς συζήτηση, ενόσω η συνεδρίαση του ΔΣ διαλυόταν.
Καρπενήσι
29/03/11