Ενημέρωση για την 3η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου


Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε τη Δευτέρα 28 Φλεβάρη 2011. Οι τοποθετήσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στα κύρια θέματα ήταν οι εξής:
-Στη διαδικασία των ερωτήσεων προς το Δήμαρχο. Η Λαϊκή Συσπείρωση έθεσε θέμα για τα αναγραφόμενα στον τοπικό τύπο για τις αλλαγές και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο του Καρπενησίου. Δε μπορεί να κυκλοφορούν διάφορα, να υπάρχουν επιστολές φορέων και δημοτών και το θέμα να μην έρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μην υπάρχει καν υπεύθυνη ενημέρωση. Η απάντηση που έδωσε ο κ. Δημάρχος ήταν ότι αυτή τη στιγμή απλώς μελετάνε την ανάπλαση και την κυκλοφοριακή διάσταση, και ότι παρακολουθεί και ο ίδιος τα όσα αναγράφονται στον τύπο. Στην ουσία δηλαδή η δημοτική αρχή συνεχίζει να γυρίζει την πλάτη και να αρνείται υπεύθυνη ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα τόσο προς τους φορείς και τους δημότες όσο και προς το Δημοτικό Συμβούλιο.
Θέσαμε επίσης το ζήτημα του προγράμματος βοήθεια στο σπίτι. Στη συνεδρίαση της 24 Φλεβάρη 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΚΕ, με τις ψήφους των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, επανέλαβε τη συναίνεσή του στο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, που καρατομεί το πρόγραμμα υποτριπλασιάζοντας τους δικαιούχους και παραδίδει το πρόγραμμα σε ιδιώτες από το 2012. Η Λαϊκή Συσπείρωση ρώτησε εάν η Δημοτική Αρχή καταδικάζει τη στάση του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ και της κυβέρνησης, εάν σκοπεύει να ενημερώσει τους δικαιούχους και τους εργαζόμενους για τα παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη τους και εάν σκοπεύει να καταγγείλει. Δεν λάβαμε καμία απάντηση ή σχόλιο από τη Δημοτική Αρχή. Ενημερωτικά το 2010 οι δικαιούχοι ήταν μόλις 90.000 όταν ο πληθυσμός των άνω των 65 ετών ανέρχεται σε 2.500.000 με το 27% να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και πάνω από 1 εκατομμύριο να ζουν εντελώς μόνοι.
- Σε σχέση με την αντιπαράθεση Καρφή-Φέγγου αναφορικά με την αμμοληψία από τον Κλαρωτό. Είμαστε αντίθετοι στην εμπλοκή επαγγελματικών και υπηρεσιακών δραστηριοτήτων. Στο συγκεκριμένο αντιλαμβανόμαστε τη δυσκολία όλων, καθώς η ενέργεια στηρίχθηκε σε μια ομόφωνη απόφαση της οικονομικής επιτροπής χωρίς τεχνική μελέτη και στοιχεία. Το γεγονός αναδείχνει σε μικρογραφία το τι σημαίνει η εμπλοκή ιδιωτικών συμφερόντων και εργολάβων με το δημόσιο.
- Για την πρόσληψη 8μηνητών συμβασιούχων για την καθαριότητα. Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την πρόταση και καταγγέλλει τις 3 παρατάξεις που την υπερψήφισαν γιατί διαιωνίζουν το αίσχους της ομηρίας των συμβασιούχων. Προτείναμε, από τη στιγμή που κρίνονται απαραίτητοι, το ΔΣ να πάρει ομόφωνη απόφαση για την πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη σχέση ή σχέση αορίστου χρόνου.
- Για τον νέο κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου. Η Λαϊκή Συσπείρωση τον καταψήφισε. Βασίζεται στον αντιδημοκρατικό Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων και τον Καλλικράτη που έχει συγκεκριμένο ταξικό χαρακτήρα. Το σχέδιο του κανονισμού έχει και αυτό τα παραπάνω στοιχεία. Στοχεύει στον περιορισμό της αντιπολίτευσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι η θέση του γραμματέα του ΔΣ παραμένει εντελώς διακοσμητική. Θυμίζουμε ότι όταν η Λαϊκή Συσπείρωση αρνήθηκε τη θέση για το λόγο αυτό δέχτηκε επίθεση από τις παρατάξεις του δικομματισμού, και μάλιστα ο κ. Δήμαρχος διαβεβαίωνε τότε ότι αρμοδιότητες θα δοθούν μέσω του κανονισμού. Καταθέσαμε ωστόσο συγκεκριμένες προτάσεις: να μειωθεί το διάστημα για απάντηση σε ερωτήσεις και αιτήσεις πολιτών προς το ΔΣ (έγινε εν μέρει δεκτό, μειώθηκε από 50 μέρες σε 1 μήνα). Να έχουν τη δυνατότητα εγγραφής θέματος στην ημερήσια διάταξη όλες οι παρατάξεις και οι μαζικοί φορείς του δήμου (απορρίφθηκε). Να δημοσιεύονται όλα τα υλικά και οι εισηγήσεις για τη συνεδρίασης 3 μέρες πριν στο διαδίκτυο (απαράδεκτο να είναι διαθέσιμος ο φάκελος μόλις 1 μέρα πριν) και άλλες ήσσονος σημασίας. Οι όποιες αλλαγές έγιναν δεν μεταβάλλουν την εκτίμησή μας για το χαρακτήρα του κανονισμού.
- Για την ενοποίηση των σχολικών επιτροπών και την κατανομή πιστώσεων. Θέσαμε το μεγάλο ζήτημα της υποχρηματοδότησης των σχολικών επιτροπών. Ήδη η πρώτη δόση του 2011 είναι πανελλαδικά κατά 10 εκατομμύρια μικρότερη από την τελευταία του 2010 (περικοπή άνω του 20%). Οι πιστώσεις που διανεμήθηκαν δεν διασφαλίζουν τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν τεράστιες ευθύνες όχι μόνο ως κυβερνήσεις για την υποχρηματοδότηση των σχολείων και την παρακράτηση πόρων που αφαιρούνται από τους εργαζόμενους μέσω της φορολογίας για αυτό το σκοπό, αλλά και ως δημοτικές αρχές γιατί δέχτηκαν την ευθύνη των σχολείων και στηρίζουν αυτή την πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι παρατάξεις του δικομματισμού στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν βρήκαν να πουν μια κουβέντα καταδίκης και καταγγελίας των νέων περικοπών, παρά την αγωνία που εκφράσανε γονείς και εκπαιδευτικοί. Αντίθετα, με τις ψήφους όλων των υπόλοιπων παρατάξεων επιλέχθηκε η..πεπατημένη της αύξησης του δημοτικού φόρου.
- Για την συγκρότηση επιτροπής διαβούλευσης. Είναι θεσμός χωρίς κανένα ουσιαστικό ρόλο και αρμοδιότητα. Πρόκειται για επίφαση δημοκρατίας και όχημα για την προώθηση της συναίνεσης στην αντιλαϊκή πολιτική
- Για την εκπροσώπηση του Δήμου στο ΔΣ της Τριχωνίδας ΑΕ. Ψηφίσαμε Παρών. Οι δήμοι δεν έχουν καμία δουλειά ούτε να λειτουργούν ούτε να συμμετέχουν σε επιχειρήσεις.
- Για τα ανταποδοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας και το ΤΑΠ η Λαϊκή Συσπείρωση έχει εκδώσει ειδική ανακοίνωση.
Γενικό στοιχείο της 3ης Συνεδρίασης είναι η σύγκλιση των υπόλοιπων 3 παρατάξεων σε καίρια θέματα που άπτονται της κυβερνητικής πολιτικής.
4 Μάρτη, 2011
Λαϊκή Συσπείρωση Καρπενησίου