ΛΣ Στερεάς: Η Οικονομική Κατάσταση της Περιφέρειας


Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Είναι γνωστός ο πολύ σημαντικός περιορισμός, από πλευράς της τρικομματικής κυβέρνησης, στην χρηματοδότηση της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. Σαν περιφέρεια, άλλωστε, έχουμε επαρκή εμπειρία από τις περικοπές που ήδη ξεπερνούν το 50% των όσων οι ίδιοι στους προϋπολογισμούς τους πρόβλεπαν.
Έχουμε επαρκή εμπειρία από τον περιορισμό των δυνατοτήτων της περιφέρειας να προσφέρει στον λαό αναγκαία έργα και υπηρεσίες που είναι υποχρεωμένη. Είναι γνωστές, ακόμη, οι δυσκολίες να εξοφληθούν εργολήπτες και προμηθευτές.

Είναι γνωστή, επίσης, η κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στο επίπεδο της ΚΕΔΕ και των Δήμων,  που κατά την άποψη μας είχε λαθεμένο προσανατολισμό, αφού δεν διεκδικούσε απλά την χρηματοδότηση που δικαιούται από το κράτος, αλλά και δικαιώματα για την άντληση πόρων από τον λαό. Από την πώληση υπηρεσιών και την επιπρόσθετη φορολογία.

Παρ' όλα αυτά από πλευράς του κ. Περιφερειάρχη και της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου επικρατεί σιγή ιχθύος.

Επικρατεί ένοχη σιωπή που αποσκοπεί, ολοφάνερα, στην συγκάλυψη της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής των περικοπών . Των αντιλαϊκών μέτρων που καταβαραθρώνουν στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων.

Για δημαγωγικούς λόγους και για την καλλιέργεια αυταπατών μέσα στον λαό παίζουν με τα προγράμματα της Ε.Ε και επιδιώκουν να δώσουν την εντύπωση πως κάτι γίνεται.

Σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ προσπαθήσαμε να προκαλέσουμε σχετική συζήτηση στο συλλογικά όργανα για να δοθεί η δυνατότητα και στον λαό να μάθει. Να κατανοήσει. Να διεκδικήσει.

Δυστυχώς ο κ. Περιφερειάρχης δεν θέλει να γενικευθεί η συζήτηση. Να κατανοηθεί ολοκληρωμένα η κατάσταση και τα προβλήματα.


Αντί της ολοκληρωμένης δημόσιας συζήτησης στο όργανα προτίθεται λέει να ενημερώσει τις παρατάξεις.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ από θέση αρχών επιμένει να γίνει ολοκληρωμένη δημόσια συζήτηση. Γι' αυτό προτείνει ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με αυτό το αντικείμενο.

Ζητάει να τεθεί η πρόταση της στην κρίση της ολομέλειας και να προσδιοριστεί άμεσα η ημερομηνία πραγματοποίησης της συνεδρίασης.

Ανεξάρτητα από τη θέση που κρατήσαμε στη Βουλή όταν γινόταν ο  θεσμός του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, σήμερα είμαστε αποφασισμένοι κυρίως στηρίζοντας και τοπικές κινητοποιήσεις και γενικότερες, να διεκδικήσουμε για όσες αρμοδιότητες έχουν περάσει στην Περιφέρεια να δοθούν τα χρήματα από όλες τις πηγές χρηματοδότησης που είχαν υποσχεθεί και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και όσοι υποστήριξαν αυτήν την αρχιτεκτονική του νέου θεσμού.

Κυρίως να χρηματοδοτηθούν όλες εκείνες οι δραστηριότητες που αντιμετωπίζουν στον έναν ή στον άλλο βαθμό κοινωνικά προβλήματα, ή αντιμετωπίζουν έργα που είναι πραγματικά τοπικά και βελτιώνουν τις συνθήκες ζωής, δουλειάς, διαβίωσης γενικότερα των εργαζομένων.

Καταδικάζουμε απερίφραστα το γεγονός ότι η κυβέρνηση δε φαίνεται διατεθειμένη να αποδώσει τα χρήματα τα οποία έχει ψηφίσει, αν θέλετε, και στον προϋπολογισμό, πάντα στο βωμό του να πληρώσουν οι πολλοί τα βάρη της κρίσης που δημιούργησαν οι λίγοι.
Λαμία,27/9/2012.

                              ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
                                        Χρονάς Τάσος.
                                        Γκικόπουλος Γιώργος.
                                        Ντούρου Σοφία (Ιωάννα)