Kυβέρνηση Για Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς: Με Διμηνίτες Θέλει Να Καλύψει Τα Κενά

Απαράδεκτες οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις. Τεράστια ευθύνη των αιρετών που υλοποιούν την πολιτική της. Επιπτώσεις σε εργαζόμενους και παιδιά
Με συμβάσεις εργασίας δύο μηνών σκοπεύει η κυβέρνηση να καλύψει τα τεράστια κενά που δημιουργούνται εξαιτίας της πολιτικής των άγριων περικοπών και στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς της χώρας. Αντί να μονιμοποιήσει δίχως όρους και προϋποθέσεις όσους συμβασιούχους εργάζονται στους σταθμούς, παράλληλα να προβεί και σε άλλες αναγκαίες προσλήψεις και δημιουργία όλων των κατάλληλων υποδομών για να καλυφθούν οι διευρυνόμενες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, προχωρά σε απαράδεκτες και αντιπαιδαγωγικές μεθοδεύσεις. Κόλπα που στρέφονται τόσο ενάντια στα ίδια τα παιδιά, όσο και στο αναφαίρετο δικαίωμα των εργαζομένων για σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη εργασιακά δικαιώματα. Την ίδια ώρα και ακριβώς λόγω της απουσίας υποδομών χιλιάδες παιδιά μένουν εκτός σταθμών με ανοικτό το ενδεχόμενο ο αριθμός τους να αυξηθεί κι άλλο στη μέση της χρονιάς.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε εγκύκλιο με επισήμανση «εξ. επείγον» στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις και τους Δήμους όπου αναφέρει: Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των προσλήψεων 2011 (σ.σ. και ενώ φτάνουμε φθινόπωρο) προώθησε στην αρμόδια υπουργική επιτροπή τα αιτήματα δήμων για την ικανοποίηση των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, αιτήματα για προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και έργου (επ' ουδενί αορίστου χρόνου). Ομως μέχρι να να ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης και στη συνέχεια οι Δήμοι να προκηρύξουν τις θέσεις... «κρίνεται απαραίτητο προκειμένου από 1/9/11 να λειτουργήσουν οι Παιδικοί σταθμοί που έχουν στείλει αιτήματα για έγκριση, να κινήσουν τη διαδικασία πρόσληψης ατόμων με σύμβαση εργασίας ορισμένου χρόνου η διάρκεια της οποίας δεν υπερβαίνει τους δύο μήνες».
Κυβέρνηση και αιρετοί της Τοπικής Διοίκησης που υλοποιούν αυτή την πολιτική, με τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις, με νέες στρατιές συμβασιούχων, με διμηνίτες ομήρους επιχειρούν να καλύψουν κενά με απρόβλεπτες συνέπειες και για τους εργαζόμενους και για τα ίδια τα βρέφη και τα νήπια. Αλλωστε μέχρι να προσαρμοστεί ο εργαζόμενος στο εργασιακό του περιβάλλον θα πρέπει να αποχωρήσει.
Τα δε βρέφη και νήπια σε μια απόλυτα αντιπαιδαγωγική προσέγγισή τους, μόλις θα έχουν συνηθίσει κι αποδεχτεί την παιδαγωγό τους θα πρέπει να την αποχωριστούν για να υποδεχτούν - στην πραγματικότητα άγνωστο πότε - κάποιαν άλλη, με εξίσου επισφαλή σχέση εργασίας.
Ριζοσπάστης 23/8/2011