ΕΠ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ - ΕΥΒΟΙΑΣ ΚΚΕ ΚΑΙ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Τίμησαν την επέτειο σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου στις Κορυσχάδες

Την επέτειο της σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το Μάη του 1944, τίμησαν, την Κυριακή 29 Μάη, στις Κορυσχάδες η ΕΠ Αν. Στερεάς-Εύβοιας του ΚΚΕ και η Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ).

Στην εκδήλωση τιμής συμμετείχε πλήθος αγωνιστών της Αντίστασης, φίλων και απογόνων και νεολαίων της ΚΝΕ που έφθασαν από την Αθήνα και άλλες κοντινές περιοχές. Κατατέθηκαν στεφάνια στο μνημείο μπροστά στο ιστορικό σχολείο των Κορυσχάδων που λειτουργεί ως Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης από τον Κώστα Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα της ΕΠ Στερεάς-Εύβοιας, εκ μέρους της ΚΝΕ και της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, ενώ η μουσική μπάντα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Λάρισας έπαιξε και τραγούδησε αντάρτικα τραγούδια, ενώ έγιναν και απαγγελίες ποιημάτων που έγραψαν αγωνιστές της Εθνικής μας Αντίστασης.
Στο χαιρετισμό του, εκ μέρους της διοίκησης της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ ο συναγωνιστής Γιάννης Ζαγγανάς, αναφέρθηκε στο ιστορικό της σύγκλισης του Εθνικού Συμβουλίου, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τη διαχρονική αξία και σημασία του έργου του Συμβουλίου όπως περιλαμβάνεται στο ιστορικό ψήφισμα των Κορυσχάδων: Κατοχύρωνε τους λαϊκούς θεσμούς που είχαν δημιουργηθεί στη διάρκεια του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα και καθιέρωνε τις θεμελιώδεις αρχές του δημόσιου βίου των Ελλήνων. Ήταν ο καταστατικός χάρτης της αγωνιζόμενης Ελλάδας, το πιο προοδευτικό σύνταγμα της νεώτερης Ελλάδας που γνώρισε ο ελληνικός λαός στον ελεύθερο πολιτικό του βίο, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο ομιλητής.


Επίσης, ο ομιλητής, κατάγγειλε την επιχείρηση που ευρύτερα επιδίδονται οι πλαστογράφοι αναθεωρητές να ξαναγράψουν την Ιστορία της Εθνικής Αντίστασης και, γενικότερα, του Β' Παγκόσμιου Πολέμου. Επιχείρηση στην οποία πρωταγωνιστής αναδείχνεται η ιμπεριαλιστική Ευρωπαϊκή Ένωση οργανώνοντας και πληρωμένες φιέστες με τη συμμετοχή πρόθυμων και υποτακτικών -ανάμεσά τους και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για τη συκοφάντηση της Αντίστασης και του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε και την τεράστια προσφορά της ΕΣΣΔ στη συντριβή του ναζιστικού τέρατος.

Ο κεντρικός ομιλητής σ. Τάσος Χρονάς, εκ μέρους της ΕΠ Στερεάς-Εύβοιας αναφέρθηκε, εκτενώς, στο μοναδικό πρωταγωνιστικό ρόλο και τις θυσίες του ΚΚΕ στην οργάνωση και την καθοδήγηση της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, όπου πρωτοστάτησαν οι κομμουνιστές. Κυρίως υπογράμμισε τα διαχρονικά διδάγματα από αυτό τον ηρωικό - τιτάνιο αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, επισημαίνοντας πως η αποσύνδεση της Εθνικής Αντίστασης και του αγώνα του ΔΣΕ από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και, παραπέρα, από το ΚΚΕ, επίσης η συκοφάντηση και πλαστογράφηση της Ιστορίας που επιχειρείται δεν είναι μόνο ανιστόρητη αλλά και επικίνδυνη. Γιατί στόχο έχει να κρύψει από τις νέες γενιές τη μοναδική πραγματική προοπτική για το μέλλον σε όφελος των εργατικών - λαϊκών μαζών.


Τα διδάγματα του αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, αλλά και γενικότερα από τη δράση των αντιστασιακών κινημάτων στις άλλες κατεχόμενες χώρες είναι χρήσιμα και επίκαιρα για το σήμερα, σημείωσε σε άλλο σημείο ο ομιλητής. Γιατί ο ιμπεριαλισμός, ο καπιταλισμός και σήμερα και πάντα προκαλεί ιμπεριαλιστικούς πολέμους, καπιταλιστική κρίση και για να είναι αποτελεσματικοί οι εργαζόμενοι ενάντια σε αυτά και για την ανατροπή τους οφείλουν να παίρνουν υπόψη τους τα ιστορικά διδάγματα. Και όσον αφορά τη χώρα μας, τόνισε ο Τ. Χρονάς, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη, πάντα επίκαιρη και απόλυτα αναγκαία η πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση της αντιλαϊκής επίθεσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που στηρίζεται και από τα άλλα κόμματα της αστικής τάξης. Για την απόκρουση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος των λαών. Είναι αναγκαίο να προχωρήσει η Λαϊκή Συμμαχία, η ταξική ενότητα του εργαζόμενου λαού.«Τιμάμε το έπος της Εθνικής Αντίστασης, τιμάμε αυτούς που απέδειξαν στην πράξη ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα», τόνισε ο εκπρόσωπος της ΚΝΕ, Δοϊτσίδης Μάριος, στο σύντομο χαιρετισμό του, για να υπογραμμίσει ακόμα -εκτός των άλλων: «Τα μέλη της ΚΝΕ είμαστε περήφανοι για την ιστορία του τόπου μας. Είμαστε περήφανοι για τον αγώνα του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ και την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού, κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης, που πρωταγωνιστής ήταν το Κόμμα μας, το τιμημένο ΚΚΕ».