Κανένα Αιολικό Πάρκο στην Ευρυτανία

Τοποθέτηση Βασίλη Παπαροϊδάμη εκ μέρους της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στο Δημοτικό Συμβούλιο της 27/4/2015 

Οι απόψεις μας ως "ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ", αλλά και οι θέσεις του ΚΚΕ για τις ΑΠΕ είναι γνωστές σε όλους και δεν λέμε όλοι τα ίδια, όταν αντιτιθέμεθα στην τοποθέτηση των ανεμογεννητριών στα βουνά της Ευρυτανίας. Υπάρχει ένας αχταρμάς απόψεων και θέσεων, φυσικά δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι...

Άλλα λέει και προωθεί ο κ. Περιφερειάρχης, ο κ. Δήμαρχος, οι προηγούμενες και η σημερινή κυβέρνηση και άλλα λέει η "κίνηση πολιτών" π.χ. μπορεί να λένε "δεν πωλούνται τα βουνά και τα ποτάμια της Ευρυτανίας" ή "διαφωνούμε με την επένδυση αυτή, γιατί δεν φέρνει θέσεις εργασίας και δεν έχει σχέση με την ήπια ανάπτυξη" ή "με την συγκεκριμένη επένδυση, εξυπηρετείται συγκεκριμένος όμιλος, σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ το όφελος των τοπικών κοινωνιών θα είναι αμελητέο και επανεξέταση του θέματος στη βάση εξασφάλισης όρων και προϋποθέσεων " ή  "παρέμβαση στο Υπουργείο"(ΣΥΡΙΖΑ) ή "δεν ήρθε η ώρα να μπω μπροστά στα μηχανήματα" (κ. Δήμαρχος Καρπενησίου) ή "οποιαδήποτε επένδυση θα πρέπει να πληρεί περιβαλλοντικά κριτήρια και να έχει ανταποδοτικά οφέλη για τον τόπο" ή "θα γίνει τοπικό δημοψήφισμα" ή δεν μπορούμε να πούμε όχι σε όλα".

Ουσιαστικά η κριτική που γίνεται είναι ΑΣΦΑΙΡΗ περιορίζεται μόνο σε δευτερεύοντα ζητήματα, ο στρατηγικός όμως στόχος που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση  για απελευθέρωση της ενέργειας μένει στο απυρόβλητο, υποβαθμίζεται ένα κατ' εξοχήν σοβαρό πολιτικό ζήτημα, ως νομικίστικη υπόθεση, ενώ η σχετική νομοθεσία προβλέπει την εγκατάσταση ΑΠΕ.

Το ΚΚΕ από το 1992 αποκάλυψε τις ενέργειες αυτές, η ΕΕ απελευθέρωσε τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας από τότε. Με την κοινοτική οδηγία 77/2001 ανοίγει τις ιδιωτικές επενδύσεις στις ΑΠΕ. Το 2007 η ΕΕ βάζει στόχο, μέχρι το 2020 οι ΑΠΕ να καλύπτουν το 20% της συνολικής παραγωγής ενέργειας, με ρυθμίσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, κίνητρα, χρηματοδοτήσεις, επιδοτήσεις κτλ.

Οι Ελληνικές κυβερνήσεις ξεκίνησαν τν εναρμόνιση με την ΕΕ, με το νόμο 2773/99 που χαρακτηρίζει τα έργα ΑΠΕ "ως δημόσιας ωφέλειας" ανεξάρτητα απ το φορέα υλοποίησης τους.

Το 2008 γίνεται υιοθέτηση του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ με την Ευρυτανία σε πρώτο στόχο, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την καταστροφή στο περιβάλλον(απόδειξη τα φετινά πλημμυρικά φαινόμενα, που πήγαν την Ευρυτανία 30 χρόνια πίσω, σκεφτείτε τι θα γίνει αν σκάψουμε τα βουνά).

Το 2010 με το νόμο 3851 ο στόχος των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας ανεβαίνει στο 40% κ παρέχονται νέα προνόμια, επισπεύσεις διαδικασιών, κατάργηση χωροταξικών εμποδίων κτλ.

Το 2011 δίνονται νέα προνόμια στο κεφάλαιο για ΑΠΕ.

Το 2012 έρχεται το πρόγραμμα ήλιος με αυτόματη αναπροσαρμογή τιμών για ΑΠΕ.

Στη συνέχεια ο δήμος προωθεί τα ΣΧΟΑΠ των τέως Δήμων Ευρυτανίας και το Σύμφωνο δημάρχων, το στρατηγικό σχεδιασμό κτλ. Τα προγράμματα αυτά και οι νόμοι δεν είναι κατά των ανεμογεννητριών, τι μας λέτε λοιπόν ότι δεν τις θέλετε!!!

Αμφιβάλλουμε με αυτό το νομικό πλαίσιο ότι θα κερδίσετε κάτι στα δικαστήρια, είναι στάχτη στα μάτια μάλλον η προσφυγή. Συγχαρητήρια στους κατοίκους του Κρικέλλου που μπήκαν μπροστά και απέτρεψαν την αυθαίρετη είσοδο χωματουργικού μηχανήματος στα Κοκκάλια.

Στην Ισπανία μπήκαν ανεμογεννήτριες πριν 20 χρόνια από ιδιώτες όμως τις εγκατέλειψαν και τώρα τρέχει το δημόσιο να μαζέψει τα "σπασμένα".

Η ανάπτυξη των ΑΠΕ προωθείται με μοναδικό σκοπό την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του λαού. Αυτό αποδεικνύεται από το  ότι οι ιδιώτες προικοδοτούνται με τα τέλη υπέρ ΑΠΕ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση προτείνουμε:

·         Το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση ότι δεν θα επιτρέψει καμιά ανεμογεννήτρια στα βουνά της Ευρυτανίας.

·         Να ανακληθούν όλες οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που εγκρίθηκαν για κατασκευή αιολικών.

·         Να απορρίψει όλους τους φακέλους αιολικών που έχουν υποβληθεί.

·         Να προσβληθούν όλες οι αιτήσεις αιολικών που φαίνονται στο χάρτη της ΡΑΕ.

·         Να καταγγελθούν οι ευθύνες όλων των κυβερνήσεων καθώς και άλλης αρχής που παραδίδουν τα βουνά και τα δάση μας βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Λύση που θα εξασφαλίζει φθηνό ρεύμα για το λαό με σεβασμό του περιβάλλοντος προϋποθέτει να γίνει λαϊκή περιουσία ο τομέας. Να αναπτύσσεται με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος. Μόνον τότε μπορεί να γίνει ορθολογική αξιοποίηση των ΑΠΕ σε αυστηρά συγκεκριμένες χωροταξικά ζώνες.

Καλούμε το λαό να βάλει φραγμό στην παράδοση της γης των ορεινών όγκων και των υδάτινων πόρων στις ορέξεις του κεφαλαίου. Να αποτρέψει την καταστροφή της Ευρυτανίας και την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, για ο λαός τελικά θα κληθεί να πληρώσει.

Απαιτούμε:
·   Κατάργηση της πολιτικής, ιδιωτικοποίησης της αγοράς ενέργειας και του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού.


·         Ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας, με κεντρικό σχεδιασμό, που να είναι λαϊκή περιουσία.