Συγκέντρωση ΚΚΕ στο Καρπενήσι, 10/6/2012 - Αποσπάσματα της Ομιλίας του Ν. Σερετάκη


Χαιρετίζουμε τους εκατοντάδες Ευρυτάνες, τις εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων του μόχθου, τους νέους και τις γυναίκες, που με την ψήφο τους στις 6 Μάη συνέβαλλαν και συμβάλουν στην πολύμορφη στήριξη του ΚΚΕ που αποτέλεσε την ραχοκοκαλιά της  αντίστασης στην αντιλαϊκή επέλαση.

Καλούμε  τα φτωχά λαϊκά στρώματα που ακόμη ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να ακούσουν αυτό που λέει σήμερα το ΚΚΕ, να προβληματιστούν σοβαρά. Να απαντήσουν ειλικρινά: είναι χαρούμενα με τη ζωή που κάνουν και το μέλλον που τους επιφυλάσσουν; Είναι ικανοποιημένα με τις απαντήσεις που δίνουν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το αύριο το δικό τους και των παιδιών τους; Με λιτότητα και θυσίες δίχως ημερομηνία λήξεως, χωρίς προοπτική ούτε καν να γυρίσουμε στο ήδη χαμηλό επίπεδο που είχαμε πριν λίγα χρόνια;

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε όσους πέρασαν από τις γραμμές του λαϊκού κινήματος, σε όλους που αισθάνονται αριστεροί, ριζοσπάστες, ανεξάρτητα από τις διαφορές που έχετε με το ΚΚΕ: έχετε σημαντική πολιτική πείρα, καταλαβαίνεται ότι φιλολαϊκή πολιτική και σεβασμός της λαϊκής κυριαρχίας δε χωράν μέσα στο ΝΑΤΟ, είναι ασυμβίβαστα με την ΕΕ των μονοπωλίων. Δεν μπορεί να είσαι αριστερός και να υμνείς τη λυκοσσυμαχία των ευρωπαϊκών μονοπωλίων.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσους αναγνωρίζουν την προσφορά του ΚΚΕ αλλά ψήφισαν άλλο κόμμα πιστεύοντας ότι μπορεί να υπάρξει άμεση και εύκολη κυβερνητική λύση.

Απευθυνόμαστε στους νέους και τις νέες που τους γονατίζει η αναδουλειά. Που οι απολογητές του συστήματος τους ενοχοποιούν για την ανεργία τους. Που βλέπουν τα όνειρά τους και τις ελπίδες τους να τρώνε πόρτα.

Φύγετε από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν αλλάζουν. Μην εμπιστεύεστε το ΣΥΡΙΖΑ. Προσπεράστε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.  Είναι η ώρα να διορθώσετε την ψήφο σας όσοι ψηφήσατε το φασιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής το οποίο προετοιμάζουν ως δύναμη κρούσης ενάντια στους εργατικούς αγώνες.

Να βγάλετε συμπεράσματα για το τι τους εξέθρεψε. Εκκολάφθηκαν στο έδαφος του αντικομμουνισμού, της συκοφαντίας των εργατικών αγώνων, της ανιστόριτης ταύτισης φασισμού-κομμουνισμού που προωθεί η ΕΕ και τα αστικά ΜΜΕ και κόμματα.  Φούσκωσε μέσα στο λεγόμενο «κίνημα των πλατειών» που χάιδευαν από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη ΝΔ και τους υπόλοιπους της «πολυκατοικίας». Που ενθάρρυναν τη λογική της μούντζας, τα συνθήματα έξω τα κόμματα, οι 300 στο Γουδί, τα ντου στον άγνωστο στρατιώτη και τα γιαουρτώματα ως μορφή πάλης.

Δώστε δύναμη, πολύ μεγάλη δύναμη στο ΚΚΕ. Τώρα που τα σύννεφα της καπιταλιστικής κρίσης μαζεύονται απειλητικά προμηνύοντας ακόμη μεγαλύτερες μπόρες το έχετε ανάγκη ένα όρθιο, ρωμαλέο, πανίσχυρο ΚΚΕ.

Γιατί σήμερα είναι ορατή η προοπτική της χρεωκοπίας. Βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση στην Ευρωζώνη.  ΣΕΒ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Καμμένος έχουν κάνει σημαία την “επαναδιαπραγμάτευση” της δανειακής σύμβασης γιατί είναι προφανές ότι η διαχείριση της κρίσης δεν τους βγαίνει, ότι είμαστε ενώπιον είτε μιας  άναρχης χρεοκοπίας, είτε ενός νέου “κουρέματος”, δηλαδή 3ο, ακόμη χειρότερο μνημόνιο.

Η κατάσταση με την μερική στάση πληρωμών που ήδη έχει κηρύξει το κράτος, η καθυστέρηση στα προνοιακά επιδόματα, αλλά ιδιαίτερα η κατάσταση στην υγεία και τα φάρμακα είναι σκηνές από το έργο που έρχεται προσεχώς και ο λαός πρέπει να είναι πανέτοιμος

Η κατάσταση στην υγεία αποδείχνει περίτρανα ότι μόνο η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ αποτελεί ουσιαστική και οριστική λύση. Γιατί η πραγματικότητα είναι αυτή: στην Ελλάδα της ΕΕ όπου οι συνταξιούχοι, οι ασθενείς στερούνται το φάρμακο και φαρμακοβιομηχανίες έχουμε και φαρμακαποθήκες γεμάτες σκευάσματα έχουμε, και φαρμακοβιομήχανους που εξάγουν και κάνουν τρελά κέρδη. Μόνη πραγματική λύση είναι να πάψει το φάρμακο να είναι εμπόρευμα. Να παρασκευάζεται για να καλυφθούν οι ανάγκες και όχι για το κέρδος. Πράγμα που σημαίνει: κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, κοινωνικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας και του δικτύου διανομής. Έλεγχος από τους εργαζομένους και όχι από τους βιομήχανους. Στην αντίθετη περίπτωση, όσο το φάρμακο και η υγεία θα αγοράζονται ως εμπορεύματα η κατάσταση θα χειροτερεύει.

Αλλά ακόμα και για να βγάλει ο ΕΟΠΠΥ τη χρονιά πρέπει να υπάρξει άμεσα πλήρης κρατική χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό. Πράγμα που προϋποθέτει σύγκρουση με τις δεσμεύσεις του μεσοπρόθεσμου και της δανειακής σύμβασης. Αντίθετα, η λεγόμενη «αναδιαπραγμάτευση» στέλνει την υγεία του λαού στα τάρταρα.

Σε αυτή την προοπτική της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας  ούτε η κεντροαριστερή ούτε η κεντροδεξιά κυβέρνηση θα εξασφαλίσει την τροφοδοσία του πληθυσμού, την υγεία, την στήριξη των συνταξιούχων και των ΑΜΕΑ. Αυτό που θα κρίνει την επιβίωση του λαού είναι η δύναμη του λαϊκού κινήματος, που κρίνεται από τη δύναμη του ΚΚΕ

Αλίμονο εάν δώσετε βάση στις κάλπικες ελπίδες που καλλιεργούν ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Κουβέλης ότι δήθεν αλλάζει το κλίμα στην ΕΕ. Ούτε ψύλλος στον κόρφο μας εάν πιστέψουμε έστω και για μια στιγμή πως η σωτηρία των οικογενειών μας θα μας έρθει από τα έξω, και μάλιστα από τα 2/3 της τρόικας. Προσέξτε πολύ την σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν λίγες μέρες που μίλησε ευθαρσώς για νέες μειώσεις μισθών.

Είναι ψέμα ο ισχυρισμός της ΝΔ ότι η θέση της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από το αποτέλεσμα των εκλογών. Είναι ανεύθυνος και επικίνδυνος ο ΣΥΡΙΖΑ που καθησυχάζει, που διαβεβαιώνει ότι βρήκε τη μαγική συνταγή να λειτουργήσει ο καπιταλισμός υπέρ του λαού και να ξεπεραστεί η κρίση στην ΕΕ. Και οι δύο κρύβουν την δυναμική που αναπτύσσει η καπιταλιστική κρίση, που βαθαίνει και θεριεύει.

Δώστε πολύ μεγάλη προσοχή στην επισήμανση του ΚΚΕ ότι μεγαλώνουν οι κίνδυνοι πολεμικής εμπλοκής στην περιοχή. Αναρωτηθείτε γιατί η ΝΔ αλλά και ο κατά τα άλλα λαλίστατος κ. Τσίπρας έχει καταπιεί τη γλώσσα του γύρω από τα σχέδια των αμερικάνων στην περιοχή.

Το ΚΚΕ δεν κινδυνολογεί – προειδοποιεί ώστε ο λαός να βρεθεί πανέτοιμος να αποτρέψει τα χειρότερα, να βγει νικητής στην αναμέτρηση με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Αν είχες ακούσει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ, ιδιαίτερα το 2009, σήμερα θα ήσουν σε καλύτερη μοίρα.

Μεγάλη προσοχή – σου στήνουν νέα, επικίνδυνη παγίδα! Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, τα άλλα λεγόμενα αντιμνημονιακά κόμματα, έχουν επιλεγεί από την αστική τάξη ως οι καταλληλότερες δυνάμεις για το ξελάσπωμα του αστικού πολιτικού συστήματος. Για τον ευνουχισμό του ριζοσπαστικού, την απονεύρωση του λαϊκού παράγοντα, για την επιχείρηση αποδυνάμωσης και χτυπήματος του ΚΚΕ

Σκέψου: όποτε σου τέθηκαν διλήμματα μπροστά στην κάλπη αυτό δεν έγινε για το καλό σου αλλά για να θολώσουν τη σκέψη σου, να κλέψουν την ψήφο σου. Σκέψου: κάθε φορά που πήγες και ψήφισες με κριτήριο το μικρότερο κακό, άνοιξες διάπλατα την πόρτα σε μεγαλύτερα δεινά. Βρέθηκες απροετοίμαστος και ανυπεράσπιστος. Θυμίσου το 2009, απέρριψε τα νέα πλαστά διλήμματα

Προϋπόθεση για την προώθηση των σχεδίων της πλουτοκρατίας για τη μεταμφίεση του πολιτικού συστήματος και την καθυπόταξη του λαού τους είναι το αποφασιστικό χτύπημα του ΚΚΕ.  
Λένε ξεδιάντροπα ψέματα αυτοί που ισχυρίζονται ότι το ΚΚΕ δεν θέλει να κυβερνήσει. Το ΚΚΕ αρνείται να κυβερνήσει για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων. Είναι όμως στη διάθεση του λαού να κυβερνήσει μαζί του σε μια λαϊκή διακυβέρνηση όπου η εξουσία θα είναι στα χέρια των λαϊκών δυνάμεων και όχι στα χέρια των αντιπάλων τους.

Η επίθεση στο ΚΚΕ γίνεται γιατί αρνείται να μαντρωθεί σε μια κυβέρνηση διαχείρησης της κρίσης σε βάρος του λαού και των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας. Γιατί απειλεί γτην κυριαρχία των μονοπωλίων.

Για αυτό το λόγο αποκλείεται από τα ΜΜΕ. Για αυτό διαστρεβλώνουν συστηματικά τις θέσεις του. Με μαγικό τρόπο τα ίδια ψέματα αναπαράγονται από την Αθήνα μέχρι το τελευταίο χωριό της Ευρυτανίας. Για αυτό επιτίθενται στην ηγεσία του και την ΓΓ της ΚΕ. Για αυτό το λόγο έχει πλημμυρίσει το διαδίκτυο από ανώνυμες προβοκατόρικες ιστοσελίδες ενάντια στο ΚΚΕ. Για αυτό το λόγο εκπρόσωποι της αστικής τάξης εκτοξεύουν ανοικτές απειλές ενάντιά του όπως ο κ Κων/νος Μητσοτάκης 2 μέρες πριν της εκλογές της 6ης Μάη, όπως ο κ. Σαμαράς στην Εθνική Συνδιάσκεψη της ΝΔ. Για αυτό το λόγο όργανα του ξένου παράγοντα, η γνωστή Monde Diplomatique –φερέφωνο του Γαλλικού ιμπεριαλισμού- ομολογούσε ανοικτά την επιθυμία του ιμπεριαλισμού λίγες μέρες μετά τις εκλογές: να διαλυθεί το ΚΚΕ για να πάρει η «ελληνική αριστερά τη σωστή της θέση στην κοινωνία»

Γυρίστε την πλάτη στο νέο δίπολο που στήνουν για να καθυποτάξουν το λαό:

·                 Από τη μια ο κεντροδεξιός πόλος. Είναι δυνάμεις με πτυχίο άριστα στην υπηρέτηση της αντιλαϊκής πολιτικής, δυνάμεις με διδακτορικό στον αντικομμουνισμό, στη συκοφάντηση των εργατικών λαϊκών αγώνων για το μεροκάματο και ενάντια στη φτώχεια. Με διαπιστευτήρια στην ντόπια πλουτοκρατία και τον ξένο παράγοντα. Στα μονοπώλια υπόσχονται νέες φοροελαφρύνσεις και προνόμια και στο λαό κατρακύλα του μέσου μισθού στα επίπεδα του κατώτατου, στα 400-500 που είναι προς το παρόν. Στην καλύτερη περίπτωση υπόσχονται όχι άλλες μειώσεις μισθών-συντάξεων, δηλαδή τη σημερινή μιζέρια στον αιώνα τον άπαντα.

·                 Από την άλλη η «κεντροαριστερά», το μαγαζί της Σοσιαλδημοκρατίας που λειτουργεί πλέον υπό νέα διεύθυνση, με το ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλή. Επίσης είναι δυνάμεις δοκιμασμένες: ψήφισαν το Μάαστριχτ, αποδέχτηκαν τη «Λευκή Βίβλο» που άρχισε το ξήλωμα των εργατικών κατακτήσεων. Ήταν οι πρώτοι που εφάρμοσαν τα «τοπικά σύμφωνα απασχόλησης» που υπονόμευσαν τις Συλλογικές Συμβάσεις. Είναι ο κ Τσίπρας που αποκάλεσε «εξαλλοσύνες» την απεργία των ναυτεργατών, είναι οι συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα πρωτοστατούν στην υπογραφή συμβάσεων με μειώσεις μισθών. Αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα. Άλλα λέει μέσα κι άλλα έξω από τη χώρα. Άλλα στα μπαλκόνια άλλα στα σαλόνια.  Είναι ικανός να πει τα πάντα για να ξεγελάσει το λαό.

 Ας αναρωτηθεί κάθε ένας που αισθάνεται αριστερός: τι νέο μπορεί να φτιαχτεί με τα «ορφανά» του Τσοχατζόπουλου, με Κοτσακά και Ραυτόπουλο, με το συρφετό των εργατοπατέρων του ΠΑΣΟΚ; Στηριγμένος σε Κατσέλη και Αρσένη; Πόσο προοδευτικό, αριστερό μπορεί να είναι ένα κόμμα που επιθυμεί ο ΣΕΒ στην κυβέρνηση, που βρίσκει τον πιο φανατικό του υποστηρικτή στην Αυριανή; Πως μπορεί ένας αριστερός να εμπιστευθεί μια δύναμη που για μια χούφτα ψήφους πολιτεύθηκε με σημαία του καραμπινάτα ψέματα για τις 50 έδρες και τις μονοεδρικές; Ένα κόμμα που τα στελέχη του αποδείχνονται οι καλύτεροι μαθητές του Λαλιώτη και των μεθόδων του ΠΑΣΟΚ όταν γυρίζουν αριστερά-δεξιά στις πόλεις λέγοντας ότι «με το ΚΚΕ είμαστε αλλά σε αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ»; Καμία εμπιστοσύνη, καμία ψήφος αριστερού, αγωνιστή, χαραμισμένη στη μεταμορφωμένη σοσιαλδημοκρατία!

Το λέμε ξεκάθαρα για άλλη μια φορά: Δεν υπάρχουν κοινές λύσεις που να συμφέρουν και τον εργαζόμενο λαό και το κεφάλαιο. Δεν υπάρχει προοπτική καμία χωρίς σύγκρουση με την ΕΕ και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας.

Η μόνη κυβέρνηση που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση είναι αυτή με το λαό πραγματικά στην εξουσία. Αυτή θα προχωρήσει στη μονομερή διαγραφή του χρέους, θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την ΕΕ, το ΝΑΤΟ και τις δεσμεύσεις της τρόικα. Θα κάνει το λαό μοναδικό αφέντη του πλούτου που παράγει

Μόνο η κοινωνικοποίηση των βασικών συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής μπορεί να εξαλείψει πλήρως την ανεργία. Πως θα επιβιώσει ο κτηνοτρόφος αν παραμείνει έρμαιο των γαλακτοβιομηχάνων και των εμπόρων που αγοράζουν μπιρ παρά τον κόπο του και τον αφήνουν απλήρωτο;

Μόνο μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία μπορεί να δώσει απάντηση στις περιφερειακές ανισότητες και την εγκατάλειψη της υπαίθρου. Μόνο η σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της ΕΕ μπορεί να ανοίξει δυνατότητες ανάπτυξης προς όφελος του λαού και των αναγκών του. Για παράδειγμα πως θα αναπτυχθεί η κτηνοτροφία αν δεν συγκρουστούμε με τις δεσμεύσεις και τα εμπόδια της ΚΑΠ;

Μόνο σε αυτή την προοπτική μπορούν να βρουν αποκούμπι και στήριγμα οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μαγαζάτορες και οι μικρομεσαίοι που πνίγονται από την φοροεπιδρομή και το υψηλό κόστος λειτουργίας που οφείλεται στην κυριαρχία των μονοπωλίων, από τον ανταγωνισμό από τις αλυσίδες Σούπερ Μάρκετ που σήμερα ανοίγουν μέχρι και μπακάλικα στις γειτονιές των αστικών κέντρων! 

Στο κάλπικο ερώτημα αν υπάρχουν λεφτά απαντάμε: υπάρχει μεγάλος πλούτος που δημιουργούν οι εργαζόμενοι και υφαρπάζουν οι καπιταλιστές! Σκεφτείτε:

·                 Η φτωχή Ελλάδα είναι ο 3ος ξένος επενδυτής στη Βουλγαρία με πάνω από 500 επιχειρήσεις

·                 Οι Έλληνες καπιταλιστές συγκαταλέγονται μεταξύ των πρώτων επενδυτών στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου

·                 Οι έλληνες εφοπλιστές αναρριχήθηκαν ακόμη πιο ψηλά, στην πρώτη θέση παγκόσμια, αυτά τα χρόνια της κρίσης και της δυστυχίας για τις λαϊκές οικογένειες.


Μας ξέρετε – μπορείτε να μας εμπιστευθείτε
Γνωρίζετε το ΚΚΕ. Τη συνέπεια λόγων και έργων. Είναι δύναμη δοκιμασμένη στα δύσκολα, ξέρει να αγωνίζεται και στη λιακάδα και στη θύελλα. Δεν θα πουλήσει το λαό για να βολευτεί σε θεσούλες. Σκέψου που θα ήμασταν αν δεν υπήρχε σταθερό και μαχητικό ΚΚΕ

Την επομένη των εκλογών ένα ισχυρό ΚΚΕ θα αγωνιστεί άμεσα για
-     την καταγγελία της δανειακής σύμβασης – μνημονίου στη βουλή
-    για το δικαίωμα στην πλήρη και σταθερή δουλειά
-    για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν Υγεία Πρόνοια Παιδεία
-    για φορολογία διανεμομένων και αδιανέμητων κερδών  των μεγάλων επιχειρήσεων με 45%. Κατάργηση αφορολόγητων αποθεματικών και φοροαπαλλαγών των εφοπλιστών. Δήμευση και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων του μεγάλου κεφαλαίου για εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή.

Μετρήστε τη δράση του ΚΚΕ μέσα και έξω από τη βουλή για τα προβλήματα της Ευρυτανίας , τις ερωτήσεις, τις αναφορές, τις τις παρεμβάσεις και κάντε τη σύγκριση με την απουσία, τη εκκωφαντική σιωπή ορισμένων υποψηφίων και κομμάτων που σήμερα ζητούν την ψήφο σας.

Οι υποψήφιοι του ΚΚΕ δεν υπήρξαν απόντες από τη ζωή και τα προβλήματα της Ευρυτανίας. Δεν είναι τουρίστες της πολιτικής και του τόπου. Μπορείτε να τους εμπιστευθείτε. Γιατί θα είναι αυτοί που την επομένη των εκλογών θα βρεθούν στο πλαι σας. Γιατί έχει ανάγκη ο λαός ισχυρό, πολύ ισχυρό ΚΚΕ για να τα βγάλει πέρα με τη μπόρα που έρχεται, για να βγει τελικά νικητής.