Άρθρο του Ν. Σερετάκη: Η Ανεργία, τα Κροκοδείλια Δάκρυα και ο Εμπαιγμός


Το ΚΚΕ είχε έγκαιρα προειδοποιήσει για το ρόλο του Καλλικράτη στην προώθηση της στρατηγικής του κεφαλαίου, το σφαγιασμό εργατικών δικαιωμάτων για την ενίσχυση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Τονίζαμε παραπέρα ότι η Τοπική Διοίκηση αναλαμβάνει μέσω του «Καλλικράτη» να προωθήσει προγράμματα που θα διοχετεύουν στους εργοδότες φθηνό και υποταγμένο εργατικό δυναμικό.

Το Γραφείο Ενημέρωσης για την Απασχόληση που ψηφίστηκε στις 7 Μάρτη και διαλαλεί η Δημοτική Αρχή ΔΗΣΥ-ΝΔ του Δήμου Καρπενησίου κινείται ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση. Να τι μας είπε δια της εισήγησης η δημοτική αρχή του κ. Μπακογιάννη:

  • Ότι πάνω από 1.200.000 άνεργοι είναι αποπροσανατολισμένοι ή δεν έχουν δεξιότητες (!): «η ανεργία που δοκιμάζει την κοινωνία μας .... χαρακτηρίζεται δε κυρίως ως διαρθρωτική, και άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί με την σωστή ενημέρωση, την κατάρτιση, που προσδίδει νέες δεξιότητες και προσόντα σε αντιστοιχία με τις τεχνολογικές και παραγωγικές αλλαγές, αλλά και τον σωστό προσανατολισμό». Με άλλα λόγια φταίνε οι ίδιοι για την ανεργία και όχι ο καπιταλισμός και η κρίση του!
  • Ότι το γραφείο θα είναι διαμεσολαβητής με τις επιχειρήσεις και θα στηθεί «μια Βάση Δεδομένων – Τράπεζας, για την προσφορά και ζήτηση εργασίας στην περιοχή μας»
  • Ότι όλο αυτό θα συνοδεύεται από μηχανισμό φακελώματος για τη χειραγώγηση και την υποταγή ανέργων – εργαζομένων. Ευθαρσώς λένε ότι θα καταγράφουν το «ατομικού προφίλ (ενδιαφέροντα, προσωπικά χαρακτηριστικά, αξίες, ικανότητες και δεξιότητες, κ.λπ.)» !! Δεν είναι τυχαία και η επιμονή του εισηγητή της πλειοψηφίας στην «μοριοδότηση» των ανέργων που θα εξυπηρετήσει το εν λόγω γραφείο.
Πρόκειται δηλαδή αφ’ ενός για απροκάλυπτο εμπαιγμό των ανέργων και αφ’ ετέρου για δημιουργία ενός άθλιου μηχανισμού εκβιασμού και εκμετάλλευσης. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο 7μελές γραφείο υπάρχει εκπρόσωπος των εργοδοτών (αλίμονο!), αλλά όχι των εργαζομένων, ούτε καν από το μνημείο κυβερνητικού συνδικαλισμού που ακούει στο όνομα Εργατικό Κέντρο Ευρυτανίας!

Δεν πρέπει να μείνει φυσικά απαρατήρητο το ότι τα ίδια κόμματα (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-Μπακογιάννη) μόλις λίγες μέρες πριν είχαν ψηφίσει από κοινού την καρατόμηση του κατώτατου μισθού στα 492 καθαρά -429 για τους νέους – του επιδόματος ανεργίας στα 12 ευρώ την ημέρα(!), την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
Υπάρχει πλούσια εμπειρία από άλλες χώρες της ΕΕ όπου οι δήμοι ανέπτυξαν παρόμοιες δραστηριότητες και μάλιστα δίχως την πρόφαση της κρίσης. Στη Φινλανδία οι δήμοι έχουν δικά τους γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων. Στη Δανία οι δήμοι συμβάλλονται με ιδιωτικά γραφεία ενοικιάσεως εργαζομένων με αποτέλεσμα οι εργοδότες να απολύουν εργαζόμενους και μετά να τους ξαναπροσλαμβάνουν μέσω του δουλεμπορικού γραφείου στο οποίο έχει αναθέσει ο δήμος την τύχη του εργαζόμενου! Τέτοια είναι και η λογική της «κοινωνική εργασίας» που προωθούν τα κόμματα του κεφαλαίου και διαφημίζει η δημοτική μας αρχή μαζί με τα άλλα αντιλαϊκά φρούτα (ΑΚΣΙΑ, τα ΤΟΠΣΑ κτλ).

Ο υποψιασμένος δεν χρειάζεται και πολύ για να μυριστεί τη λούμπα: ότι η δημοτική αρχή ΝΔ-ΔΗΣΥ του πλασάρει δήθεν ως διέξοδο τα προγράμματα της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-, δηλαδή την εφαρμογή της πολιτικής που τον έχει φέρει στο αμήν!

Ας δούμε όμως ένα συγκεκριμένο παράδειγμα:

«Συμμετοχή του Δήμου στις Τοπικές Δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (ΤΟΠ/ΕΚΟ)». Πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο βρίσκεται στην ουσία ένα ακόμη πρόγραμμα «κατάρτισης» και ανακύκλωσης ανέργων.

Σημειώνουμε με ενδιαφέρον ότι το εν λόγω πρόγραμμα που κατά τα άλλα γίνεται για τους ανέργους δεν αναφέρεται στις ανάγκες τους αλλά σε αυτές των...επιχειρηματιών (!) όπως ευθαρσώς δηλώνεται «Έμφαση θα δοθεί τόσο στην εξυπηρέτηση των αναγκών της υπάρχουσας τοπικής επιχειρηματικής κοινότητας, όσο και στη διεύρυνση αυτής».

Το πρόγραμμα θα «τρέξει», όταν εγκριθεί, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα συγκροτήσουν οι Δήμοι Καρπενησίου και Αγράφων, το Επιμελητήριο Ευρυτανίας, η ΕΚΕΠΠΑΔΗΚ και ένα ιδιωτικό ΚΕΚ (SYNERGY A.E.), για το οποίο εκτός των άλλων δεν γνωρίζουμε πως προέκυψε και πως επιλέχθηκε (όχι βέβαια ότι αυτό θα άλλαζε την ουσία του πράγματος).

Όλη αυτή η «αγία οικογένεια» ανώνυμων εταιρειών, δημοτικών επιχειρήσεων, δήμων κτλ θα διαχειριστεί ουσιαστικά –σύμφωνα με την πρόταση που υποβλήθηκε- 400.000 € κρατικού χρήματος (και το ΕΣΠΑ κρατικό χρήμα είναι), δηλαδή πόρων που προέρχονται από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Και όμως, οι ...40 (!) δικαιούχοι άνεργοι που προβλέπει η πρόταση δεν πρέπει να περιμένουν παρά μόνο κάποια ψίχουλα συν την «δημιουργία θέσεων απασχόλησης και τη διατήρηση αυτών τουλάχιστον για τρεις (3) μήνες» (!!!).

Πρόκειται για καραμπινάτο παράδειγμα του πως στο όνομα της ανεργίας χρήματα των εργαζομένων καταλήγουν στην τσέπη των επιχειρηματιών και εργοδοτών. Δε θέλει πολύ μυαλό να υπολογίσει κανείς πόσους μήνες θα βγάζαν 40 οικογένειες με αυτά τα χρήματα εάν πήγαιναν στα χέρια τους.

Τέτοιες «λύσεις» για την ανεργία δίνει ο καπιταλισμός και τα κόμματα που τον στηρίζουν. Το πρόβλημα μας βέβαια δεν είναι οι άνεργοι αποδέκτες του προγράμματος. Το θέμα είναι να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους την πολιτική αυτή. Η σταθερή δουλειά για όλους με σύγχρονα δικαιώματα στο μισθό, στις κοινωνικές παροχές, στον ελεύθερο χρόνο, αποτελεί βασικό στοιχείο της κοινωνικής προόδου. Η εργατική τάξη μπορεί να το κατακτήσει καταργώντας την καπιταλιστική εκμετάλλευση.

Παράλληλα διεκδικούμε άμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων:
  • Επίδομα ανεργίας στο 80% επί του βασικού μισθού (ως τέτοιο θεωρούμε τα 1.400€).
  • Βιβλιάριο ασθενείας σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Καμία συμμετοχή για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα.
  • Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
  • Αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων για δάνεια.
  • Επιδότηση ενοικίου καθ' όλη τη διάρκεια της ανεργίας.
  • Μειωμένα τιμολόγια (ηλεκτρικού, νερού, τηλεφώνου) κατά 30%. Απαγόρευση διακοπής κατά το διάστημα της ανεργίας.
Είναι στο χέρι και ευθύνη του κάθε ανέργου να βάλει εμπόδια στη βάρβαρη πολιτική με την πάλη του αλλά και με την ψήφο του στο ΚΚΕ. Να αποδυναμώσει ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και παραφυάδες συμβάλλοντας να γίνουν ουσιαστικά βήματα στην κατεύθυνση αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων.
Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος Καρπενησίου του ΚΚΕ, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Read more!

ΕΛΜΕ: Ψήφισμα Συμπαράστασης Σε Διωκόμενους Εκπαιδευτικούς


ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Καρπενήσι 36100
Τηλ: 2237022459
mail: elme.eyr@gmail.com Καρπενήσι 20 Μαρτίου 2012
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στο Σύλλογο Εκπαιδευτικών Π.Ε. Γλυφάδας – Βούλας – Βάρης – Βουλιαγμένης και την αλληλεγγύη στους διωκόμενους συναδέλφους του 12ου Δ.Σ. Γλυφάδας.
Θεωρούμε τη συγκεκριμένη δίωξη καθαρή προσπάθεια φίμωσης του συνδικαλιστικού κινήματος και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης. Ενόψει, μάλιστα, όλο και συντηρητικότερων μοντέλων διοίκησης του σχολείου και επικείμενης αξιολόγησης της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, τέτοιες ενέργειες δε θα αποτελούν πια μεμονωμένα φαινόμενα «θερμόαιμων» προϊσταμένων κάθε είδους. Όταν η βασική σκέψη είναι η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, η άρση της μονιμότητας, οι απολύσεις, το θρυμμάτισμα με δυο λόγια κάθε εργασιακού δικαιώματος, η μόνη επιλογή είναι η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης.
Η μόνη λύση από τη δική μας πλευρά είναι η ένταση της αλληλεγγύης και η ανάπτυξη της συλλογικής δράσης.
Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ
ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ!
Ο Πρόεδρος Μαστροκώστας Κώστας
Η Γ. Γραμματέας Πανοπούλου Φωτεινή


Read more!

Αναφορά στη Βουλή για το Νοσοκομείο Καρπενησίου

Αναφορά που υπογράφεται από τους προέδρους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 1ου, 2ου, 3ου, 4ου Δημοτικών Σχολείων, του 1ου και 2ου Γυμνασίων Καρπενησίου, του Συλλόγου Γυναικών Ευρυτανίας, του Εμπορικού Συλλόγου Καπρενησίου και του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας με θέμα τις σοβαρές ελλείψεις του Νοσοκομείου Καρπενησίου σε γιατρούς και μέσα κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος

Read more!

ΛΣ Στερεάς: Για Τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων

Πληροφορηθήκαμε από τον τύπο την συνάντηση, που έγινε στο ΥΠΕΚΑ με αντικείμενο τον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Στερεάς Ελλάδας.
Σύμφωνα με το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια, το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η διαμόρφωση κοινής αντίληψης για το ζήτημα και ο συντονισμός των παραπέρα ενεργειών σχετικά με την προώθηση συγκεκριμένων λύσεων.
Ταυτόχρονα ακούστηκαν υποσχέσεις για την χρηματοδότηση των ώριμων προτάσεων και για αύξηση των κονδυλίων όπου τάχα χρειάζεται.
Με αίσθημα ευθύνης, σαν ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, οφείλουμε να αποκαλύψουμε στον λαό πως πίσω από το προσεκτικά διατυπωμένο δελτίο τύπου και τις θριαμβολογίες του κ. Περιφερειάρχη κρύβεται επιμελώς η μεθόδευση παραχώρησης των σχεδιαζόμενων έργων και της λειτουργίας τους στο μεγάλο κεφάλαιο. Στους επιχειρηματικούς κύκλους που καιρό τώρα οργανώνονται για να κερδοσκοπήσουν στο ζήτημα διαχείριση των αποβλήτων.
Στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων, στις συζητήσεις τους βρίσκεται ακόμα και η παραχώρηση των υπηρεσιών καθαριότητας, που διαθέτουν σήμερα οι δήμοι, σε ιδιώτες.
Στα πλαίσια αυτού του σχεδιασμού και στην συζήτηση που έγινε παραβρίσκονταν και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παρακολούθηση των ιδιωτικοποιήσεων και την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων που εκφράζουν και υπηρετούν.
Σε αυτή την βάση καλούμε τον Περιφερειάρχη να ενημερώσει το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Καλούμε, επίσης τους εργαζόμενους της περιοχής να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να κινητοποιηθούν για να αποτρέψουν την εμπλοκή του μεγάλου κεφαλαίου με την διαχείρισης των απορριμμάτων.
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ
ΧΡΟΝΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
ΝΤΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ (ΙΩΑΝΝΑ)
ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Read more!

3o ΔΣ 2012: Δημοτική Αρχή ΔΗΣΥ-ΝΔ: Ούτε να Ακούσει Για Μείωση Των Τελών Ύδρευσης!

Για τον….κάλαθο των αχρήστων προόριζε η Δημοτική Αρχή την επιστολή της Λαϊκής Συσπείρωσης, με την οποία ζητούσαμε να τεθεί ως θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της 7 Μάρτη 2012 η μείωση των τιμολογίων του νερού.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ντέκας επιχείρησε πραξικοπηματικά, ενάντια και στον ίδιο τον κανονισμ’ο τον οποίο αρέσκεται να επικαλείται, να μην τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για συζήτηση εκτός ημερησίας διάταξης του θέματος. Μάλιστα είπε ότι η πρόταση θα μπει στο φάκελο (!) και θα συζητηθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη-Νοέμβρη στη συνεδρίαση για τα δημοτικά τέλη του 2013(!!).

Η Λαϊκή Συσπείρωση επέμεινε τα τοποθετηθεί το σώμα για το αν συζητείται το θέμα και με ευθύνη των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, δηλαδή της παράταξης Μπακογιάννη – Νέας Δημοκρατίας, δεν μπήκε προς συζήτηση παρά το γεγονός ότι με παρόμοιο αίτημα έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες υπογραφών.
Ακόμα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Σταμάτης προσπάθησε να μας πείσει ότι ούτε λίγο – ούτε πολύ το νερό στο δήμο είναι σχεδόν τζάμπα.

Κάθε λαϊκή οικογένεια έχει υποχρέωση να βγάλει συμπεράσματα από τη στάση της Δημοτικής Αρχής αλλά και τη συνέπειά της με την πολιτική των κομμάτων που τη στηρίζουν.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους μικρομεσαίους του δήμου μας να εντείνουν την μαζική πίεση για σοβαρή μείωση των δημοτικών τελών, τουλάχιστον κατ’ αναλογία με την απώλεια των εισοδημάτων τους.

Να δυναμώσουν συνολικά τον αγώνα ενάντια στην πολιτική που τους γονατίζει για να κερδίζουν τα μονοπώλια. Να δώσουν την απάντηση που πρέπει στα κόμματα της πλουτοκρατίας και τους εκπροσώπους τους, να κάνουν τώρα τολμηρό βήμα συνάντησης με το ΚΚΕ .

Καρπενήσι, Τρίτη, 13 Μαρτίου 2012

Read more!

Επιστολή της ΛΣ: Άμεση Μείωση στα Τέλη Ύδρευσης

Τρίτη, 6 Μαρτίου 2012
Κ Χρήστο Ντέκα, πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου,
Κοιν: Κ. Κώστα Μπακογιάννη, Δήμαρχο
Πληθαίνουν οι δικαιολογημένες φωνές διαμαρτυρίας των για τα υψηλά τέλη ύδρευσης που επιβάλλει ο Δήμος και μάλιστα σε μια από τις φτωχότερες περιοχές της χώρας.
Επιπλέον οι αυξήσεις που επέβαλλε το Νοέμβρη η Δημοτική Αρχή ΔΗΣΥ-ΝΔ επιτείνουν την ασφυκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τις λαϊκές οικογένειες. Έρχονται να συμπληρώσουν την αποψίλωση του εισοδήματός τους που έχει δεχτεί συντριπτικά πλήγματα από την ανεργία, την ακρίβεια, τις μειώσεις μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, την εμπορευματοποίηση ακόμα και των στοιχειωδών παροχών υγείας, την έξαλλη φοροληστεία που επιβάλλουν η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ με την υποστήριξη των ΛΑΟΣ – ΔΗΣΥ για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των μονοπωλίων.
Στην επιστολή μας ενόψει της 26ης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του 2011 είχαμε σημειώσει τη δραματική αύξηση της τιμής του νερού, με την μετακύληση του χαρατσιού των 80%, η κατάργηση του οποίου ήταν πάγια θέση μας.
Από την 14η Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προειδοποιούσαμε τους εργαζόμενους να επαγρυπνούν ενάντια σε κάθε απόπειρα νέων αυξήσεων στα τιμολόγια του νερού και τους καλούσαμε να αγωνιστούν:
- Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού.
- Για άμεση μείωση των τιμολογίων, κατάργηση του απαράδεκτου καπέλου του 80%
- Δημιουργία αποκλειστικά Δημόσιου Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης υδάτινων πόρων με κεντρικό κρατικό σχεδιασμό, έλεγχο και διαχείριση
Με βάση τα παραπάνω ζητάμε να έρθει για εκ νέου για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της Τετάρτης 7 Μάρτη 2012 το θέμα των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης ώστε να παρθεί απόφαση άμεσης μείωσης τους, με την αφαίρεση του ληστρικού 80% που αδικαιολόγητα ενσωματώθηκε στην τιμή του νερού, την μείωση των τελών ύδρευσης και την κλιμακωτή μείωση των τελών αποχέτευσης.
Νίκος Σερετάκης
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρπενησίου

Read more!

ΛΣ Στερεάς: Ψήφισμα για τον "Κώδικα Ναρκωτικών"

Το νομοσχέδιο “κώδικας ναρκωτικών “ που συζητιέται στη βουλή προσπαθεί να φέρει άλλο ένα πλήγμα στην εργατική τάξη, στους αγώνες και την ποιότητα ζωής της.
Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου με επείγουσες διαδικασίες φέρνει και θέλει να περάσει το νόμο που θα ανοίγει διάπλατα τις πόρτες στην εξάρτηση από ναρκωτικές ουσίες και θα πολλαπλασιάζει το εμπόριο και τη διακίνηση του λευκού θανάτου.
Οι προφάσεις, ότι σέβονται την ελευθερία μας για να κάνουμε χρήση σε ότι «γουστάρουμε», ότι με την απελευθέρωση θα μειωθούν οι χρήστες, ότι θα βοηθηθούν οι εξαρτημένοι, δεν μπορούν να μας ξεγελάσουν.
Το εγχείρημα της απελευθέρωσης χρήσης του χασίς και υποκατάστατων σε γειτονικές χώρες είναι ενδεικτικό για των αριθμό των εξαρτημένων που αυξάνεται ανησυχητικά. Στην Ολλανδία, σχεδιασμένα, αποφασίστηκε η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών την περίοδο ακριβώς που αναπτυσσόταν ένα μεγάλο αντιπολεμικό κίνημα και τώρα το ποσοστό όσων κάνουν καθημερινή χρήση κάνναβης ξεπερνάει το 80%.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο καταδικάζει αποφασιστικά το προωθούμενο νομοσχέδιο και απαιτεί να σταματήσει κάθε διαδικασία προώθησης του.
Καλεί όλους τους εργαζόμενους να αντιταχθούν αποφασιστικά ζητώντας την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Λαμία, 29/2/2012.

Read more!

Σε διατεταγμένη αποστολή η ΚΕΔΕ προς όφελος των μονοπωλίων

Δήλωση της Ελπίδας Παντελάκη, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος

Με αφορμή την πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), με θέμα «τις συνέπειες του εφαρμοστικού νόμου στην Τοπική Διοίκηση», στη διάρκεια της οποίας ουσιαστικά έγιναν αποδεκτές οι νέες περικοπές στα οικονομικά των δήμων, η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, εκπρόσωπος του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο ΔΣ της ΚΕΔΕ, δημοτική σύμβουλος Δήμου Πειραιά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το νέο μνημόνιο της συγκυβέρνησης του "μαύρου μετώπου" ΠΑΣΟΚ - ΝΔ με την τρόικα, όπως και το προηγούμενο του ΠΑΣΟΚ, προστατεύει τα κέρδη των μονοπωλίων μέσα και έξω από την Ελλάδα. Χρησιμοποιείται ως όργανο νέας επίθεσης στο εργατικό και λαϊκό εισόδημα και ταυτόχρονα ως μέσο εκβιασμού της εργατικής τάξης.

Επιδιώκει με την τρομοκρατία και το δίλημμα "ευρώ ή δραχμή" να υποτάξει τους εργαζόμενους, ώστε να αποδεχθούν: Τη νέα απόλυτη μείωση μισθών και συντάξεων, την επιβολή αλλεπάλληλων νέων φόρων και αύξηση των παλιών. Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων. Το μοίρασμα της φτώχειας και της ανεργίας με περιορισμό ημερήσιας και εβδομαδιαίας εργασίας. Την προοπτική στάσης πληρωμών, μισθών και συντάξεων από το κράτος, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους καπιταλιστές. Τις νέες περικοπές στις ήδη περιορισμένες κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την Παιδεία, την Πρόνοια κ.λπ.

Στη νέα μείωση πόρων προς την Τοπική Διοίκηση που σημαίνει νέα επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και μεγαλύτερες ελλείψεις σε έργα και κοινωνικές υπηρεσίες, το ΔΣ της ΚΕΔΕ δε ζητά να μην υπάρχουν περικοπές (αφού αυτές τις θεωρεί δεδομένες!) αλλά ζητά η μείωση των αναπτυξιακών πόρων (ΣΑΤΑ) "να γίνει με ισόρροπο επιμερισμό μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμού Αυτοδιοίκησης", δηλαδή να επιβαρυνθεί και η περιφερειακή διοίκηση (!).

Π.χ. από τη μείωση της ΣΑΤΑ προς τους Δήμους που είναι 140 εκατ. ευρώ ζητά στη Β/βάθμια Τοπική Διοίκηση να υπάρχουν μειώσεις της τάξης των 50 εκατ. ευρώ (!), ώστε η μείωση της ΣΑΤΑ να είναι στα 90 εκατ. ευρώ (!!!).

Οσον αφορά για την πρόσκληση της ΚΕΔΕ να επισκεφτούν την Αθήνα οι Ιταλοί Δήμαρχοι που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να προσφέρουν το μισθό τους στην Ελλάδα για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει "τάχα" την κρίση, εντάσσεται σε επικοινωνιακό μπαράζ αποπροσανατολισμού και εμπαιγμού του λαού που συνθλίβεται στις μυλόπετρες του ευρωενωσιακού ονείρου και των αλλεπάλληλων μνημονίων, για να στηρίξουν την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων και να κάνουν πάμφθηνη την εργατική δύναμη.

Επιδιώκουν να ταυτίσει στη συνείδησή του ο λαός ότι η αιτία της καπιταλιστικής κρίσης βρίσκεται στους μισθούς, στις σπατάλες και την κακοδιαχείριση, αφήνοντας στο απυρόβλητο τα μονοπώλια και την εξουσία τους, που ξεζουμίζουν τα λαϊκά στρώματα και κλέβουν τους καρπούς του μόχθου τους.

Από αυτήν την άποψη, το ΔΣ της ΚΕΔΕ με βάση τους δοσμένους συσχετισμούς βρίσκεται σε διατεταγμένη αποστολή. Να προωθήσει με "νύχια και με δόντια" την περιβόητη "κοινωνική συνοχή". Δηλαδή, προσπαθεί να πείσει το λαό να παραιτηθεί από τα δικαιώματά του, να υποκλιθεί στην εξουσία των καπιταλιστών και να υιοθετήσει ως αναγκαία επιλογή το μοίρασμα της φτώχειας και της μιζέριας για "να σωθεί τάχα" η χώρα. Δηλαδή, για να σωθούν τα μονοπώλια με νέα προνόμια και κίνητρα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Επομένως, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί μικρομεσαίοι αγρότες, οι συνταξιούχοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να την επιβάλουν. Να ανατρέψουν αυτήν την πολιτική, αυτήν την εξουσία συνολικά, να οργανώσουν την πάλη τους και να απαιτήσουν μέτρα που ανακουφίζουν τη ζωή τους».

Read more!