Εκδήλωση τιμής της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ στις Κορυσχάδες


Την Κυριακή 29 Μάη 2011 πραγματοποιήθηκε στις Κορυσχάδες η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ προς τιμή της 67ης επετείου της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε το Μάη του 1943 μετά από εκλογές που οργάνωσε το ΕΑΜ κάτω από τη μύτη των φασιστών Γερμανοϊταλών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των οργανώσεων Φθιώτιδας-Ευρυτανίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, ο Νίκος Σερετάκης, Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο πρώην δήμαρχος Καρπενησίου Τάκης Σερετάκης, ο πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μανώλης Μαθιουδάκης και πλήθος κόσμου, αντιστασιακών και φίλων της εθνικής αντίστασης.

Ο Χρήστος Τσιντζιλώνης, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, που ήταν και ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, κατάγγειλε το δήμαρχο Καρπενησίου κ. Μπακογιάννη για ασέβεια απέναντι στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης για την άρνησή του να στηρίξει την εκδήλωση της μεγαλύτερης οργάνωσης των Αντιστασιακών. Αναφέρθηκε στις συνθήκες που προετοιμάστηκε και πραγματοποιήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο, τις αποφάσεις του και το Ιστορικό Ψήφισμα. «Το Ψήφισμα των Κορυσχάδων, ο καταστατικός χάρτης της αγωνιζόμενης Ελλάδας, είναι το πιο προοδευτικό απ' όλα τα Συντάγματα που γνώρισε ο ελληνικός λαός», υπογράμμισε. Κατάγγειλε τη βρώμικη επιχείρηση πλαστογράφησης της ιστορίας για να συκοφαντηθεί ο αγώνας του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και του ΚΚΕ. Τόνισε ότι οι αντιστασιακοί και σήμερα συνεχίζουν στην πρώτη γραμμή του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, μαζί με το ταξικό λαϊκό κίνημα για τα συμφέροντα του λαού

Στο χαιρετισμό του ο Βασίλης Λάππας, γραμματέας της ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ, τόνισε μεταξύ άλλων: «Τιμούμε σήμερα την πρώτη προσπάθεια που έγινε στη χώρα μας να οικοδομηθεί μια άλλη εξουσία, διαφορετική από όσες έχει γνωρίσει ο λαός μέχρι σήμερα. Μια εξουσία που πηγάζει από τον ίδιο το λαό με προσανατολισμό την υπεράσπιση των συμφερόντων του. Και σήμερα η συμπόρευση με το ΚΚΕ είναι η μόνη λύση για το λαό, είναι η μόνη επιλογή που δε θα τον προδώσει».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε επίσης η ΚΝΕ. Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια της αντίστασης, το πένθιμο εμβατήριο και τον Εθνικό Ύμνο από χορωδία αντιστασιακών. Δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, παρότι είχε προσκληθεί. Στεφάνια κατάθεσαν τα Παραρτήματα Ευρυτανίας, Λαμίας, Ελασσόνας και Λάρισας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, η ΝΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ, η ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ και το ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ.


Read more!

Σχόλιο Νίκου Σερετάκη για τη στάση του Δήμου απέναντι στην ΠΕΑΕΑ


H εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ την Κυριακή 29 Μάη στις Κορυσχάδες έγινε με επιτυχία παρά την στάση της Δημοτικής Αρχής ΝΔ-ΔΗΣΥ-ΛΑΟΣ που όχι μόνο αρνήθηκε να προσφέρει έστω και μια καρέκλα αλλά απαξίωσε και να παραβρεθεί. Κατά τα άλλα λυπάται ο κ. Δήμαρχος που οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης αρνήθηκαν να γίνουν ντεκόρ στις φωτογραφίες του με τους εκπρόσωπους της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις 22/5.

Θυμίζει τη στάση των αστών και του αστικού πολιτικού κόσμου στην κατοχή: πρώτοι στα σαλόνια μα απόντες από το έπος της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας.

Νίκος Σερετάκης

Δημοτικός Συμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση


Read more!

Η ΠΕΑΕΑ Καταγγέλει τη Στάση του Δημάρχου Καρπενησίου


Ανακοίνωση - καταγγελία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απαράδεκτη, ασεβή προς τους αγωνιστές και πρωτοφανή ενέργεια του δημάρχου Καρπενησίου που αρνήθηκε να παραχωρήσει τεχνική υποστήριξη για την πραγματοποίηση της εκδήλωσής μας στις Κορυσχάδες προς τιμήν των 67 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, με την ανυπόστατη δικαιολογία ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα!

Αυτό συνέβη για πρώτη φορά από τη μεταπολίτευση, γι' αυτό θα μείνει το όνομα του σημερινού δημάρχου στην ιστορία με μελανά χρώματα.

Ομως πριν μερικές μέρες - στις 22 Μάη - παραχώρησε τα πάντα για την πραγματοποίηση της κυβερνητικής φιέστας για τον ίδιο λόγο, με την απουσία, όμως, των αγωνιστών που πρωτοστάτησαν σ' αυτήν την ιστορική πράξη, της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου στα χρόνια της χιτλεροφασιστικής κατοχής.

Η διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, της μεγαλύτερης αντιστασιακής οργάνωσης που έχει συμβάλει στη δημιουργία του Μουσείου των Κορυσχάδων, θα πραγματοποιήσει την εκδήλωση τιμής, με σεβασμό σ' αυτούς που αγωνίστηκαν με αυταπάρνηση ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, με οποιοδήποτε κόστος παρά τα οποιαδήποτε εμπόδια βάζει η απαράδεκτη στάση του δημάρχου».

http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=6269166


Read more!

ΠΕΑΕΑ: Κάλεσμα στην Εκδήλωση στις Κορυσχάδες την Κυριακή 29 Μάη


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ

(ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ)

Παράρτημα Ευρυτανίας

ΤΣΙΤΣΑΡΑ 3 – ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ τηλ.: 2237023076

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΛΕΣΜΑ

Η ΠΕΑΕΑ διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής στην Εθνική Αντίσταση και τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της περιόδου 1941-44 , ψυχή και σάρκα του ήταν το ΕΑΜ, το οποίο ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, όταν οι εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων είτε συνεργάζονταν με τον κατακτητή, είτε κήρυτταν την υποταγή και φεύγανε στο εξωτερικό.

Το Σάββατο 28 Μάη στις 12:00, με εκδήλωση στην Καλύβα του Στεφανή στην Σπερχιάδα, από όπου ξεκίνησε τον Μάη του 1942 η πρώτη ανταρτοομάδα, απαρχή του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, θα τιμηθεί το ξεκίνημα του εθνικο-απελευθερωτικού αγώνα.

Την Κυριακή 29 Μάη στις 11:30 , με εκδήλωση στις Κορυσχάδες για την 67η επέτειο της σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου το οποίο πραγματοποιήθηκε ύστερα από μυστικές εκλογές που έγιναν σε όλη την Ελλάδα και ψήφισαν πάνω από ένα εκατομμύριο, κάτω από την μύτη των κατακτητών . Το συμβούλιο κατέληξε σε σημαντικές αποφάσεις που προσπάθησαν να θεμελιώσουν την λαϊκή εξουσία με θεσμούς λαϊκής αυτοδιοίκησης και δικαιωσύνης.

Το παράρτημα Ευρυτανίας ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ καλεί όλους τους αγωνιστές, απογόνους και φίλους της Εθνικής Αντίστασης να συμμετέχουν και να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις. Καλεί ιδιαίτερα τους απογόνους των αγωνιστών, τους νέους και τις νέες να συμμετέχουν.

Οι εκδηλώσεις πέρα από την ιστορική τους σημασία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος ενάντια στην παραχάραξη που οργανώνει η άρχουσα τάξη, και τις προσπάθειες αποχρωματισμού της ιστορίας της εθνικής αντίστασης. Στις σημερινές ιδιαίτερα συνθήκες προβάλουν τα μηνύματα για την ανάγκη ανασύνταξης του λαϊκού κινήματος, την δημιουργία της λαϊκής στρατιάς που θα αλλάξει τους συσχετισμούς δύναμης μέχρι το επίπεδο της εξουσίας και θα επιβάλει ανάπτυξη με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες.

Όσοι αγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης θέλουν να μεταβούν την Κυριακή στις Κορυσχάδες, μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 6980174305 και 6979947206


Read more!

Αναφορικά με το ΓΠΣ και τη νέα Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου


  1. Το ΚΚΕ έχει τοποθετηθεί αναλυτικά για την ουσία του θέματος μέσω της παρέμβασης της Λαϊκής Συσπείρωσης στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο. Επαναλαμβάνουμε: ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, δεν αποτελούν κοινωνικά ουδέτερες διαδικασίες. Οργανώνουν το χώρο σύμφωνα με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα και επιλογές του κεφαλαίου. Προωθούν τη συγκέντρωση και συγκεντροποίηση κεφαλαίου και γης σε βάρος των μικροϊδιοκτητών. Αυτός είναι ο βάρβαρος καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης τον οποίο υπηρετούν τα κόμματα του κεφαλαίου και που μόνο θεό του ξέρει το κέρδος των «επενδυτών”.
  1. Η τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ (18/5) ουσιαστικά δικαιώνει την συγκεκριμένη πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης που είχε απορριφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση: Να πάρει δηλαδή το ΔΣ θέση συνολικής απόρριψης του ΓΠΣ, να απαιτήσει την απόσυρση – ακύρωσή του.
  1. Ο Δήμος έχει ευθύνη να πρωτοστατήσει αυτός σε όλες τις ενέργειες για την ακύρωσή του ΓΠΣ. Δεν έχει δικαίωμα να πετάει το μπαλάκι στους δημότες, ή να τους παροτρύνει να προσφύγουν δικαστικά από μόνοι τους. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει το ελάχιστο που μπορεί να κάνει είναι να στηρίξει πρακτικά – αναλαμβάνοντας και την οικονομική συνέπεια της πολιτικής ευθύνης που φέρει – τους δημότες και τους φορείς που θα το πράξουν.
  1. Οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, αλλά και άλλων δυνάμεων, οι “ανεξάρτητοι”, έχουν τεράστιες ευθύνες τις οποίες προσπαθούν να κουκουλώσουν μπροστά στη γενική κατακραυγή. Και από το επεισόδιο αυτό πρέπει οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και κτηνοτρόφοι να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα.
Καρπενήσι, 23 Μάη 2011
Νίκος Σερετάκης
Δημοτικός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Read more!

Το ΚΚΕ Φέρνει στη Βουλή την Δίωξη του ΔΣ της ΕΛΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Θέμα: Να σταματήσει άμεσα η πειθαρχική δίωξη των μελών του ΔΣ της ΕΛΜΕ Ν. Ευρυτανίας.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας του Υπουργείου Παιδείας κάλεσε, στις 17/5/2011, με έγγραφό της ολόκληρο το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας σε έγγραφη απολογία μέχρι την Παρασκευή 20 Μάη 2001, γιατί με ανακοίνωσή του κατήγγειλε την εκχώρηση της διαδικασίας πληρωμής της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών της Ευρυτανίας σε ιδιώτη. Γιατί δηλαδή έπραξε το αυτονόητο, να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των μελών της.

Πρόκειται για ωμή συλλογική δίωξη και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, με την αξιοποίηση του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ως εργαλείο εκφοβισμού και τρομοκράτησης, προκειμένου να φιμωθεί κάθε φωνή διαμαρτυρίας στα αντιδραστικά σχέδιά της κυβέρνησης

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει άμεσα η πειθαρχική δίωξη του ΔΣ της ΕΛΜΕ και να γίνουν σεβαστές οι δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Πρωτούλης
Κατατέθηκε στις 23/5/2011

Read more!

Όχι στην Ποινικοποίηση της Συνδικαλιστικής Δράσης

ΕΥΡΥΤΑΝΙΑ:
Απόπειρα ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης
Στη δίωξη και ποινικοποίηση κάθε συνδικαλιστικής δράσης, με την αξιοποίηση του αντιδραστικού δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα ως εργαλείο εκφοβισμού και τρομοκράτησης, επικεντρώνεται μεταξύ άλλων η κυβέρνηση, προκειμένου να φιμώσει κάθε φωνή διαμαρτυρίας στα αντιδραστικά σχέδιά της, να κάμψει κάθε αγωνιστική πρωτοβουλία που τάσσεται απέναντί της, ακόμη κι αν αυτή είναι μια ...ανακοίνωση.
Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ευρυτανίας του υπουργείου Παιδείας καλεί με έγγραφό της στις 17/5/2011 το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας σε έγγραφη απολογία μέχρι την Παρασκευή 20 Μάη, στις 10 το πρωί «διότι στις 13/5 δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο και απεστάλη στα τοπικά ΜΜΕ επιστολή της ΕΛΜΕ Ευρυτανίας σχετική με την "ανάθεση της μισθοδοσίας σε ιδιώτες" κατά παράβαση των άρθρων 25, 26 και 107 του Ν.3528/2007».
Υπενθυμίζεται ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης του Νομού εκχώρησαν τη διαδικασία πληρωμής της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών της Ευρυτανίας σε ...ιδιώτη, συνεργάτη της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, ο οποίος έχει έδρα στη Χαλκίδα. Κι επειδή η ΕΛΜΕ, το συνδικαλιστικό όργανο των εκπαιδευτικών, ...τόλμησε να το καταγγείλει, εκφράζοντας την αντίθεσή της στην παραπάνω εξέλιξη και να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των 250 καθηγητών του νομού, καλείται σε απολογία.
Μετά την προχθεσινή συνεδρίασή του, το ΔΣ της ΕΛΜΕ απαιτεί από τον Διευθυντή της Δευτεροβάθμιας να ανακαλέσει την κλήση σε απολογία και ξεκαθαρίζει: «Το Δ.Σ. καθιστά σαφές ότι δεν απολογείται σε κανέναν για την αυτονόητη ενέργειά του να καταγγείλει μια παράνομη πράξη που είναι σε βάρος των συναδέλφων. Η συνδικαλιστική δράση και η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι εξάλλου ο κύριος σκοπός και ρόλος της ΕΛΜΕ. Θεωρούμε την κλήση σε απολογία όλου του ΔΣ καταφανέστατη πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη που δεν νομιμοποιείται και δεν στηρίζεται σε καμία ηθική αλλά και σε καμιά κείμενη νομική διάταξη».
Παράλληλα, επισημαίνει την παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων με την ανάθεση της μισθοδοσίας σε ιδιώτη. Σχετικά με την αναφορά στα άρθρα 25, 26 και 107 σημειώνει ότι «αφορούν τη στάση μεμονωμένου υπαλλήλου ως άτομο κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του και δεν αφορούν τη δράση και τη στάση ενός συνδικαλιστικού οργάνου».
Να σταματήσει άμεσα η πειθαρχική δίωξη απαιτεί με απόφασή του και το ΔΣ της ΟΛΜΕ.
Ριζοσπάστης Παρασκευή 20 Μάη 2011

Read more!

Βουλευτές ΚΚΕ: Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για παράδοση της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών της Ευρυτανίας σε ιδιώτες.


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων
Θέμα: Να ανακληθεί άμεσα η απόφαση για παράδοση της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών της Ευρυτανίας σε ιδιώτες.
Την ανάθεση της διαδικασίας πληρωμής της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών της Ευρυτανίας σε κάποιον ιδιώτη, κατήγγειλε στις 12 Μάη 2012 η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας με ανακοίνωσή της.

Συγκεκριμένα, καταγγέλλεται ότι οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης εκχώρησαν τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών του νομού σε ιδιώτη, συνεργάτη της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, ο οποίος έχει έδρα στη Χαλκίδα. Για την όποια υπηρεσία (βεβαιώσεις αποδοχών κλπ.) θα καταβάλλεται 0,5 ευρώ μηνιαίως από τον κάθε καθηγητή και 5 ευρώ μηνιαίως επίσης από το κάθε σχολείο
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει ώστε να ανακληθεί η παράδοση της μισθοδοσίας των εκπαιδευτικών στους ιδιώτες που εκτός των άλλων παραβιάζει τα δημοκρατικά τους δικαιώματα εκθέτοντας τα προσωπικά τους δεδομένα και τους υποχρεώνει να πληρώσουν για υπηρεσίες που το κράτος ως εργοδότης έχει ευθύνη να τους παρέχει.
Οι βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος
Θανάσης Παφίλης
Γιάννης Πρωτούλης

Read more!

ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ: Αγωνιστικό «ΟΧΙ» στο «χαράτσι» του ΕΛΓΑ


Κινητοποιήσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, με πρωτοβουλία της ΠΑΣΥ,

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 18 Μάη 2011, σε πολλές περιοχές της χώρας, οι μικρομεσαίοι αγρότες διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να παλέψουν σκληρά ενάντια στο νέο νόμο για την αγροτική ασφάλιση, που τους επιβάλλει νέο «βαρύ χαράτσι» για τον ΕΛΓΑ.

Μ' αυτό το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, τα ασφάλιστρα για τον ΕΛΓΑ εκτοξεύονται στα ύψη, χωρίς, μάλιστα, να παρέχεται εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς.

Ταυτόχρονα, με αυθαίρετο και εκβιαστικό τρόπο, υποχρεώνονται οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, μαζί με τις αιτήσεις για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων της Ενιαίας Ενίσχυσης, καθώς και για τη σύνταξη του Μητρώου Αγροτών, να υπογράψουν χρέωση λογαριασμού - εξουσιοδότηση προς τον ΕΛΓΑ, προκειμένου να εισπράξει από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αν δεν το κάνουν, στέλνονται στην Εφορία, καθώς - όπως αναφέρεται στα σχετικά χαρτιά που λαμβάνουν - «σε περίπτωση μη καταβολής της ειδικής υπέρ ΕΛΓΑ ασφαλιστικής εισφοράς», τότε «το οφειλόμενο ποσό αποστέλλεται για βεβαίωση και είσπραξη στη ΔΟΥ και εισπράττεται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων»!

Οι πολύμορφες χτεσινές κινητοποιήσεις που έγιναν μετά από πρωτοβουλία της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, ανέδειξαν την απόφαση του αγροτικού κόσμου να μην υποκύψει στον κυβερνητικό εκβιασμό και να μην υπογράψει τις εξουσιοδοτήσεις στον ΕΛΓΑ, απαιτώντας:
  • Να μην ισχύσει ο νόμος - έκτρωμα.
  • Να παγώσουν οι διαδικασίες για το «χαράτσι» και, φέτος, να ισχύσει μεταβατικό στάδιο, που το ύψος της ασφαλιστικής εισφοράς να ανέρχεται στα περσινά επίπεδα.
  • ΕΛΓΑ, κρατικό φορέα, με επαρκή χρηματοδότηση, που θα αποζημιώνει στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους.
Στη Λαμία οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς. Στη διάρκεια της κινητοποίησης κατατέθηκε το ψήφισμα της ΠΑΣΥ στον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Στάικο, ο οποίος κλήθηκε να πάρει θέση στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τα εκβιαστικά χαράτσια του ΕΛΓΑ, ενώ επίσης επισημάνθηκαν και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σχετικά οι ελαιοπαραγωγοί της περιοχής, από την άσχημη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε βάρος τους.

Read more!

Η ΕΛΜΕ Ευρυτανίας Καταγγέλει την...Ιδιωτικοποίηση της Μισθοδοσίας!


ΕΛΜΕ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ
Καρπενήσι 36100
Τηλ: 2237022459
mail: elme.eyr@gmail.com
Καρπενήσι 12 Μαΐου 2011
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Συνάδελφοι
Από τις αρχές Μαΐου όπως ίσως θα ξέρετε οι περισσότεροι, η μισθοδοσία σταμάτησε να γίνεται από τους εκκαθαριστές στα σχολεία και στη Δ/νση και δρομολογήθηκαν οι εξελίξεις για την Ενιαία Αρχή Πληρωμών ( ΕΑΠ ). Αυτά, όμως, στα χαρτιά γιατί στην πράξη έγινε κάτι άλλο εξοργιστικό και πλήρως απαράδεκτο που αγγίζει τα όρια της παρανομίας.

Ο Δ/ντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κασκαμπάς επικαλούμενος τις υπαρκτές ή μη δυσκολίες στη μετάβαση στο σύστημα της ΕΑΠ και το επιχείρημα ότι έτσι έκανε και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας , χωρίς να ενημερώσει κανέναν και στο πόδι, έσπευσε να εκχωρήσει τη μισθοδοσία των εκπαιδευτικών του νομού σε κάποιον ιδιώτη-συνεργάτη της ΕΑΠ ονόματι Θεοδωρόπουλο Θωμά, με έδρα τη Χαλκίδα, από τηλεφώνου. Η ανάθεση αυτή έγινε χωρίς καμία μα καμία διασφάλιση των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων 250 καθηγητών της Ευρυτανίας και μάλιστα χωρίς ο εν λόγω άγνωστος κύριος να υπογράψει έστω ένα χαρτί ότι είναι υπόλογος έναντι του νόμου. Τα προσωπικά ευαίσθητα δεδομένα μας είναι πλέον online στο προσωπικό του site, με ότι αυτό σημαίνει για την ασφάλεια των δεδομένων αυτών, πέρα του ότι ο ίδιος δε δεσμεύτηκε σε τίποτα και άρα μπορεί εν δυνάμει να τα παραχωρήσει – πουλήσει έναντι αμοιβής σε οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο. Το εξοργιστικότερο όμως είναι ότι η όποια υπηρεσία ( βεβαιώσεις αποδοχών κλπ ) θα δίδεται έναντι αμοιβής 0,5 Euro μηνιαίως από τον κάθε συνάδελφο και 5 Euro μηνιαίως επίσης από το κάθε σχολείο!!! Η δουλειά, δηλαδή, που έκαναν τόσοι συνάδελφοι στα σχολεία για να μαζευτούν τα στοιχεία αυτά, δόθηκε από τηλεφώνου, κυριολεκτικά, σε κάποιον ο οποίος θα μας τα πουλάει κερδοσκοπώντας σε βάρος μας .

Εύλογα λοιπόν τα ερωτήματα: Γιατί επιλέχθηκε ο εύκολος δρόμος της ιδιωτικοποίησης που κρύβει αρκετούς κινδύνους αλλά και πρόσθετο κόστος για μας; Ανευθυνότητα , αδιαφορία ή ανικανότητα ; Ότι από τα τρία και αν ισχύει η επιλογή αυτή αφήνει έκθετο τον προϊστάμενο, αλλά και την υπηρεσία της οποίας προΐσταται, όταν μάλιστα το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εξέφρασε την πλήρη και σαφή αντίθεσή του υποδεικνύοντας επιπλέον και λύση για το πρόβλημα ( συγκρότηση οικονομικής υπηρεσίας ). Η εμμονή μάλιστα σε αυτήν τη λύση χωρίς να διερευνηθεί όποια άλλη εναλλακτική και η εχθρική στάση απέναντι στις ενστάσεις μας και τη διαφωνία μας δείχνει και την άποψη που έχει ο κος προϊστάμενος για τη δημοκρατική λειτουργία και το διάλογο που μπορεί να λύνει τα όποια προβλήματα.

Το Δ.Σ. στην συνεδρίασή του στις 3/5 ομόφωνα, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του και την έντονη διαμαρτυρία του για την επιλογή αυτή. Καλούμε τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπ/σης να ανακαλέσει την απόφαση αυτή και να διασφαλίσει τα προσωπικά μας δεδομένα την ύστατη αυτή στιγμή και στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, διαφορετικά θα φέρει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί σχετικά με πιθανή διαρροή στοιχείων. Τον καλούμε να συγκροτήσει άμεσα οικονομική υπηρεσία που θα διαχειρίζεται τη μισθοδοσία. Την υπηρεσία αυτή μπορεί να στελεχώσει από εκπαιδευτικούς δίνοντάς τους αντίστοιχα κίνητρα .

Καλούμε τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς καθώς και τους Διευθυντές των σχολείων να μην πληρώσουν κανένα ποσό. Η μισθοδοσία είναι υποχρέωση της Υπηρεσίας και όχι προϊόν που πρέπει να αγοράσουμε.

Καλούμε την Πολιτεία και το Υπουργείο Παιδείας, τον Περιφερειακό Δντή Στερεάς Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, αφού μετά τις μεγαλοστομίες περί αξιόπιστου συστήματος μισθοδοσίας, αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και ανίκανοι να διαχειριστούν μια τέτοια προοπτική. Την ώρα που πληρώνουμε για τα πάντα μας καλούν να πληρώσουμε ακόμα και για να μας πληρώσουν!!! Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Ως εδώ και μη παρέκει!

Ο Πρόεδρος Μαστροκώστας Κώστας
Η Γ. Γραμματέας Πανοπούλου Φωτεινή

Read more!

Η Κ.Ο Ευρυτανίας του ΚΚΕ για τις απαντήσεις της κυβέρνησης σε ερωτήσεις βουλευτών του κόμματος


Για τη Συγχώνευση των Σχολείων στο Δήμο Αγράφων, η κυβέρνηση προκαλεί όταν ισχυρίζεται ότι οι συγχωνεύσεις έγιναν με "αυστηρά με παιδαγωγικά κριτήρια υπηρετώντας τον μαθητή και την εκπαιδευτική κοινότητα", όταν είναι πασιφανές ότι κριτήριό της είναι οι περικοπές και το "νέο σχολείο" της αγοράς και της αμάθειας.

Επιπλέον υπονοεί ότι την εισήγηση έκαναν ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Ευρυτανίας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης.

Για το Πυροσβεστικό Φυλάκιο στη Φουρνά ουσιαστικά δεν απαντάει και πετάει το μπαλάκι στο Δήμο. Αποδείχνεται ότι το πέρασμα αρμοδιοτήτων κεντρικής σημασίας στους δήμους, που εντείνεται με τον Καλλικράτη, αποτελεί και δρόμο για να αποποιούνται οι κυβερνήσεις τις πολιτικές τους ευθύνες.
Η εγκληματική πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκράτες πλήττει κάθε μέρα και περισσότερο την Ευρυτανία, ο μαρασμός απαραίτητων υποδομών μεγαλώνει και οι συνθήκες διαβίωσης ειδικά στα χωριά, μας γυρνάν πολλά χρόνια πίσω. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι τα προβλήματα πρέπει να δράσουμε άμεσα. Και οι δύο περιπτώσεις αναδείχνουν ότι η καταδίκη και η σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική, η αποδυνάμωση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, αποτελούν όρους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την κάλυψη των αναγκών των λαϊκών στρωμάτων.
ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ
17 Μάη 2011

Read more!

H KO Ευρυτανίας του ΚΚΕ για τον Άρη Βελουχιώτη


Σε άρθρο των “Ευρυτανικών Νέων”, σχετικά με την αποκατάσταση του Άρη Βελουχιώτη από το ΚΚΕ, υπάρχει ένα ανυπόγραφο σχόλιο, το οποίο προφανώς είναι άποψη του εκδότη, ότι αν ο Άρης ζούσε δεν ξέρει αν θα συνηγορούσε.

Καταρχήν αυτή η αυθαίρετη και αντιεπιστημονική προσέγγισή σας τουλάχιστον προσβάλει την μνήμη του Άρη.

Ο Άρης ζυμώθηκε και ατσαλώθηκε μέσα από Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, υπηρέτησε με ηρωισμό και αυτοθυσία την ταξική πάλη και μάλιστα στην ανώτερή της μορφή, αυτή της ένοπλης, η δράση του ήταν ιστορική και έφτασε μέχρι την τραγική θυσία (Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ τομ Α, Σύγχρονη Εποχή σελ:517).

Από ποιους προβάλλεται ο Άρης και από ποια πλευρά, έχει ιδιαίτερη σημασία. Για παράδειγμα όταν κάποιος διαρρηγνύει τα ιμάτιά του, επειδή το ΚΚΕ δεν συμφώνησε με τον Άρη για συνέχιση του ένοπλου αγώνα (την συγκεκριμένη χρονική στιγμή) και παράλληλα τάσσεται υπέρ της «Συμφωνίας της Βάρκιζας», θέτει σε προβληματισμό και τον πλέον καλοπροαίρετο παρατηρητή!

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα στην Ελλάδα που θεωρεί ανάγκη να μελετά επιστημονικά την ιστορία του και να την εκθέτει πρώτα απ’ όλα στην εργατική τάξη τα συμπεράσματα για την ισχυροποίηση της πάλης της. Γι αυτό και θα προχωρήσει σε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για τον Β’ τόμο της Ιστορίας του. Τα ντοκουμέντα θα εκδοθούν και γι’ αυτό οι εικασίες του καθενός δεν έχουν καμία σημασία.

Άλλωστε για τον Άρη έχουν ήδη γίνει δεκάδες εκδηλώσεις και έχουν εκδοθεί άρθρα (Περιοδικό Νέος Κόσμος Ιούνης 1965 σελ 91) που τιμούν την μνήμη του.

ΚΚΕ.
Κομματική Οργάνωση
Ευρυτανίας

Read more!

9η Συνεδρίαση του ΔΣ: το ΓΠΣ, ο ΟΕΥ και τα Επιχειρηματικά Συμφέροντα

Το θέμα που κυριάρχησε στην 9η Συνεδρίαση του ΔΣ ήταν οπωσδήποτε το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο και οι εκτεταμένες αλλαγές χρήσεις γης που επιφέρει. Ωστόσο δεν ήταν το μόνο σημαντικό θέμα, ούτε το μόνο όπου επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά η στρατηγική σύγκλιση και σύμπλευση των κομμάτων του κεφαλαίου και των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου, είτε βρίσκονται στην διοίκηση του δήμου είτε στην αντιπολίτευση.

Επίσης δόθηκε και νέα συνέχεια στο αντεργατικό σήριαλ των εκτάκτων, ενώ προς συζήτηση ήταν και η πρακτική σπουδαστών των ΤΕΙ, η κάλυψη δηλαδή αναγκών προσωπικού με όρους πρακτικά τζάμπα εργασίας.

Η συζήτηση για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο ήταν αποκαλυπτική. Είναι σαφές ότι οι δυνάμεις που έχουν συγκεκριμένες ευθύνες προσπάθησαν να τις προσπεράσουν. Στο κάτω – κάτω, αν πράγματι διαφωνούν με το συγκεκριμένο σχέδιο, αν έστω δεν κατάλαβαν ή δεν ψήφισαν έτσι, τότε γιατί ακόμη και σήμερα δεν το καταδικάζουν; Γιατί δεν το καταγγέλλουν στην ουσία και τη μεθόδευσή του;

Στην ουσία έχουμε σε μικρογραφία αυτό που γίνεται σε όλη την Ελλάδα, όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ παραδίδουν όρη, παραλίες και δάση στο κεφάλαιο. Αυτό προωθείται σήμερα στην Αττική (παραλιακό μέτωπο, Ελληνικό, ελαιώνας) και σε όλη την επικράτεια μέσω των αλλαγών χρήσης γής. Αυτό γίνεται και στην περίπτωσή μας.

Τα κριτήρια του ΓΠΣ εναρμονίζονται με τις επιχειρηματικές επιλογές στην περιοχή μας (λχ αναφορά σε συγκεκριμένους κλάδους τουρισμού).Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανάγκη επέκτασης του δικτύου αποχέτευσης δεν αναφέρεται ως πιεστική προτεραιότητα για τους κατοίκους αλλά ως ανάγκη για τις περιοχές “ιδιαίτερης τουριστικής οίκησης” μεταξύ των οποίων ονοματίζει και τον Αγ. Ανδρέα (!).

Δεν είναι τυχαίο το ότι το ΓΠΣ κάνει λόγο για “τουλάχιστον ΧΥΤΑ” στον χώρο που συγκεντρώνονται σήμερα τα σκουπίδια όλου του δήμου “προσωρινά” μετά από εφετινή απόφαση όλων των άλλων παρατάξεων πλην Λαϊκής Συσπείρωσης.

Δεν θεωρούμε επίσης τυχαίο ότι μια σειρά οριοθετήσεις (λχ ζώνες τουριστικής ανάπτυξης) συναντούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, ούτε ότι ορισμένες αλλαγές και αναφορές άπτονται των σχεδίων ΑΠΕ (λχ το πρόβλημα με το δάσος της Μηλιάς, οι αναφορές στο υδροηλεκτρικό δυναμικό του Καρπενησιώτη) που στο σχεδιασμό του κεφαλαίου αποκτούν ιδιαίτερη σημασία.

Σε ότι αφορά στο μεγάλο πρόβλημα της Μεσοχώρας μια σειρά τοποθετήσεις τόσο από μεριάς υπευθύνων των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου και της πολεοδομίας όσο και από τους νομικούς συμβούλους που κάλεσε ο κ. Δήμαρχος επιβεβαιώνουν ότι έχουμε να κάνουμε με κλασική “θυσία” μικροϊδιοκτητών στο όνομα των επενδύσεων.

Οι αναφορές που έγιναν είναι συγκεκριμένες: Ότι έχει σχέση με τον περιφερειακό σχεδιασμό για το Νομό (αξιοποιηθεί αθλητισμός, χιονοδρομικό, ορεινός τουρισμός ). Ότι το σκεπτικό ήταν για ζώνη αθλητικών δραστηριοτήτων έξω από το προπονητικό κέντρο ώστε να δοθεί δυνατότητα για ιδιωτικές επενδύσεις (τυχαία και εδώ η σύμπτωση με τη συζήτηση για την παραχώρηση και του προπονητικού κέντρου σε ιδιώτες;) . Ότι η τελική διαμόρφωση έγινε με γνώμονα να μπορεί να ενταχθεί στον αναπτυξιακό νόμο. Είναι χαρακτηριστικά αυτά που ακούστηκαν για “μεγάλους επενδυτές” που “θα φέρουν μέχρι και τη Ρεάλ”, ότι στην περιφέρεια έλεγαν όποιος δυσανασχετήσει να τον παραπέμψουν εκεί- επιβεβαιώνοντας πλήρως ότι υπάρχει πολιτική επιλογή, σχεδιασμός και στόχευση

Η όλη εξέλιξη κατά τη γνώμη μας δεν είναι άσχετη από τη διαδικασία συγκεντροποίησης και συγκέντρωσης κεφαλαίου και γης που εξελίσσεται στην περιοχή και που συνεπάγεται την καταστροφή μικροιδιοκτητών. Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης, προχωρά με κριτήριο το κέρδος σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των αναγκών των εργαζομένων.

Κατά συνέπεια πρόκειται για κατ' εξοχήν πολιτικό και όχι νομικίστικο πρόβλημα και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να ζητήσει με ομόφωνη απόφασή του το ΔΣ την απόσυρση του ΓΠΣ.
Στην πρόταση που κατατέθηκε και που ουσιαστικά δε λέει ούτε δεσμεύει για τίποτα, ζήτησε να υπάρχει τουλάχιστον απόφαση που να καταδικάζει πολιτικά το ΓΠΣ για όλα τα ζητήματα (αλλαγές χρήσης γής, συντελεστές δόμησης, όροι στην κλίση εδάφους, κτλ). Καθώς αυτό δεν έγινε δεκτό, ψηφίσαμε παρών στην πρόταση που υπέβαλλε ο δήμαρχος.

Οι εργαζόμενοι, οι μικροϊδιοκτήτες πρέπει να προβληματιστούν από το γεγονός ότι την απόφαση τελικά πήραν από κοινού οι δυνάμεις. Να βγάλουν συμπεράσματα για το τι σημαίνει “ανάπτυξη” με κριτήριο το κέρδος του κεφαλαίου.

Πολύ σημαντικό θέμα, το οποίο ουσιαστικά πέρασε στα πεταχτά, ήταν και η απόφαση για τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Καρπενησίου (ΟΕΥ).

Ο ΟΕΥ εγκρίθηκε με τις ψήφους των συμβούλων Δημ Συμμαχίας – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ενώ οι “Ανεξάρτητοι” το μόνο που βρήκαν να πουν ήταν ότι είναι...πολλές οι διευθύνσεις. Όμως τι είναι ο ΟΕΥ;. Είναι η συγκεκριμενοποίηση του αντιλαϊκού Καλλικράτη που μετατρέπει τους δήμους σε τμήμα του κρατικού μηχανισμού που φτάνει και εφαρμόζει την πολιτική του κεφαλαίου μέχρι την γειτονιά. Όχι τυχαία μιλά για την “εναρμόνηση” των προγραμμάτων ανάπτυξης του Δήμου με αυτά της περιφέρειας.

Ο ΟΕΥ επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ για τον αντιλαϊκό χαρακτήρα του Καλλικράτη. Εφαρμόζει την πολιτική των περικοπών (έχει ως κριτήριο το “κόστος” και όχι τις λαϊκές ανάγκες) και υλοποιεί πρακτικά την επιλογή που ανέφερε πρόσφατα ο κ. Ραγκούσης για μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 200.000. Μέσω αυτού θα εφαρμοστεί η διεύρυνση του ωραρίου στο δημόσιο αλλά και των ελαστικών σχέσεων εργασίας (προβλέπει 80 τέτοιες θέσεις !!) σε βάρος του δικαιώματος στην πλήρη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Στον ΟΕΥ αναφέρονται συγκεκριμένες κατευθύνσεις της αντιλαϊκής πολιτικής όπως: ιδιωτικοποιήσεις (“αξιοποίηση περιουσίας”, “αυτοχρηματοδότηση”, ΣΔΙΤ), περιορισμό των δικαιωμάτων (όπου αποσκοπούν το τοπικό σύμφωνο κοινωνικής πολιτικής, η χάρτα δικαιωμάτων/υποχεώσεων κα), εμπορευματοποίηση αθλητισμού-πολιτισμού . Ιδιαίτερη αναφορά κάνει σε όλη την αντιλαϊκή γκάμα μέτρων που χτυπάνε και ιδιωτικοποιούν τις κοινωνικές υπηρεσίες (υγεία – πρόνοια): με την υποκατάσταση της ευθύνης του κράτους από δίκτυα εθελοντών, κοινωνική εργασία, δικτύωση ΜΚΟ – υπηρεσιών.

Ο Δήμος θα στηρίζει την “επιχειρηματικότητα”, θα συμβάλλει στην παραπέρα υπονόμευση των εργασιακών δικαιωμάτων και της πλήρους σταθερής δουλειάς (τοπικές πρωτοβουλίες απασχόλησης).
Αποτελεί συμμετοχή του δήμου στην πολιτική που θυσιάζει τις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας στο όνομα της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό – και απόλυτα εναρμονισμένο με την κατεύθυνση της ΕΕ για διάλυση της μικρής κτηνοτροφίας- ότι το οργανόγραμμα του Δήμου προβλέπει μόλις 1 (!) κτηνίατρο όταν σήμερα υπάρχουν 4 κτηνίατροι στο Νομό και το οργανόγραμμα της νομαρχίας προβλέπει 10 οργανικές θέσεις – και αυτά σε μία φάση όπου υποτίθεται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι σε φάση που θα περάσουν στους Δήμους.

Ο ΟΕΥ πρόκειται για το συγκεκριμένο περίγραμμα εφαρμογής της πολιτικής του κεφαλαίου, και ως τέτοιο η Λαϊκή Συσπείρωση τον καταψήφισε.

Read more!

ΚΕΔΚΕ: Συνένοχη στην Αφαίμαξη των Εργαζομένων

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνένοχη στη νέα αφαίμαξη των εργαζομένων
Με νωπές τις κυβερνητικές εξαγγελίες για δραστικές περικοπές στη χρηματοδότηση των δήμων και με δεδομένο ότι οι περικοπές που θα γίνουν στην ήδη κουτσουρεμένη χρηματοδότηση θα έχουν ως αποτέλεσμα από την αδυναμία καταβολής της μισθοδοσίας μέχρι το κλείσιμο κοινωνικών υπηρεσιών, η ΚΕΔΚΕ εμφανίζεται τώρα να κάνει προσπάθειες εξυγίανσης των οικονομικών των δήμων! Η χτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Ενωσης ανέδειξε τις ευθύνες του οργάνου για τη σημερινή αδιέξοδη οικονομική κατάσταση, καθώς συναίνεσε πλήρως στην αντιλαϊκή πολιτική περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης των δήμων, ώστε αυτοί να λειτουργήσουν με ίδια έσοδα, να εμπορευματοποιήσουν τις όποιες κοινωνικές υπηρεσίες, να ξεπουλήσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, να βάλουν και αυτοί με τη σειρά τους χέρι στο ισχνό λαϊκό εισόδημα.
Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του εκπροσώπου της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Χρ. Τέγου, στην οποία υπογράμμισε τις ευθύνες της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ: «Εσείς δε θέλατε να δοθούν αρμοδιότητες του κράτους στους δήμους; Δίνονται, με αυτούς τους όρους (χωρίς χρήματα δηλαδή). Εσείς δε θέλατε φορολογική αποκέντρωση; Για πρώτη φορά, το Νοέμβρη, υπολογίστηκαν στον προϋπολογισμό τα ίδια έσοδα των δήμων (έσοδα από τέλη και φόρους). Εσείς δεν πειθαρχήσατε στην κυβερνητική εντολή να μη γράψετε στους προϋπολογισμούς ούτε ένα ευρώ για έργα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων;». Ο ίδιος τόνισε, απευθυνόμενος στο Σώμα, «είστε συνένοχοι» και συμπλήρωσε ότι αν δεν ανατραπεί αυτή η πολιτική, τα πράγματα είναι αδιέξοδα.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΚΕΔΚΕ έμεινε σε κάποιες παρατηρήσεις επί των πρόσφατων εξαγγελιών των υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.
Καμία ανησυχία για τις λαϊκές ανάγκες
Στις παρατηρήσεις της, λοιπόν, η ΚΕΔΚΕ:
1. Διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση ταυτίζει τα έσοδα των δήμων για λειτουργικές δαπάνες με τα ίδια έσοδα. Παρά ταύτα δε διαμαρτύρεται για την επιβάρυνση του λαϊκού εισοδήματος που θα επιφέρει αυτή η εξέλιξη. Αλλωστε, η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων και η ΚΕΔΚΕ προώθησαν τη λογική της τοπικής φορολογίας, κόντρα στο παλιότερο αίτημα για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης που - όπως έχουν τονίσει οι κομμουνιστές σύμβουλοι - πρέπει να προέρχεται από τη φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου.
2. Θεωρεί ότι εμφανίζονται υπερτιμημένα τα έσοδα των δήμων από φόρους και τέλη, φέρνοντας ως παράδειγμα την αύξηση των απλήρωτων λογαριασμών της ΔΕΗ, αδιαφορώντας επίσης για την επιβάρυνση των εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών. Θυμίζουμε ότι η ΚΕΔΚΕ είχε επικροτήσει την αύξηση των τελών κυκλοφορίας που επιβάρυναν την τσέπη των εργαζομένων, επειδή θα αυξάνονταν έτσι και τα δημοτικά έσοδα.
3. Αναρωτιέται αν αντίστοιχες μειώσεις στα έσοδά τους έχουν σημειωθεί σε άλλους κυβερνητικούς φορείς, αναγνωρίζοντας και ασπαζόμενη προφανώς τη λογική των περικοπών και σε άλλους τομείς, όπως Υγεία, Παιδεία.
4. Την ίδια ώρα, καμία ουσιαστική αντίδραση για τη Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΣΑΤΑ) που φαίνεται ότι δε θα δοθεί, για το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» που επίσης δε θα πάρει φράγκο, αλλά και για το ΕΣΠΑ, το οποίο πολυδιαφημίστηκε ως εργαλείο ανάπτυξης και έργων για τους «καλλικρατικούς» δήμους.
Οπως είπε χτες ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, Απ. Κοιμήσης, το 60% των νέων δήμων θα μείνουν εκτός ΕΣΠΑ λόγω έλλειψης προσωπικού και αδυναμίας τήρησης των διαδικασιών που προβλέπονται. Ο ίδιος είπε ότι «δόθηκαν σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις στους δήμους»! Συμπλήρωσε ότι «η πίτα είναι δεδομένη» και κάλεσε σε εναλλακτικές διεξόδους, ανάμεσα σε άλλα, σε αξιοποίηση, δηλαδή ξεπούλημα, της ακίνητης περιουσίας, στην επιβολή τελών για τη συγκέντρωση πόρων με τοπική αναφορά, στην ενεργοποίηση του Κτηματολογίου ώστε να προωθηθούν σχέδια οικιστικής ανάπτυξης σε συνδυασμό με προγράμματα εργασίας και άλλα τέτοια. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνεδρίαση προκαλεί διπλά δηλώνοντας ότι «ο "Καλλικράτης" αρχίζει να αποδίδει και να δείχνει το δρόμο της ελπίδας και της ανάκαμψης». Επιχαίρει δε για τους δήμους γιατί απέσπασαν, «ως ο πρώτος θεσμός του κράτους, τα εύσημα της Γιούροστατ για την εγκυρότητα και την αμεσότητα των στοιχείων».
  • Με αφορμή την παρουσία, χτες, συνδικαλιστών της ΔΕΗ στη συνεδρίαση, ο Χρ. Τέγος υπογράμμισε την ξεκάθαρη θέση του συνδυασμού να μη δοθεί ούτε μία μετοχή του Οργανισμού σε ιδιώτες.
Πηγή: Ριζοσπάστης 5/5/2011

Read more!

"Μνημόνιο" για τους Δήμους Προωθεί η Κυβέρνηση

Επιβεβαιώνεται η θέση του ΚΚΕ, που προειδοποιούσε το λαό για τον αντιδραστικό ρόλο του «Καλλικράτη». Για τα χρέη των δήμων, αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των δημοτικών αρχών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) που την εφαρμόζουν

Την περικοπή κάθε πόρου και χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια σειρά δήμους που είναι χρεωμένοι, προκειμένου με αυτόν τον τρόπο να πληρώσουν τα χρέη, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, παρουσιάζοντας το λεγόμενο πρόγραμμα εξυγίανσης που προβλέπεται από το νόμο του «Καλλικράτη» και στο οποίο θα ενταχθούν αυτοί οι δήμοι.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα:
  • Χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων, πάγωμα προσλήψεων.
  • Υποβάθμιση, αναστολή ή ακόμα και κατάργηση μιας σειράς υπηρεσιών - έστω και αυτών που ήταν υποτυπώδεις ή αποσπασματικές - που εξυπηρετούσαν ένα μικρό κομμάτι εργατικών λαϊκών οικογενειών.
  • Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της φορολογίας για μια σειρά έργα και αύξηση της πληρωμής για όσες υπηρεσίες θα παρέχονται.
  • Τα ποσά που αναλογούν σε αυτούς τους δήμους από τους θεσμοθετημένους πόρους (ΚΑΠ) και το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (σ.σ. χρήματα των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων που προέρχονται από τη φορολογία, το ΦΠΑ και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας) θα δεσμεύονται άμεσα και δε θα αποδίδονται στους δήμους. Θα πηγαίνουν κατ' ευθείαν στις τράπεζες από τις οποίες οι δήμοι έχουν πάρει δάνειο για να λειτουργούν.
Αυτές οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη θέση του ΚΚΕ, που προειδοποιούσε το λαό για τον αντιδραστικό ρόλο του «Καλλικράτη». Πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ότι για τα χρέη των δήμων αποκλειστικά υπεύθυνη είναι η πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και των δημοτικών αρχών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑ.Ο.Σ.) που την εφαρμόζουν.


Σύμφωνα με όσα είπε χθες, σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Ραγκούσης, οι δήμοι που θα ενταχθούν σε «πρόγραμμα εξυγίανσης» αναλαμβάνουν τις εξής υποχρεώσεις:
1. Υποχρέωση διάθεσης μέρους ή του συνόλου των εσόδων, συμπεριλαμβανομένων των εσόδων από ΣΑΤΑ (βλ. ποσοστό από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που πάει στους δήμους), προς επίτευξη των στόχων του εν λόγω προγράμματος. Η ΣΑΤΑ θα χρηματοδοτεί, κατά περίπτωση, μόνο έργα για συντήρηση - επισκευή των υποδομών.
2. Πάγωμα ή περιορισμό χρηματοδότησης ορισμένων κωδικών (δημόσιες σχέσεις, εκδηλώσεις κ.λπ.).
3. Πάγωμα ή περιορισμό των προσλήψεων και συμβάσεων.
4. Υποχρέωση υλοποίησης του Προγράμματος με βάση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, που δε θα υπερβαίνει τη δημοτική περίοδο.
Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο «εξυγίανσης», περιλαμβάνονται και μια σειρά άλλων μέτρων, τα οποία θα εξειδικευθούν όταν συνταχθούν τα ειδικά προγράμματα ανά δήμο. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν στην αύξηση των πόρων των δήμων με ίδια μέσα, που δεν μπορεί να προκύψει από αλλού παρά μόνο από την αύξηση της δημοτικής φορολογίας, την εκποίηση δημοτικής περιουσίας (αξιοποίηση τη λέει η κυβέρνηση) και την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και υποδομών. Αλλωστε, είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη έχει ανακοινωθεί πως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» θα σταματήσει να λειτουργεί με κρατική χρηματοδότηση στο τέλος του χρόνου, ενώ ήδη πολλοί παιδικοί σταθμοί υπολειτουργούν ή κλείνουν επειδή απολύονται εργαζόμενοι. Πρόσφατα, στο Δήμο Εορδαίας οι γονείς ενημερώθηκαν ότι κόβεται το πρωινό και το μεσημεριανό φαγητό των βρεφών και νηπίων που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς λόγω αδυναμίας κάλυψης του κόστους... Αυτό σημαίνει για την κυβέρνηση «διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά σαν έναν από τους σκοπούς του προγράμματος.
Ο χρόνος εφαρμογής του προγράμματος εξυγίανσης, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις, δεν μπορεί να υπερβαίνει μια δημοτική περίοδο. Αυτό όμως είναι το τυπικό μέρος της υπόθεσης. Τα προγράμματα αυτά θα είναι πολύ μεγαλύτερης διάρκειας και η εκάστοτε νέα δημοτική αρχή που θα προκύπτει από τις τοπικές εκλογές θα τα επικαιροποιεί. Πρόκειται, δηλαδή, για μια μικρογραφία και αντιγραφή της μεθοδολογίας του μνημονίου και των εκάστοτε επικαιροποιήσεών του.
Οι δήμοι που μπαίνουν άμεσα σε πρόγραμμα
Ο υπουργός έδωσε χθες ονομαστικά στοιχεία για τους δήμους που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη (εντάσσονται, δηλαδή, σε «πρόγραμμα εξυγίανσης») και γύρω από αυτήν. Ως κριτήριο γι' αυτήν την κατάταξη λαμβάνεται η σχέση του συνολικού τους χρέους προς τα τακτικά έσοδα και την ΣΑΤΑ. Στο πλαίσιο αυτό, 24 δήμοι έχουν συνολικό χρέος άνω του 150% των τακτικών εσόδων τους συν τη ΣΑΤΑ, 12 δήμοι έχουν συνολικό χρέος από 120%- 150% των τακτικών εσόδων συν ΣΑΤΑ και 22 έχουν συνολικό χρέος από 100% έως 120%. Οι υπόλοιποι είναι από 100% και κάτω.
Οι 24 δήμοι της κόκκινης ζώνης είναι οι παρακάτω: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων - Αρτέμιδος, Αγιάς, Δίου - Ολύμπου, Ρόδου, Καρδίτσας, Ασπρόπυργου, Πύλης, Λυκόβρυσης - Πεύκης, Μαρκόπουλου - Μεσογαίας, Βιάννου, Βύρωνος, Τροιζηνίας, Σαλαμίνας, Παξών, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης και Σιθωνίας.
Σε «πρόγραμμα εξυγίανσης» πολύ πιθανόν να ενταχθούν και άλλοι δήμοι που κινούνται γύρω από την κόκκινη ζώνη. Το ποιοι θα ενταχθούν, θα εξαρτηθεί από την οικονομική δυνατότητα του καθενός να ανταποκριθεί στην εξυπηρέτηση του χρέους του.
Αμεση η ενεργοποίηση του μηχανισμού «εξυγίανσης»
Η διαδικασία ένταξης των προαναφερόμενων δήμων σε «πρόγραμμα εξυγίανσης θα ξεκινήσει πριν το καλοκαίρι και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί, σε όλες τις φάσεις της, μέχρι το τέλος του έτους. Οπως ανέφεραν ο υπουργός Εσωτερικών και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων Αλ. Αντωνόπουλος που παραβρέθηκε στη χθεσινή συνέντευξη, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσει άμεσα στην επιμήκυνση των δανείων των υπερχρεωμένων δήμων που έχουν ληφθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Η επιμήκυνση μπορεί να φτάσει τα 25 χρόνια, ενώ θα επιχειρηθούν και διευθετήσεις για ευνοϊκότερα επιτόκια.
Επίσης, θα γίνουν προσπάθειες για ανάλογες διευθετήσεις και για τα δάνεια που έχουν πάρει οι δήμοι από τράπεζες. Ετσι, αφού διαμορφωθεί το πλαίσιο εξυπηρέτησης του χρέους θα ξεκινήσει η διαδικασία της περιβόητης εξυγίανσης. Στο πλαίσιο αυτό, συγκροτείται άμεσα στο υπουργείο Εσωτερικών Ελεγκτική Επιτροπή του Προγράμματος Εξυγίανσης, η οποία θα αποτελείται από ένα σύμβουλο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τον γενικό διευθυντή Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου και εκπρόσωπο της ΚΕΔΕ (νέα ΚΕΔΚΕ). Ταυτόχρονα, ορκωτοί λογιστές θα πιστοποιήσουν την οικονομική κατάσταση των δήμων και στη συνέχεια θα συνταχθούν κατά εντασσόμενο δήμο «ειδικά προγράμματα εξυγίανσης», τα οποία, αφού εγκριθούν από τον υπουργό Εσωτερικών, θα τεθούν αμέσως σε εφαρμογή.
Με δεδομένες αυτές τις εξελίξεις, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα. Να υπάρξει οργανωμένη αντίδραση και κίνημα και ενάντια στην κυβέρνηση, αλλά και στις δημοτικές αρχές και παρατάξεις που στήριξαν και στηρίζουν το νόμο «Καλλικράτη» και αποθέωναν τη διοικητική μεταρρύθμιση που φέρνει κι άλλα δεινά στα λαϊκά νοικοκυριά.
Πηγή: Ριζοσπάστης 6/5/2011

Read more!